20 - 08 - 2024
دوراهي ترامپ و هريس
ایلیا حسامی- تقریبا سههفته پیش بود که جو بایدن، رییسجمهور ایالاتمتحده به علت فشارهای واردشده از سوی همحزبیهایش در یک بیانیه که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، اعلام کرد که قصد ادامه حضور در رقابتهای انتخاباتی را ندارد و جای خود را به معاونش میدهد تا با این حساب، کامالا هریس، نماینده دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوی ۲۰۲۴ باشد. پس از این خبر ورق برای دموکواتها برگشت، چراکه کمکهای مردمی افزایش چشمگیری پیدا کرد و مبالغ زیادی به حساب کارزار انتخاباتی هریس واریز شد. از همه مهمتر، هریس توانست کاری را انجام دهد که بایدن از انجام آن عاجز بود؛ یعنی شکست ترامپ در نظرسنجیهای مختلف.
در همین رابطه مجله نشنال اینترست در گزارشی درخصوص تاثیر انتخاب کامالا هریس روی روابط میان آمریکا و اروپا، آورده است: حضور هریس در این رقابتها، موجب شد که برخی شرکتها نظرسنجیهایی برگزار کنند که نتایج آن برای دموکراتها بعد از مدتها خوشایند بود، چراکه وی توانست بر خلاف بایدن که همواره در نظرسنجیها از ترامپ عقب بود، این بار از او پیشی بگیرد. البته این نکته لازم به ذکر است که اختلاف میان دوکاندیدا در نظرسنجیها کم بوده و اخیرا نیز نظرسنجی شبکه فاکسنیوز حاکی از پیشتازی ترامپ بوده است اما به هر حال باید گفت برای دموکراتهایی که شاهد اختلاف ۸درصدی بایدن و ترامپ بودند، رسیدن از ۸درصد اختلاف به ۲درصد خبر بسیار دلگرمکنندهای برای آنها محسوب میشود.
هریس چگونه با قاره سبز
برخورد میکند؟
در ادامه گزارش نشنال اینترست آمده است: از سههفته پیش که کامالا هریس به عنوان جایگزین جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوی ۲۰۲۴ معرفی شد، او هیچ کنفرانس مطبوعاتی برگزار نکرده و تا این لحظه از برنامههای خود برای ایالاتمتحده رونمایی نکرده است. بنابراین ما از برنامههای شخصی او برای سیاست ایالاتمتحده در برابر کشورهای اروپایی بیخبر هستیم. هریس از زمانی که به عنوان معاون رییسجمهور مشغول به کار شد، تنها دوماموریت که به سیاست خارجی مربوط بوده را برعهده داشت که هیچکدام به اروپا ربطی نداشت اما لازم به ذکر است که او در دوکنفرانس امنیتی مونیخ حضور یافت و فقط درباره سیاستهای دولت سخنرانی کرد.
بنابراین بهترین راه برای دانستن درباره سیاست دولت هریس در قبال اروپا، بررسی اقدامات دولت بایدن است. جو بایدن از اولین روز حضورش در کاخ سفید، اعلام کرد که برخلاف دولت ترامپ، قصد دارد با متحدان اروپایی آمریکا، روابط صمیمانهای را در پیش گیرد اما این روابط همیشه دوستانه نبود، چراکه اروپاییها از بایدن بابت مشورت نکردن برای خروج ناگهانی از افغانستان خشمگین شدند. با این حال شاهد هستیم که این اقدام، موضوعی است که کامالا هریس درخصوص آن افتخار کرده و روی نقش مهم خود در قبال این تصمیم فاجعهبار تاکید میکند.
از سوی دیگر، مهمترین اتفاقی که در دوران ریاست جمهوری بایدن رخ داد، تهاجم روسیه به اوکراین بود. بایدن از ابتدای شروع این تهاجم، تلاشی برای منصرف کردن روسیه از این حمله نداشت. به همین دلیل است که برخی کارشناسان معتقدند اظهارنظر بایدن درخصوص اینکه اوکراین در این تهاجم جزئی نیازی به کمک آمریکا ندارد، وقتی با اقدام واشنگتن در خروج از افغانستان پیوند میخورد، باعث شد تا پوتین با خیال راحتتری به جنگ با اوکراین برود. همچنین شاهد بودیم که پس از شروع جنگ اوکراین، دولت بایدن در فرستادن تسلیحات نظامی به اوکراین تردید داشت. در نتیجه برخی تحلیلگران معتقدند، شواهد نشاندهنده تفاوت دیدگاه مهمی میان بایدن و هریس و دونالد ترامپ درخصوص جنگ است، چراکه بایدن و هریس تاکنون نشان دادهاند که تنها قصدشان حمایت از اوکراین است، اما ترامپ بارها مدعی شده در صورتی که در انتخابات پیروز شود، ظرف 24ساعت به این منازعه پایان میدهد، چراکه پایان جنگ به نفع همه خواهد بود.
علاوهبر این یکی دیگر از موضوعاتی که به شدت برای اروپاییها اهمیت دارد، موضوع انرژی است. یکی از اولین اقدامات دولت بایدن- هریس، فاصله گرفتن از سیاستهای ترامپ و لغو تحریمها روی خط لوله گاز نورد استریم۲ میان روسیه و آلمان بود. ترامپ سعی کرده بود ساخت لوله را متوقف کند زیرا این پروژه موجب وابستگی اروپا به انرژی روسیه شده بود و از سوی دیگر، امنیت لهستان و اوکراین را نیز تحتالشعاع قرار داده است.
در این میان اروپاییها از ایالات متحده خواستند که در برابر روسیه از آنها مراقبت کند اما در عین حال از طریق واردات انرژی، روسیه را قدرتمندتر و ثروتمندتر میکردند. این موضوع از آنجا حائزاهمیت است که دولت بایدن کمتر از یکسال پس از تهاجم روسیه به اوکراین، مواضع خود را تغییر دادند. به همین دلیل است که برخی کارشناسان غربی معتقدند: از آنجا که کامالا هریس تاکنون نشست خبری خاصی برگزار نکرده و درخصوص سیاست دولتش در قبال اروپا سخنی نگفته، فعلا هیچکس دقیقا نمیداند که او قرار است چه سیاستی را در مورد اروپا پیش گیرد اما با این حال یک نکته مشخص و واضح است و آن اینکه اگر او بخواهد به سیاستهای دولت بایدن وفادار بماند، بهطور قطع نه آمریکاییها و نه اروپاییها وضعیت بهتری را نسبت به دوره چهارساله بایدن تجربه نخواهند کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد