23 - 05 - 2023
دخالت دولت در بورس ناکارآمدی، رانت و فسادآور است
عباسیان کارشناس بازار سرمایه گفت: اغلب دخالتهای دولت در بازار منجر به ایجاد فساد و رانت میشود.علی عباسیان کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه ضمن اشاره به نبود کارایی بازارها ناشی از دخالت دولت ابراز داشت: مسلما بررسی بازار بورس بدون بررسی اقتصاد امکانپذیر نیست، به نوعی بورس اندیکاتور اقتصاد است و اوضاع اقتصاد یک کشور را میتوان از طریق بورس سنجید.
وی میگوید: برای بررسی بیشتر بورس باید به ریشه مشکلات آن پرداخت و این ریشهها در اقتصاد نهفته است.این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: مبحث مهمی که این روزها نیز بسیار داغ است لیبرالیسم اقتصادی است، چنانچه لیبرالیسم اقتصادی را بررسی کنیم باید به کلاسیکها برگردیم. کلاسیکها معتقد بودند که بازار خود قیمتها را تعیین کند و دولت هیچ دخالتی در اقتصاد نداشته باشد و طبق قانون سِی به قسمت عرضه اقتصاد معتقد بودند اما با شروع بحران ۱۹۲۹ این سیاست کارایی خود را از دست داد و آقای کینز با نسخه دخالت دولت و انتقاد به قانون سی معتقد بود که اقتصاد را باید از طرف تقاضا دید و سوبسیدهایی به مردم دادند و با تحریک تقاضا رکود ۱۹۲۹ حل شد. بعد از آن تا دهه ۱۹۶۰ که رکود تورمی ایجاد شد این سیاست نیز کارایی خود را از دست داد.عباسیان همچنین در ادامه افزود: میلتون فریدمن به عنوان مشهورترین چهره اقتصادی نسخههایی که پیچید به عنوان کاراترین سیاستهای آن زمان بود و هنوز هم کتابهای او در بزرگترین دانشگاههای جهان تدریس میشود. او یک لیبرالیست و در واقع معتقد به آزادی اقتصادی بود ولی منکر دخالت دولت نمیشد و معتقد بود دولت در مواقع بحرانی میتواند دخالت کند.
عباسیان با بیان اینکه نقطه مقابل همه اینها مکتب مارکس و نظام سوسیالیست بود، اظهار داشت: این مکتبها در انتقاد به کاپیتالیست و لیبرالیسم آمده بودند و نسخههای سوسالیستی منفعت جمعی و همه امور دست دولت بود و حد اعلای این نظام کمونیست میشد که هیچ کشوری به کمونیست بودن نرسید و در همان مرحله قبل یا فرو پاشید یا مانند چین تغییر رویه داد. لذا با تعاریف ذکرشده میتوان میزان دخالت دولت را بررسی کرد. همچنین از گذشته کشورها میتوان فهمید که دخالت بیش از حد دولت در اقتصاد خروجی مطلوبی نخواهد داشت.