1 - 03 - 2025
در جستوجوی حمایت پایدار
گروه فرهنگوهنر- نمایندگان انجمنهای مختلف خانه تئاتر در دیدار با سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی، با اشاره به چالشهای جدی پیشروی هنرمندان، بر ضرورت رسیدگی فوری به مشکلات معیشتی، کمبود حمایتهای مالی و بازنگری در سیاستهای فرهنگی تاکید کردند. این نشست فرصتی بود تا نمایندگان انجمنها، به دور از کلیگویی، مسائل و مشکلات صنفی خود را با جزئیات مطرح کرده و خواستههایشان را برای بهبود وضعیت هنرهای نمایشی کشور بیان کنند. یکی از اصلیترین دغدغههایی که در این جلسه بارها مورد تاکید قرار گرفت، مشکلات معیشتی هنرمندان تئاتر بود. نمایندگان انجمنها با اشاره به وضعیت اقتصادی نامناسب بسیاری از فعالان این حوزه، خواستار ایجاد مکانیزمهای حمایتی پایدار شدند. آنها تصریح کردند که بسیاری از هنرمندان بهدلیل نبود امنیت شغلی و کاهش فرصتهای اجرایی، با مشکلات مالی روبهرو هستند و این موضوع میتواند به افت کیفی تولیدات نمایشی منجر شود.
کمبود حمایتهای مالی و تخصیص نامتوازن بودجه نیز از دیگر مسائلی بود که توسط نمایندگان انجمنها مطرح شد. آنها با انتقاد از روند توزیع بودجههای فرهنگی، بر شفافیت در تخصیص منابع مالی تاکید کردند و خواستار آن شدند که این حمایتها بهگونهای برنامهریزی شود که گروههای مستقل و جوان نیز امکان تولید آثار نمایشی باکیفیت را داشته باشند. بهگفته برخی حاضران، روند فعلی باعث شده است که بخش قابلتوجهی از بودجه در اختیار گروههای محدود و خاص قرار گیرد و سایر هنرمندان، باوجود شایستگی، از این حمایتها بیبهره بمانند. نمایندگان انجمنهای خانه تئاتر به مشکلات زیرساختی و نبود امکانات مناسب برای تمرین و اجرا اشاره کردند. آنها تاکید داشتند که کمبود سالنهای مجهز، افزایش هزینههای اجاره مکانهای نمایشی و عدم دسترسی به امکانات حرفهای، موانع بزرگی بر سر راه تولید و اجرای تئاترهای باکیفیت ایجاد کرده است. برخی نمایندگان خواستار حمایت ادارهکل هنرهای نمایشی برای تجهیز سالنها و ایجاد فضاهایی برای تمرین گروههای تئاتری شدند. بازنگری در سیاستهای فرهنگی و حمایت از گروههای مستقل نیز بهعنوان یکی دیگر از مطالبات انجمنها مطرح شد. آنها خواستار تدوین برنامهای شفاف و منسجم برای حمایت از گروههای مستقل و جوان بودند تا این گروهها بتوانند بدون دغدغه مالی و اداری، به تولید و اجرای آثار خود بپردازند. بهگفته آنها، حمایت از این گروهها میتواند به پویایی فضای تئاتر کشور کمک کرده و زمینه را برای ظهور استعدادهای تازه فراهم کند. میترا کریمخانی، عضو هیاتمدیره انجمن نمایشگران عروسکی در این دیدار گفت: «تعدادی از اعضای ما که در جشنواره بینالمللی عروسکی تهران – مبارک حضور داشتند با پیگیری شما مطالبات خود را از جشنواره دریافت کردند اما تعدادی دیگر هنوز موفق به دریافت مطالبات خود نشدهاند که لازم است در اینباره اقدام شود.» المیرا طالبی، عضو دیگر هیاتمدیره انجمن نمایشگران عروسکی با تاکید بر اهمیت انتخاب دبیر بعدی جشنواره بینالمللی عروسکی تهران- مبارک بیان کرد: «برای برنامهریزی دقیقتر که بر کیفیت جشنواره تاثیرگذار باشد، لازم است هرچه زودتر دبیر جشنواره انتخاب شود تا بتواند برای جشنواره بعدی برنامههای خود را آماده کرده و پس از تایید ادارهکل، جشنوارهای کاملتر و برازنده نامش برگزار کند.»
ژاله کاظمی، عضو هیاتمدیره انجمن نمایشگران خیابانی یکی از مشکلات این بخش از تئاتر را در کمتوجهی انتشارات نمایش به پژوهشهای مربوط به نمایش خیابانی دانست و اظهار کرد: «انتشارات نمایش و سایت ایرانتئاتر پژوهشهای تئاتر خیابانی را منتشر نمیکند و لازم است اداره کل توجه بیشتری به تئاتر خیابانی داشته باشد.» در ادامه حمیدرضا نوری، عضو دیگر هیاتمدیره انجمن نمایشگران خیابانی به کماهمیت بودن تئاتر خیابانی در ادارهکل هنرهای نمایشی اشاره کرد و گفت: «تئاتر خیابانی مدتی است فقط در جشنوارهها امکان اجرا دارد.»
