18 - 11 - 2021
رشد قیمت نفت آهسته میشود
«جهان صنعت»- همزمان با اعلام خبر اشباع شدن بازار از نفتهای تولید شده و کاهش نسبی قیمتها در بازار، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) پیشبینی خود از قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۲ را بالا برد و اعلام کرد با افزایش قیمتها که به بالا بردن تولید جهانی کمک خواهد کرد، روند صعودی بازار نفت ممکن است آهسته شود.
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت امسال به ۷۱ دلار و ۵۰ سنت میرسد و برآورد خود از میانگین قیمت در سال ۲۰۲۲ را به ۷۹ دلار و ۴۰ سنت افزایش داد اما پیشبینی کرد روند رشد قیمت ممکن است با افزایش تولید جهانی آهسته شود. میانگین قیمت سالانه نفت آخرین بار در سال ۲۰۱۴ بالای ۸۰ دلار بود.
در گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی شد تولید نفت آمریکا با وجود اینکه رشد میکند اما تا پایان سال میلادی آینده به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا بازنخواهد گشت.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد: بازار نفت جهان از هر نظر دچار محدودیت عرضه میماند اما رشد عرضه نفت به ملایم شدن روند صعودی قیمت نفت کمک خواهد کرد. قیمتهای فعلی انگیزه قوی برای تقویت تولید آمریکا فراهم میکند هر چند که تولیدکنندگان به تعهد خود برای انضباط مالی پایبند ماندهاند.
طوفان سهمگینی که قطب تولید و صادرات نفت آمریکا در منطقه گلف کاست را در اواخر اوت درنوردید به تولید این کشور ضربه زد اما تولید آمریکا ماه گذشته نیمی از افزایش تولید نفت جهان را تشکیل داد و در سال میلادی آینده ۶۰ درصد از رشد عرضه غیراوپک را تشکیل میدهد.
ذخایر نفت کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) در سپتامبر ۵۱ میلیون بشکه کاهش یافت و ۲۵۰ میلیون بشکه پایین میانگین پنج ساله بود و در پایینترین حد از ابتدای سال ۲۰۱۵ قرار گرفت. آمار مقدماتی اکتبر به افزایش اندک این ذخایر اشاره دارد.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد تقاضای جهانی برای نفت با مصرف بالای بنزین و افزایش سفرهای بینالمللی پس از اینکه کشورهای بیشتری مرزها را بازگشایی کردند، افزایش پیدا کرده است. تقاضا برای سوخت جت که روند احیای ضعیفتری نسبت به بخشهای دیگر بازار داشته است و افزایش مصرف سوخت جت اکنون که کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا، تایلند و سنگاپور محدودیتهای سفر بینالمللی را برداشتهاند، پیشبینی میشود.
اما اوجگیری موارد ابتلا به کووید ۱۹ در اروپا، فعالیت صنعتی ضعیفتر و قیمتهای بالاتر نفت میتواند به تقاضا ضربه بزند.بر اساس گزارش رویترز، آژانس بینالمللی انرژی دورنمای رشد تقاضا برای نفت را تا حدود زیادی تغییر نداد و ۵/۵ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۱ و ۴/۳ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ پیشبینی کرد.
آغاز مازاد عرضه بازار نفت از ماه آینده
در همین حال محمدبارکیندو دبیرکل اوپک نیز پیشبینی کرد بازار نفت از ماه دسامبر دچار مازاد عرضه میشود و سال آینده در وضعیت اشباع عرضه میماند.
به گفته وی مازاد عرضه در ماه دسامبر شروع میشود. نشانههایی وجود دارد که باید بسیار بسیار مراقب باشیم.اوپک هفته گذشته پیشبینی خود از تقاضای جهانی برای نفت در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ را به میزان ۳۳۰ هزار بشکه در روز نسبت به برآورد قبلی کاهش داد و اعلام کرد قیمتهای بالای انرژی به روند احیای اقتصادی از پاندمی کووید ۱۹ آسیب میزند.
بارکیندو که در حاشیه کنفرانس Adipec در ابوظبی صحبت میکرد، گفت: با وجود ابهامات، اوپک در تضمین تداوم روند احیای اقتصادی جهانی منافعی دارد. تصور میکنیم در یک مسیر احیا قرار داریم. ما در اوپک، همچنان به انجام هر اقدامی که لازم است برای اینکه این احیا نقصان پیدا نکند، ادامه خواهیم داد.
اقدامات اوپکپلاس تا حدود زیادی در بهبود قیمت نفت تاثیرگذار بوده است. قیمت نفت برنت که در آوریل سال ۲۰۲۰ به ۱۳ دلار در هر بشکه- پایینترین قیمت ۲۱ سال گذشته- سقوط کرده بود، پس از اجرای توافق محدودیت عرضه تاریخی اوپکپلاس به بیش از ۸۰ دلار در هر بشکه رسیده کرده است.
کاهش قیمت نفت در پی سقوط ذخایر بنزین آمریکا
تحولات بازارهای جهانی هم نشان میدهد که قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه در واکنش به کاهش بیش از حد انتظار ذخایر بنزین آمریکا که فشارها بر دولت بایدن برای برداشت از ذخایر استراتژیک را تشدید خواهد کرد، روند کاهشی گرفته است.
به طوری که روز گذشته بهای معاملات نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۷۶ سنت معادل ۹/۰ درصد کاهش یافت و به ۸۰ دلار در هر بشکه رسید و بهای معاملات نفت برنت با ۷۲ سنت معادل ۹/۰ درصد کاهش، به ۸۲ دلار و ۷۱ سنت در هر بشکه رسید.
جو بایدن رییسجمهور آمریکا در حال بررسی برداشت نفت از ذخایر استراتژیک به منظور کنترل قیمت بنزین است که هفته جاری در پمپبنزینهای کالیفرنیا به رکورد بالایی صعود کرد. با این حال نمایندگان کنگره آمریکا نظرات مختلفی در این باره دارند. استنی هویر، رهبر اکثریت مجلس آمریکا اواخر سهشنبه گفت: با درخواست چاک شومر رهبر اکثریت سنا برای برداشت از ذخایر استراتژیک به منظور پایین بردن قیمتها موافق نیست و این ذخایر برای استفاده در مواقع اضطراری در نظر گرفته شدهاند.تحلیلگران میگویند برداشت از ذخایر استراتژیک یک تاثیر موقتی دارد و آنچه ضروری است، افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان شیل آمریکا یا اوپک است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا هم روز سهشنبه اعلام کرد تاثیر برداشت از ذخایر استراتژیک موقتی خواهد بود.
قیمت نفت پس از اینکه ماه گذشته به بالای ۸۵ دلار در هر بشکه صعود کرد، به دلیل ابهامات در خصوص سیاست آمریکا و احتمال افزایش دوباره ابتلا به کووید۱۹ که به تقاضا آسیب خواهد زد، پایینتر رفته است.
ادوارد مویا تحلیلگر شرکت OANDA در یادداشتی نوشت: به نظر میرسد بازار انرژی متقاعد شده است حتی اگر آمریکا به برداشت از ذخایر استراتژیک مبادرت کند، مزایای چنین اقدامی برای مصرفکنندگان آمریکایی جزئی خواهد بود.
طبق آمار موسسه امریکن پترولیوم، ذخایر بنزین آمریکا در هفته منتهی به ۱۲ نوامبر، به میزان ۸/۲ میلیون بشکه کاهش یافت. این کاهش بیشتر از ۶۰۰ هزار بشکه کاهش پیشبینیشده از سوی تحلیلگران در نظرسنجی رویترز بود.
بر اساس گزارش رویترز، به گفته منابع آگاه، ذخایر نفت آمریکا در همین مدت به میزان ۶۵۵ هزار بشکه افزایش یافت که کمتر از پیشبینی تحلیلگران از رشد ذخایر به میزان ۴/۱ میلیون بشکه بود.