12 - 08 - 2024
راه و رسم وزرا
مهدیه بهارمست- اسامی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم دیروز توسط رییسجمهور به مجلس ارائه شد و حالا باید منتظر ماند و دید مجلس به کدام یک از وزرا رای اعتماد میدهد. با توجه به اینکه آقای پزشکیان بیش از هر چیز وعده اصلاح روندهای موجود وزارت بهداشت، وزارت علوم، آموزشوپرورش، معاون زنان را داده بود؛ حالا نحوه کار این افراد زیر ذرهبین میرود. اینکه چه کسانی و با چه سابقهای قرار است چرخه وزارتخانهها را در چهار سال آینده به دست بگیرند و مدیریت کنند، محل بحث است. البته دیروز هنوز وزیر محیطزیست را اعلام نکرده است و گمانهزنیهای درخصوص آن وجود دارد. هر چند که در زمان بررسی اسامی وزرای پیشنهادی در شورای راهبری، محمد جواد ظریف، رییس این شورا گفته بود که سن ۶۰درصد از افراد حاضر در کابینه، از ۵۰ الی ۵۵ پایینتر است؛ اما فقط سن وزرای پیشنهادی آموزشوپرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، جهاد کشاورزی و راهوشهرسازی از ۵۵ سال کمتر است و حدود ۱۱ وزیر پیشنهادی هم بالای ۶۰ سال سن دارند. میانگین سنی وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان ۵۹ سال و هفت ماه است که در صورتی که تمام اعضای آن بتوانند رای اعتماد مجلس را به نام خود کنند، ۶ سال و ۷ ماه از دولت سیزدهم پیرتر است. میانگین سنی کابینه اول رییسی که ۱۸ وزیر آن رای آورده بودند ۵۳ سال بود. لقب جوانترین وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم به صورت مشترک به ستارهاشمی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فرزانه صادق مالواجرد وزیر پیشنهادی راهوشهرسازی با ۴۸ سال سن تعلق میگیرد. عبدالناصر همتی هم با ۶۷ سال سن به عنوان مسنترین وزیر پیشنهادی کابینه هم شناخته میشود. از سوی دیگر، با مرور اسامی وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، این پرسش ایجاد میشود که سهم استانها از فهرست پیشنهادی کابینه چهاردهم چقدر است؟ براساس بیوگرافی منتشر شده از ۱۹ وزیر پیشنهادی ۳ نفر متولد استان تهران هستند و ۲ وزیر هم سهم استان خراسان جنوبی هستند. وزرای جهاد کشاورزی و دفاع هم متولد استان آذربایجان شرقی هستند و زادگاه وزرای پیشنهادی علوم و فرهنگ هم استان خراسان رضوی است. زادگاه ستارهاشمی وزیر ارتباطات با ۴۸ سال سن به شهر یاسوج میرسد و استان همدان هم دو وزارتخانه اقتصاد و دادگستری را در اختیار دارد.
همچنین بررسی سوابق تحصیلی وزرای پیشنهادی که توسط مسعود پزشکیان معرفی شدهاند نشان میدهند که اکثر آنان از دانشگاههای تهران، علم و صنعت و دانشگاه آزاد انتخابات شدهاند و برخی از آنان هم مدرک تحصیلی خود را در دانشگاههای خارج از کشور اخذ کردند. مانند محمدرضا ظفرقندی که فوق تخصص جراحی عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است، دوره فلوشیپ جراحی عروق و تروما را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آغاز کرد که ثمره آن راهاندازی بخش جراحی عروق در سال ۱۳۷۴ در دانشگاه علوم پزشکی تهران شد. با این حال انتقادات فراوانی نسبت به وزرای پیشنهادی پزشکان وارد شده است. اما سابقه وزرای پیشنهادی را به طور خلاصه بررسی میکنیم.
ظفرقندی موافق واکسن خارجی بود؟
ظفرقندی فوق تخصص جراحی عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است. وی در حال حاضر دبیرکلی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران را بر عهده دارد.
ظفرقندی در شهر تهران متولد و بزرگ شده محله سرچشمه است. دوران ابتدایی تا دبیرستان را در مدرسه علوی به آموختن پرداخت و در سال تحصیلی ۱۳۵5-1354 فارغالتحصیل شد. پس از آن به دبیرستان مفید رفت تا به امر معلمی بپردازد. وی همزمان با معلمی در سال ۱۳۵۵ در رشته پزشکی دانشگاه تهران قبول و ادامه تحصیل داد.
وی برای کمک به مصدومان جنگ به عنوان جراح داوطلب به جبهه جنگ ایران و عراق اعزام شد. پس از بازگشت از جنگ و اتمام دوره دستیاری جراحی در دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۶۸ به درجه استادیاری نائل و سپس در سال ۱۳۷۰ دوره فلوشیپ جراحی عروق و تروما را در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آغاز کرد، رشتهای که ثمره آن راهاندازی بخش جراحی عروق در سال ۱۳۷۴ در دانشگاه علوم پزشکی تهران شد.
ظفرقندی در سال ۱۳۷۴، موفق به راهاندازی مرکز تحقیقات تروما در بیمارستان سینا شد و در سال ۱۳۸۳به درجه استاد تمامی دانشگاه نائل شد. او که در دوران کرونا رییس کل سازمان نظام پزشکی بود، درباره واکسن کرونا گفته بود: این واکسن که تزریق آن در دنیا شروع شده، لازم است به سرعت، به میزان کافی و در مدت زمان مشخص برای مردم ایران با اولویت اقشار آسیبپذیر و کادر درمان تامین شود و در این راستا همه امکانات کشور باید بسیج شوند.
او در ادامه گفته بود: کسی معتقد نیست که نباید واکسن وارد کنیم. هر روزی که میگذرد، مرگ و میر ایجاد میکند. یکنفر مرگ و میر هم زیاد است. اینکه باید واکسن را در زمان مشخص وارد کنیم، قطعی، پزشکی، انسانی و اقتصادی است. آسیب اقتصادی اینکه کشور را با همین شرایط به تابستان بکشانیم، به امید تولید مکفی واکسن در کشور، بسیار بیشتر است. باید برای نجات جان انسانها واکسن را وارد کنیم.
کاظمی از تحصیل در حوزه تا
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر
علیرضا کاظمی متولد ۱۳۴۴ مشهد تحصیلکرده حوزه و دانشگاه و عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان یکی از شخصیتهای سیاسی و فرهنگی ایران است که بیشتر به دلیل فعالیتهایش در حوزه آموزشوپرورش شناخته میشود. وی در مقاطع مختلف، مسوولیتهای گوناگونی در این حوزه بر عهده داشته است که یکی از مهمترین مسوولیتهای او سرپرستی وزارت آموزشوپرورش جمهوری اسلامی ایران پس از استعفای محسن حاجیمیرزایی در شهریور ۱۴۰۰ بود. وی همچنین پیش از این قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، مشاور وزیر آموزشوپرورش و رییس سازمان دانشآموزی بود.
معاون پرورشی و فرهنگی، معاون آموزش متوسطه، مدیرکل فرهنگی و هنری وزارت آموزشوپرورش و مدیرکل آموزشوپرورش استان خراسانرضوی از دیگر سوابق اجرایی کاظمی است.
وزیری که وکیل پایه یک دادگستری است
از زمانی که علی شریعتمداری، عهدهدار مسوولیت وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت شد، ۴۵ سال میگذرد. شریعتمداری، اولین وزیر فرهنگ و آموزش عالی بعد از انقلاب اسلامی به عنوان یک چهره علمی در حوزه علوم تربیتی، شناخته میشد و وزارت علوم بعد از آن، بر مدار دانشآموختگان غیرعلوم انسانی گشته است. از آن زمان تاکنون، وزیران علوم جمهوری اسلامی ایران، عمدتا از دانشآموختگان علوم پزشکی، فنی مهندسی، علوم پایه و حتی علوم باغبانی (منصور غلامی؛ وزیر علوم دولت دوازدهم) بودهاند و اکنون پس از دهههای متمادی، یک دانشآموخته علوم انسانی به عنوان گزینه پیشنهادی تصدی وزارت علوم به مجلس معرفی شده است. حسین سیمایی صراف متولد ۱۳۴۷ در مشهد، علاوه بر تحصیلات حوزوی، دارای مدرک دکتری حقوق خصوصی از دانشگاه شهید بهشتی، کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی از دانشگاه تربیت مدرس و کارشناسی حقوق دانشگاه تهران است. از شهریور ۱۳۹۸ تا اسفند ۱۴۰۰ (دولت دوازدهم و بخشی از دولت سیزدهم)، پس از محسن حاجیمیرزایی و پیش از علی بهادری جهرمی، دبیر هیات دولت بوده و سوابق اجرایی متعددی در وزارت علوم برعهده داشته است.