محمد بهرامی، سرپرست خانه تئاتر نیز بیان کرد: «در سالهای گذشته نمایشهای خیابانی با حمایت سازمان فرهنگی – هنری شهرداری تهران و ادارهکل هنرهای نمایشی در بوستانها و مراکز پر رفتوآمد شهری برای مردم اجرا میشد که مورد استقبال قرار میگرفت، اما مدتی است که سازمان فرهنگی- هنری شهرداری تهران در این زمینه هیچ اقدامی در حمایت از تئاتر خیابانی به عمل نیاورده و لازم است ادارهکل هنرهای نمایشی و سازمان فرهنگی- هنری شهرداری تهران برای اجراهای محیطی و خیابانی به تعامل و تفاهم برسند.» مهدی قلعه، عضو هیاتمدیره انجمن تئاتر کودک و نوجوان با اشاره به اینکه تالار هنر تنها تالار اداره کل است که به اجراهای ویژه کودک و نوجوان اختصاص دارد، بیان کرد: «هنرمندان تئاتر کودک و نوجوان برای اجرا در تالار هنر مشکلاتی دارند که لازم است برطرف شود. مدیر تالار بدون ضوابط مشخص به گروههایی که سابقهای در تئاتر کودک و نوجوان ندارند اجرا میدهد و آنها حق انتخاب ساعت اجرا و حتی تکاجرا رفتن در این تالار را دارند درحالیکه گروههای تخصصی تئاتر کودک و نوجوان با مشکلات فراوانی اجراهای خود را انجام میدهند.» در ادامه قاسم انصاری از کارگردانان تئاتر کودک و نوجوان که در جلسه حضور داشت به مشکلات اساسی در تالار هنر اشاره کرد و نکاتی را توضیح داد.
رضا جاویدی، عضو هیاتمدیره انجمن عکاسان خانه تئاتر نیز برای برگزاری نمایشگاه عکس عکاسان تئاتر در فضاهای تئاتری خواستار امضای تفاهمنامه با ادارهکل هنرهای نمایشی شد تا با برنامهریزیهایی که انجام میشود این نمایشگاه بهطور دائمی در سالنهای تئاتری برگزار شود. همچنین حمیدرضا منجر، عضو هیاتمدیره انجمن طراحان صحنه و لباس درخواست این انجمن را احیای کارگاههای ساخت دکور و دوخت لباس در تئاتر شهر و فضای مقابل تالار حافظ داشت. در ادامه این جلسه آرام محضری و رحیم رشیدیتبار از اعضای هیاتمدیره انجمن نمایشنامهنویسان و مترجمان و مهدی موسیخانی عضو این انجمن درباره رعایت حقوق معنوی نمایشنامهنویسان و مترجمان درباره اقلام تبلیغی نمایشها توضیحاتی دادند و خواستار پیگیری حقوق معنوی نویسندگان و مترجمان شدند. آرام محضری درباره برنامه نمایشنامهنویسی اقتباسی از ادبیات کهن توضیحاتی داد و گفت: «این برنامه قرار است با همراهی موسسه اکو و یونسکو پیگیری شود و از ادارهکل هنرهای نمایشی درخواست حمایت از این برنامه را داریم.» پیشنهاد ثبت روز نمایشنامهنویس در 5دیماه از دیگر خواستههای انجمن نمایشنامهنویسان و مترجمان بود. محمدرضا ایمانیان، عضو هیاتمدیره انجمن روابطعمومی و تبلیغات تئاتر درباره مشکلات بخش تبلیغات و هزینههای آن صحبت کرد و گفت باتوجه به تورم، وضع بودجه تئاتر چه خواهد شد؟
اتابک نادری در پایان این نشست گفت: «من بیشتر برای شنیدن به اینجا آمدهام و با توجه به تعلق خاطرم به صنف و ارادتی که به این خانه و خانوادهام دارم و طبق رویکرد دولت چهاردهم شنونده سخنان دوستان هستم. وظیفه اصلی من ایجاد همدلی بیشتر و بهرهگیری از تجربیات و توان همکارانم در خانه تئاتر است. بله مشکلات مالی و اعتباری همیشه در تئاتر بوده ولی با تجمیع آرا و استفاده از تجربیات شما هنرمندان میشود ظرفیتهای جدیدتر و ایدههای بزرگتری برای تئاتر تعریف کرد.» او ادامه داد: «میتوان برنامههایی را از دل این همفکریها که میتوانند حکم شوراهای مشورتی را داشته باشند برای برونرفت از رویههای تکراری و ایجاد رویکردهای جدید با توجه به اقتضائات اجتماعی و اقتصادی روز جامعه تعریف کرد. باید جایگاه تئاتر را با همراهی هنرمندان تئاتر بزرگ کنیم.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد