26 - 08 - 2024
روز مثبت بورس در میانه تعطیلی
«جهانصنعت»- در روزی که بین دو تعطیلی قرار گرفته، بورس تهران رشد کرد. در معاملات روز شنبه 3شهریور ماه 1403، شاخص کل بورس تهران 15هزار و 262واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2میلیون و 52هزار و 471واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با افزایش 2هزار و 867واحدی در رقم 641هزار و 898واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 69واحد رشد کرد و به رقم 20هزار و 866واحد رسید، همچنین شاخص هموزن فرابورس با افزایش 413واحدی به سطح 110هزار و 556واحد رسید. بازار منتظر عملی شدن وعدههای حمایتی است، همچنین مخابره اخبار مثبت از شرایط سیاسی هم میتواند روند صعودی بازار را قویتر کند. نخستین روز معاملاتی هفته با سبزپوشی ۵۴درصدی و سرخپوشی ۲۵درصدی نمادها به پایان رسید. شاخص کل تحت تاثیر مثبت نمادهای فملی، فولاد و شستا بیش از ۱۵هزار واحد بر ارتفاعش افزود و در سطح 2میلیون و ۵۲هزار واحدی متوقف شد. شنبه تراز نقدینگی حقیقیها مثبت و ۱۳۴میلیارد تومان پول جذب بازار شد و ارزش معاملات خرد به 9/1همت رسید. صاحبنظران معتقدند رای اعتمادی که کل تیم ریاستجمهوری جدید مخصوصا وزیر اقتصاد (که مدنظر بازار سرمایه بود) گرفتند، میتواند در هفته جاری شوک مثبتی را به بورس تزریق کند. طبق نظر آنها، بازار منتظر عملی شدن وعدههای حمایتی است، همچنین مخابره اخبار مثبت از شرایط سیاسی هم میتواند روند صعودی بازار را قویتر کند.
شاخص کل
محدودههای حمایت از دست رفته اکنون به سطوح مقاومتی تبدیل شده و بازار را به چالش میکشند، اولین سطح مقاومتی در روند شاخص کل بورس بین محدوده 2میلیون و ۵۰هزار واحد الی 2میلیون و ۱۰۰هزار واحد واقع شده که برای خروج قطعی از روند نزولی، بیاثر شدن این مقاومت امری ضروری است، در حال حاضر دو گروه محوری پالایشی و خودرویی در حفظ موقعیت فعلی بازار نقش موثری ایفا میکنند. متاسفانه تداوم اقدامات کذایی و بیمعنی از جمله محدودیت شدید در دامنه نوسان سهام، مانع شکلگیری روند واقعی بازار میشود و تا زمانی که این تصمیمهای اشتباه به پایان نرسد، بازار از مسیر طبیعی خود دور خواهد بود. سرانجام بعد از مدتها دولت و کابینه جدید آن مستقر و یکی از ابهامات مهم پیرامون بازار بورس برطرف شده، مشکلات اساسی بازار سرمایه مشخص است و همه نسبت به این مشکلات آگاه هستند. برای ایجاد یک تغییر و بهبود جدی در روند بازا، نیاز است به مشکلات ریشهای آن در سطوح کلان مدیریت اقتصاد پرداخته شود، چنانچه غیر از این باشد، هرگونه تغییر و جابهجایی افراد در پستهای مدیریتی بیفایده خواهد بود و گرهای از کار سهامداران باز نمیکند.
ورود پول حقیقی به بورس تهران
روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی مثبت شد و 100میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. شنبه نماد فولاد بیشترین ورود پول حقیقی را داشت که ارزش آن 49میلیارد تومان بود. پس از فولاد، نمادهای فملی، وبانک، شپنا و ومعادن بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین خروج پول حقیقی به نمادهای کماسه، کگهر، شاراک، کایزد و سلیم تعلق داشت.
نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
شنبه فملی، فولاد وشستا نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر فخوز، فولاژ و شاراک نمادهای قرمزپوشی بودند که بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای کگهر، آریا و فزر بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل داشتند و نمادهای فجهان، ددانا و بپاس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس شنبه نماد فولاد بیشترین تراکنش را داشت و فملی و ثفارس در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، سلیم و فزر بیشترین تراکنش را داشتند.
پرمعاملهترین سهمها
در معاملات شنبه نماد فولاد بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 46میلیارد تومان بود. پس از فولاد، ثفارس بیشترین ارزش معاملات را داشت و فملی رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وبملت و فزر در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات سهام ذوب با تعداد 308میلیون و 868هزار و 292سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به فاذر تعلق داشت. دو نماد وبملت و فولاد نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.
صفهای خرید و فروش بورس
در معاملات شنبه، 290نماد صف خرید داشتند و 140نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد 176درصدی نسبت به روز کاری قبل به 784میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش 42درصدی به رقم 428میلیارد تومان رسید.
تحلیل بازار در روز شنبه
بررسی وضعیت بورس حاکی از بهبود نسبی شرایط است؛ از تصویب حمایت مالی بانکها گرفته تا رای اعتماد مجلس به عبدالناصر همتی، همگی از بهبود شرایط بازار سهام خبر میدهند اما محدودیت 2درصدی دامنه نوسان همچنان راه نفس بورس را گرفته است.
معاملات شنبه سهام در جهت کندل معاملاتی روز گذشته بسته شد و در پایان بورس، شاخص کل با رشد 15هزار و 262واحدی که معادل 75/0درصد این شاخص است، روبهرو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات شنبه در سطح 2میلیون و 52هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرده است، به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس شنبه 2هزار و 867واحد که معادل 45/0درصد این شاخص است افزایش ارتفاع داد و به سطح 641هزار واحد رسید. گفتنی است تابلوی بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات را 5/4میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را 2هزار و 39میلیارد تومان نشان داد.
ورود و خروج پول حقیقی
تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی ماقبل، در روز شنبه مثبت بود، به طوری که در پایان بورس شنبه حدود 199میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. موضوع دیگری که باید به آن اشاره کرد اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 66میلیارد تومان پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شده است.
انتقاد از نحوه حمایت از بورس
رباب وفایی*- طبق وعده حمایتی بانک مرکزی از بازار سرمایه، بانکها اقدام به خرید واحدهای صندوق تثبیت بازار تا تکمیل ۱۰هزار میلیارد تومان میکنند. بانک مرکزی مجوز خرید سهام توسط بانک ملت را برای تزریق ۲هزار میلیارد تومان منابع صادر کرد. بانک تجارت و سپه هم در مرحله ارسال درخواست هستند که باید چارچوب این کمک اعلام شود، در غیر این صورت چرخش شاخص کوتاهمدت و موقت خواهد بود. حجم معاملات در اکثر سهمها بسیار پایین است و فروشنده خاصی وجود ندارد. این عدم وجود خریدار قوی تابلوی معاملات را خسته و رو به پایین نشان میدهد، هرچند اصل مشکل ریشه در ریسکهای سیستماتیک، سیاسی و کاهش حاشیه سود شرکتها در نتیجه دستکاریهای سال گذشته در نرخ خوراک و مواد اولیه و… یا قیمتگذاری دستوری محصولات تولیدی دارد. با توجه به گذراندن دوره بحرانی، کمکهای مالی و اعتباری موقت از وخامت اوضاع کم میکند. حمایت صرف صندوق توسعه از چند سهم بزرگ و شاخصساز و افزایش شاخص دردی را درمان نمیکند و بیشتر جنبه نمایشی و نوسانگیری دورهای دارد. برای تغییر واقعی باید مدیران با تفکرات غیرهمسو با دولت جدید تغییر یابند. تزریق نقدینگی در جهت تثبیت بازار و خروج از وضعیت پیچیده مناسب است اما مشکلات صنایع باید رفع شود تا فروش و سود شرکتها بهبود یابد.
* کارشناس بازار سرمایه
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد