11 - 09 - 2023
دومین روز پیاپی منفی برای بورس
«جهانصنعت»- روز یکشنبه برای دومین روز پیدرپی شاخصهای بازار سهام ریزش کردند. در معاملات روز یکشنبه، نوزدهم شهریور ۱۴۰۲، شاخص کل بورس تهران ۵ هزار و ۹۷۳ واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح ۲ میلیون و ۱۲۳ هزار و ۶۳۴ واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش ۲ هزار و ۱۰۶ واحد در رقم ۷۱۴ هزار و ۷۰۸ واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت ۶۰ واحدی به رقم ۲۶ هزار و ۴۱۹ واحد رسید. همچنین شاخص هموزن فرابورس با کاهش ۱۶۰ واحدی به سطح ۱۲۷ هزار و ۶۶۸ واحد رسید. بررسی روند معاملات بازار سرمایه نشان میدهد که شاخص کل دیروز نتوانست بر ارتفاع خود بیفزاید و با کاهش حدود ۶ هزار واحدی روبهرو شد. دیدگاه تکنیکال، اوضاع فعلی را تا حدودی منطقی میداند، اما باید دید وضعیت بورس در روزهای آینده چه میشود؟
بزرگان سبز و قرمز بورس و فرابورس
دیروز نمادهای فولاد، تاصیکو و شپنا نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در مقابل بفجر، وپست و وخارزم از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای آریا، خاور و بپاس بیشترین اثر کاهشی را بر شاخص داشتند و نمادهای وسپهر، شگویا و انتخاب بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند.
نگاهی به چارت شاخص کل حاکی از آن است که نماگر اصلی تالار شیشهای پس از تشکیل یک روند ۱۰ کندلی به مقاومت دو میلیون و ۱۴۵ هزار واحد رسیده و پس از آن دیگر قادر به ادامه صعود نبوده است. از این رو شاخص کل در دو روز متوالی به دنبال افزایش عرضه، با کاهش ارتفاع روبهرو شده است.
اگر بعد تکنیکال نزول دو روزه شاخص کل کنار گذاشته شود، میتوان دلیل وضعیت فعلی را ترس سهامداران از ریزشهای هیجانی دانست، بهطوری که هرگاه سهمی از سبد سهامداران وارد سود میشود، سعی در حفظ سود دارند و اقدام به فروش میکنند.
به هر حال باید گفت که وضعیت فعلی بورس تهران از منظر تکنیکال صرفا اصلاحی مقطعی است و در صورت ورود پول، ادامه روند صعودی منطقیتر است، اما اگر نزول دو روزه بازار سرمایه ناشی از خبر یا نامهای که هنوز در اختیار عموم قرار نگرفته است باشد، اوضاع فرق خواهد کرد.
بورس در یک نگاه
معاملات بورس دیروز به نحوی رقم خورد که با پایین آمدن تب عرضه از شدت نزول شاخص کل کاسته شد. به طوری که در پایان بورس دیروز شاخص کل، با افت پنج هزار و ۹۷۵ واحدی که معادل ۲۸/۰ درصد این شاخص است روبهرو شد. بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات یکشنبه در سطح دو میلیون و ۱۲۳ هزار واحدی ایستاد.
شاخص هموزن نیز با فرمان شاخص کل حرکت کرد. به این ترتیب نماگر شرکتهای کوچک و متوسط بازار نتوانست بر ارتفاع خود بیفزاید و با کاهش ۲۹/۰ درصدی به سطح ۷۱۴ هزار و ۷۰۷ واحدی برسد.پس از فروکش کردن هیجان معاملاتی روزهای گذشته، حجم و ارزش معاملات به شدت نزولی شد و افت حدود ۳۰ درصدی را نسبت به هفتههای گذشته ثبت کرده است.گفتنی است، تابلوی بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات دیروز را هفت میلیارد و ۱۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را چهار هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان نشان میدهد.
ورود و خروج پول حقیقی
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در روز گذشته حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس دیروز، خبر از خروج ۴۰۶ میلیارد تومانی پول از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی میداد.
بیشترین ارزش معاملات
در جریان معاملات دیروز سه سهم شپنا، سصفها و وخارزم بیشترین ارزش معاملات و سهمهای شستا، دی و خودرو به ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کردند. همچنین سهم فارس بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت. وگستر با افزایش هفت درصدی بیشترین بازدهی روز را از آن خود کرد. در مقابل، شسینا با افت ۹۸/۶ درصدی در جریان بازار امروز بدترین عملکرد را ثبت کرد.
ورود پول هوشمند
بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهمهای وخارزم، شستان و وپست تعلق گرفت. سهمهای وخارزم، گدنا و ثپردیس نیز در جریان معاملات دیروز ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان میدهند که نمادهای شپنا، شبندر و وبملت خروج پول هوشمند داشتند. لازم به ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهمهای ساذری، رتکو و آینده رقم خورد. ثاخت در جریان معاملات دیروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد سصفها بود.