17 - 09 - 2023
دولت برنامهای برای بهبود وضعیت معادن ندارد
فولادبان- یک کارشناس معدنی گفت: براساس برنامه هفتم توسعه میتوان دریافت که برنامه جدی و اصولی برای بخش معدن و صنایع در نظر گرفته نشده است؛ به گونهای که حتی در سایر برنامههای توسعهای قبلی نیز بخش معدن کنار گذاشته شده بود. سعید بیگی با اشاره به مداخله دولت در قیمتگذاری مطرح کرد: در شرایط فعلی کشور با توجه به موضوعاتی مانند کمبود منابع و عدم ورود کامل بخش خصوصی در برخی حوزههای اقتصاد مانند فولاد، چه در تخصیص ارز و منابع ارزی مورد نیاز و چه تحویل به موقع آن و مشکلات تحریمی همگی باعث شده تا در کشور نتوانیم موضوع اقتصاد رقابتی و قیمتگذاری رقابتی را حاکم کنیم.
وی گفت: در این راستا، دولت برای اینکه بتواند مانع افزایش قیمتها که به صورت جهشی اتفاق میافتد، شود، در قیمتگذاری مداخله میکند و این دخالت نیز تبعاتی دارد. در واقع دولت بدون توجه به اینکه قیمتها دوباره جهش مییابند، فعال اقتصادی را مجبور میکند تا تابع قیمتهای دستوری که دولت تعیین میکند، باشد که چنین عملکردی باعث میشود وضعیت سختی برای تولیدکننده به وجود بیاید.
این کارشناس معدنی با بیان اینکه دولت استراتژی خاصی برای معادن به ویژه معادن کوچک ندارد، گفت: در معادن کوچکمقیاس که چیزی حدود ۹۰ درصد معادن کشور را تشکیل میدهند، هیچ برنامه حمایتی خاصی مدنظر دولت نیست و براساس برنامه هفتم توسعه میتوان دریافت که برنامه جدی و اصولی برای بخش معدن و صنایع در نظر گرفته نشده است؛ به گونهای که حتی در سایر برنامههای توسعهای قبلی نیز بخش معدن کنار گذاشته شده بود. به گفته بیگی، معادن کوچکمقیاس ریسک خاص خود را دارند و بازار این نوع معادن با بزرگمقیاسها متفاوت است. وی با اشاره به اینکه ذخایر، حجم معدنی و میزان سرمایهگذاری انجام شده در معادن کوچک در دستان دولت است، اظهار کرد: بخش خصوصی در این امر دخالتی ندارد و معادن بزرگ نیز از قبل در اختیار دولت بودهاند. در این راستا، به دلیل اینکه دولت صنایع تبدیلی معدنی ایجاد کرده، تمایلی به واگذاری آنها ندارد. به طور کلی میتوان گفت بخش خصوصی در معادن کوچکمقیاس با مشکلات زیادی مواجه هستند.