8 - 12 - 2021
راهاندازی سامانهای برای ثبت درخواستهای ارزی خرید مردم
گروه اقتصادی- بازار ارز پس از صعود به کانال قیمتی ۳۱ هزار تومانی کمی عقب نشست و در نرخ ۳۰ هزار و ۹۵۰ تومان متوقف شد. همزمانی پیشروی قیمتها با شروع دور هفتم مذاکرات وین نشان از حساسیت بالای بازار ارز به اخبار برجامی دارد. به نظر میرسد موضع غیرشفاف دولت در خصوص مذاکره با غرب سیگنالی قوی برای افزایش نرخ ارز شده و فضای بازار ارز را ملتهب کرده است. هرچند معامله زیادی بین خریداران و فروشندگان ارز در جریان نیست اما آینده نامطمئن اقتصادی و سیاسی کشور فاکتوری تاثیرگذار برای رشد نرخ ارز شده است. کارشناسان میگویند اگر روند فرسایشی مذاکرات تداوم داشته باشد امکان صعود دلار به نرخهای بالاتر نیز دور از انتظار نخواهد بود.
بررسی معاملات بازار ارز نشان میدهد که دلار در معاملات ساعات پایانی روز دوشنبه کانال قیمتی ۳۱ هزار تومانی را نیز فتح کرد. به عبارتی دلار تنها ظرف چند ساعت توانست افزایش قیمتی در حدود ۵۰۰ تومان داشته باشد و به ۳۱ هزار و ۱۱۰ تومان برسد. اما در معاملات دیروز نرخ دلار تا حدودی کاهش یافت و بار دیگر وارد کانال قیمتی ۳۰ هزار تومان شد. نرخ ۳۰ هزار و ۹۵۰ تومانی اسکناس آمریکایی نشان میدهد که معاملهگران در خرید و فروشهای خود محتاطتر شدهاند و سرعت بالای رشد قیمت دلار را بیشتر ناشی از جو روانی بازار میدانند. نرخ ارز در صرافی بانکی نیز کماکان ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام میشود که شکاف قیمتی بیش از ۳ هزار تومانی با نرخ بازار آزاد دارد.
فاصله زیاد قیمتها در بازار ارز یکی از دلایلی است که در هفتههای اخیر توانسته دلالان را به بازار بکشاند و زمینههای رشد قیمت دلار را فراهم کند. اما علی صالحآبادی، رییس بانک مرکزی در بازدید روز گذشته خود از بازار ارز گفته که صف مقابل صرافیها جمع میشود. آنطور که وی درباره اختلاف نرخ بازار متشکل و غیررسمی اعلام کرده «بازار غیررسمی، بازاری خارج از بازار متشکل است، وقتی در بازار متشکل، عرضه به اندازه کافی وجود دارد، چرا مردم به سمت بازار غیررسمی بروند؟ میتوانند ارز موردنیاز خود را از بازار متشکل تامین کنند. ما در بازار متشکل به دنبال راهکارهایی هستیم که دسترسی مردم به ارز را تسهیل بیشتری کنیم و به زودی این اقدام انجام میشود تا دیگر نیازی نباشد، مردم برای دریافت ارز در صف بایستند. مردم میتوانند با ارائه مستندات خود در سامانه بازار متشکل ارزی، ارز موردنیاز را از صرافیها دریافت کنند. تلاش میکنیم که دسترسی مردم را از وضعیت فعلی نیز آسانتر کنیم. نیازهای مردم به ارز در مقررات ارزی مشخص است و هر فردی به هر میزان نیاز داشته باشد ارز وجود دارد. با همکاری کانون صرافان و اتاق بازرگانی هر جا نیاز به تسهیل دسترسی وجود داشته باشد، این اقدام انجام خواهد شد. امیدواریم با این اقدامات دولت، هیجانات و حبابهای بازار غیررسمی ارز نیز فروکش میکند، زیرا آنچه ملاک است قیمت ارز بازار متشکل است نه چند دلار خرید و فروش در بازار غیررسمی ملاک عمل باشد».کارشناسان میگویند که دلیل اصلی تشکیل صف پشت صرافیها همین شکاف زیاد قیمت ارز در بازار آزاد و صرافیهاست و تنها راه مقابله با دلالی کاهش فاصله قیمتی ارزهای موجود است.در عین حال به نظر میرسد که خبرهای رسیده از وین در روزهای اخیر توانسته بر نرخ ارز اثرگذار باشد و به عاملی مهم در رشد قیمت دلار تبدیل شود اما مسائل اقتصادی نیز در کنار آن بر تنور رشد قیمت دلار میدمند. به باور کارشناسان مادامی که شرایط برای رشد حجم نقدینگی فراهم باشد و تورم نیز دو رقمی و بالای ۴۰ درصد باشد سیاستگذار قادر نخواهد بود جلوی رشد قیمت ارز را بگیرد. از نگاه آنان تنها در شرایطی احتمال افت قیمت دلار وجود دارد که مذاکرات وین به نتیجه برسد و گشایشهایی در زمینههای سیاسی و اقتصادی اتفاق بیفتد در غیراین صورت دلار به پیشروی خود ادامه خواهد داد.