8 - 08 - 2023
درآمد ۲/۹ تریلیون دلاری غولهای خودروسازی
گروه بینالملل- برآوردها نشان میدهد که درآمد خودروسازان بزرگ جهان تا ماه جولای ۲۰۲۲ میلادی به رقم خیرهکننده ۹/۲ تریلیون دلار رسیده است. در گزارش پیشرو بررسی میکنیم که چه شرکتهایی در حال حاضر این درآمد نجومی را به خود اختصاص دادهاند و نسبت آن با تولید ناخالص داخلی کشورهایشان چگونه است.
طبق گزارش ویژوال کاپیتالیسم، میزان درآمد خودروسازان بزرگ از سه ماهه اول ۲۰۲۱ تا سه ماه هاول سال ۲۰۲۲، حاکی از آن است که غول خودروسازی فولکس واگن آلمان با درآمدی حدود ۲۹۱ میلیارد دلار در رتبه نخست در میان خودروسازان بزرگ جهان قرار دارد. پرفروشترین خودروهای فولکس واگن نیز عبارتند از تیگوان و پولو. پس از این شرکت آلمانی، تویوتا با مجموع ۲۷۶ میلیارد دلار درآمد در جایگاه دوم قرار دارد. این برند معروف بزرگترین بازار فروش خود را در ایالاتمتحده آمریکا دارد به طوری که آمارها نشان میدهد در سال ۲۰۲۱ بیش از ۳/۲ میلیون دستگاه در این کشور تولید شده و به فروش رفته است؛ موضوعی که تقریبا ۲ برابر فروش آن در کشور مبدأ یعنی ژاپن است.
رتبه سوم در درآمد سالانه را نیز مرسدس بنز دارد. این شرکت با درآمد ۱۷۶ میلیارد دلاری بالاتر از فورد و بیامو قرار دارد. فورد و بیامو نیز هر کدام با درآمدهای به ترتیب ۱۳۶ و ۱۲۹ میلیارد دلار در مکانهای چهارم و پنجم قرار دارند. همچنین هوندا ژاپن با ۱۲۷ میلیارد دلار، جنرالموتورز آمریکا با ۱۲۷ میلیارد دلار، SAIC موتور چین با ۱۲۲ میلیارد دلار، هیوندایی کرهجنوبی با ۱۰۱ میلیارد دلار و Stellantis هلند نیز با ۱۰۱ میلیارد دلار درآمد در رتبههای ششم تا دهم قرار دارند.
علاوه بر این بررسیها نشان میدهد که بیست خودروساز پردرآمد جهان سه شرکت آلمانی، هفت شرکت ژاپنی، سه شرکت آمریکایی، دو شرکت چینی، دو شرکت کرهای، یک شرکت فرانسوی، یک شرکت هلندی و یک شرکت سوئدی هستند. یعنی از رتبههای یک تا ۲۰ فهرست پردرآمدترین شرکتها به ترتیب میتوان از شرکتهای فولکس واگن آلمان، تویوتا ژاپن، مرسدس بنز آلمان، فورد آمریکا، بیامو آلمان، هوندای ژاپن، جنرالموتورز آمریکا، SAIC موتور چین، هیوندایی کرهجنوبی، Stellantis هلند، نیسان ژاپن، کیا کرهجنوبی، تسلا آمریکا، رنوی فرانسه، BYD چین، سوزوکی ژاپن، ولوو سوئد، مزدا، سوبارو و ایسوزوی ژاپن نام برد.
نقش خودروسازان در تولید ناخالص داخلی
بررسیها نشان میدهد این خودروسازان سالانه میلیاردها درآمد کسب کرده و قدرت مالی آنها به قدری قابل توجه است که به بخش بزرگی از اقتصاد ملی کشورهای خود تبدیل شدهاند.
در این رابطه هر چند که برخی از شرکتها و خودروسازان بینالمللی هستند و درآمدهای آنها به صورت مستقیم در تولید ناخالص داخلی کشورهایشان محاسبه نمیشود، اما محاسبات معمولی نشان میدهد که به طور مثال خودروساز هلندی Stellantis که در سال ۲۰۲۱ از مجموع ۱۶ برند مختلف سیتروئن، دوج و کرایسلر تشکیل شده سالانه تقریبا ۹۵/۹ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل داده است.
پس از این خودروساز هلندی، فولکس واگن آمریکا نیز ۸/۶ درصد از تولید ناخالص داخلی ۱/۴ تریلیون دلاری آلمان را تشکیل داده است. از سوی دیگر تویوتا ۶/۵ درصد تولید ناخالص داخلی ۷/۴ تریلیون دلاری ژاپن و هیوندا نیز ۵۹/۵ درصد از تولید ناخالص داخلی کرهجنوبی را به خود اختصاص دادهاند.
به طور کلی برآوردها نشان میدهد که هفت خودروساز برتر ژاپن رویهمرفته ۷۶/۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی ژاپن را به خود اختصاص دادهاند. همچنین این رقم برای سه خودروساز داخلی برابر با ۹۴/۱۳ درصد از تولید ناخالص داخلی آلمان بوده و برای ایالاتمتحده نیز دو خودروساز فورد و جنرالموتورز رویهمرفته یک درصد از تولید ناخالص داخلی ۴/۲۴ تریلیون دلاری آمریکا را تشکیل میدهند.
رنوی فرانسه ۷۷/۱ درصد از تولید ناخالص داخلی ۸/۲ تریلیون دلاری و ولووی سوئدی نیز ۹۹/۴ درصد از تولید ناخالص داخلی ۵۹۸ میلیارد دلاری این کشور را تشکیل میدهند. در میان این فهرست همچنین شرکتهایی نظیر هوتای تایوان و تاتای هند نیز هستند که هر کدام به ترتیب ۰۴/۱ درصد از تولید ناخالص داخلی ۸۱۰ میلیارد دلاری تایوان و ۵۵/۰ درصد از تولید ناخالص داخلی ۱/۳ تریلیون دلاری هند را به خود اختصاص دادهاند.