سیمایی صراف که وکیل پایه یک دادگستری است در سالهای گذشته، عضو کمیسیون حقوق مدنی معاونت حقوقی قوه قضاییه، عضو شورای راهبردی تنقیح قوانین مجلس شورای اسلامی و عضو مبلغین معاونت بینالملل بعثه حج مقام معظم رهبری (از ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۰) بوده است. وی که اکنون دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی است به افتخارات علمی و پژوهشی همچون پژوهشگر برتر دانشگاه در سال ۱۳۹۲، برنده دوره چهارم کتاب سال حوزه علمیه قم، برگزیده دوره هفتم جشنواره بینالمللی فارابی و رتبه اول بیست و سومین کتاب فصل جمهوری اسلامی ایران دست یافته است.
زهرا بهروز آذر: ما صدای زنان را شنیدیم
مسعود پزشکیان در حالی زهرا بهروز آذر را به سمت معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده منصوب کرد که او در زمان مدیریت پیروز حناچی بر شهرداری تهران، سرپرست اداره کل امور زنان شهرداری تهران و پیش از آن، رییس مرکز آمار و رصد شهری تهران بود. قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، بهروز آذر از طرف معاونت زنان ستاد مسعود پزشکیان نشستهای خبری رسانهها حضور داشت.
او در پاسخ به سوالی درباره عدم مشارکت در دور اول انتخابات به ویژه از سوی زنان گفت: «خیلی مواقع زنان متوجه میشوند حقوق اولیه آنها مورد توجه قرار نمیگیرد، برخوردهایی که در این مدت با زنان شده آنها را رنج داده و ناراحت هستند، آنها این دلخوری خودشان را با نیامدن پای صندوقهای رای نشان دادند، ما در ستاد آقای پزشکیان این صدای زنان را شنیدیم، امیدوارم بقیه هم شنیده باشند. شاید واژه مناسبی نباشد اما واقعیت این است که افراد سرشناس با انتخابات قهر کردند و احساس میکنند در مقاطعی تنها ماندند.» او ادامه داد: «البته بعد از دور اول انتخابات متوجه شدیم مشارکت بیشتر شده است، اما ما انتظار بیشتری داریم، تلاش میکنیم به این گروه از جامعه بگوییم که ما صدای شما را شنیدیم، درک میکنیم، میفهمیم، به آنها حق میدهیم، با آنها همدل هستیم، شاید خودمان هم قبل از مشخص شدن نامزدی آقای پزشکیان با آنها هممسیر بودیم فقط شاید ما کمی زودتر توانستیم حس امید پیدا کنیم و به مسیر مسعود پزشکیان پیوستیم، شاید به این دلیل بود که ما زودتر صدای آقای پزشکیان را شنیدیم.»
بهروزآذر بیان کرد: «در روزهای سخت سال ۱۴۰۱ که کسی صدای جامعه زنان نبود آقای پزشکیان کسی بود که در مجلس ایستاد و بدون هیچ ترسی صدای زنان شد، حالا ما داریم صدای او را میشنویم.»
واکنش رییس جبهه اصلاحات ایران به وزرای پیشنهادی
انتقادات به وزرای پیشنهادی در حدی زیاد است که دیروز آذر منصوری، رییس جبهه اصلاحات ایران، با انتشار یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس، به لیست پیشنهادی ارائه شده توسط مسعود پزشکیان، واکنش نشان داد و نوشت: در نامه جبهه اصلاحات ایران به رییسجمهور: در مرحله اول شکلگیری هیات دولت اجازه ندهید، ویژه گزینیها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رایگیری برای آمدن پای صندوق و رای دادن به شما تردید داشتند.
گفتنی است، از شنبه آینده (۲۷ مردادماه) جلسه علنی مجلس برای بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت چهاردهم آغاز خواهد شد و این روند به صورت دو نوبت در صحن علنی مجلس تا چهارشنبه (۳۱ مردادماه) ادامه خواهد داشت. حال باید دید مجلس به این وزرای پیشنهادی پزشکیان رای مثبت میدهد یا خیر.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد