22 - 08 - 2023
خیز بلند خراسانرضوی به سمت بازار سرمایه
ایرنا- شرایط خیز بلند بخش خصوصی خراسانرضوی به سمت بازار سرمایه با فراهم شدن مقدمات راهاندازی «مرکز تامین مالی» در اتاق بازرگانی استان مهیا شده است. تفاهمنامه راهاندازی مرکز تامین مالی از بازار سرمایه مهمترین دستاورد برگزاری همایش «سرمایهگذاری و تامین مالی از بازار سرمایه» هفته گذشته در اتاق بازرگانی مشهد بود؛ همایشی که در مشهد برگزار شد و همه مدیران ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار به مدت سه روز در آن حضور یافتند و پاسخگوی سوالات و ابهامات شرکتهای بخش خصوصی به بورس و فرابورس شدند. تامین مالی طی یک سال اخیر به دغدغه جدی شرکتهای بخش خصوصی خراسانرضوی تبدیل شده است، از یک سو بانکها به دلیل حجم بالای تسهیلات تکلیفی و مواجهه با تقاضاهای بیشمار در این حوزه عملا در پاسخ به نیاز بخش خصوصی با مشکل مواجه شده بودند، از سوی دیگر برخی بانکها بنا به گفته حجت الاسلام پژمانفر، رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی بنگاهداری کرده و شرکتهای دسته اول تا سومی درست کردهاند که اغلب صوری و کاغذی هستند و وامهایی که باید نصیب بخش تولید شود، سهم این شرکتها میشود.
بخش خصوصی خراسانرضوی نیز طی سالهای گذشته به دلایل مختلف از جمله ناآشنایی با بازار سرمایه یا واهمه از شفافیتهای مالی که لازمه ورود به این حوزه است، حضور بسیار کمتری در بورس داشته است، در حالی که اگر شرکتی تنوعسازی مناسب در بازارهای مختلف داشته و حاضر به پذیرفتن ریسکهای کلان باشد براساس تحلیلهایی که بیان شده است، سبدی برای سرمایهگذار تشکیل داده میشود که براساس آنها، معیار و شاخص کلی، بازده مطلوب را داشته باشد. کلید ورود جدی شرکتهای بخش خصوصی به بازار سرمایه در دولت سیزدهم زده شد، تا آنجا که معاون هماهنگی امور اقتصادی خراسانرضوی در سال جاری از هدفگذاری این استان به منظور بورسی کردن اقتصاد آن، ایجاد شفافیت و نظم اقتصادی و بزرگ کردن بنگاههای اقتصادی از طریق ایجاد تالار بورس خبر داد و گفت: مقدمات این اقدام از طریق برگزاری همایش «تامین مالی و بازار سرمایه» برای اولین بار با هدف تامین سرمایه از منابع مالی حرفهای در بازارهای سرمایه در مشهد فراهم شد.
ابوالفضل چمندی افزود: سعی ما بر این است که شرکتهای تامین سرمایه با فضای تولید و فعالان اقتصادی خراسانرضوی آشنا شوند و بتوانیم سهم مشهد را از بازار سرمایه افزایش دهیم. براساس برنامهریزی انجام شده پیشبینی میشود تا انتهای امسال حداقل ۵۰۰ هزار میلیارد ریال تامین سرمایه در استان از طریق بازار سرمایه و بورس به نتیجه برسد. وی اضافه کرد: بر اساس قوانین بازار سرمایه و بورس باید شرکتها فعالیت شفاف داشته باشند و زمانی که شرکتها به صورت حرفهای فعالیت خود را انجام دهند منجر به رشد صنعت و اقتصاد استان خواهد شد. معاون استاندار خراسانرضوی گفت: هدفگذاری پارسال استان در قالب قرارگاه تامین مالی برای سرمایهگذاری در بخش بانکی این بود که بانکها ۶۲۵ هزار میلیارد ریال منابع جدید را به عرصه اقتصادی اضافه کنند، اما آنچه بانکها به عنوان تسهیلات جدید بانکی پرداخت کردهاند، ۱۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال بوده است. معتقدیم سیستم بانکی باید تامین مالی شرکتهای کوچک را انجام دهد تا بتوان در بورس برای شرکتهای بزرگتر بستر استفاده و رشد را فراهم کرد. چمندی افزود: هماکنون خراسانرضوی ۴۰ شرکت بخش خصوصی به ارزش ۸۰۰ هزار میلیارد ریال در بورس دارد که باید سهم استان را از این بازار سرمایه افزایش داد و به دنبال این هستیم که در افقی یک ساله ۳۰۰ هزار میلیارد ریال برای شرکتهای بزرگ استان از طریق بازار سرمایه فراهم کنیم.
آمادگی ورود ۱۰۰ شرکت به بازار سرمایه
به گفته مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسانرضوی، ۱۰۰ شرکت و بنگاه اقتصادی در استان هماکنون آمادگی تامین مالی از طریق بازار سرمایه و ورود به بورس را دارند و خراسانرضوی با وجود داشتن سهم پنج و پنجدهم درصدی در تولید کشور، فقط یک و ۶ دهم درصد از بازار سرمایه را در اختیار دارد، در حالی که این عدد باید ۶ و پنج دهم درصد باشد. رضا خواجهنائینی بیان کرد: از ابتدای امسال برای سه شرکت خراسانرضوی از طریق بازار بورس حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال از طریق بازار سرمایه تامین مالی شده است. آغاز ورود شرکتهای بخش خصوصی خراسانرضوی به بورس در همایش «سرمایهگذاری و تامین مالی از طریق بازار سرمایه» فراهم شد، بدینگونه که تفاهمنامهای بین استانداری خراسانرضوی، سازمان بورس و اوراق بهادار و اتاق بازرگانی استان به منظور شکلگیری «مرکز منطقهای تامین مالی» در محل این اتاق به امضا رسید تا محلی برای ارائه آموزشهای لازم به شرکتهای بخش خصوصی برای ورود به بازار سرمایه و همچنین فراهم کردن مقدمات این بخش باشد. مرکز تامین مالی استان خراسانرضوی با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور هدایت و ارائه مشاوره به شرکتهایی که قصد دارند وارد بورس شوند یا بدون ورود به بورس از ابزارهای بدهی بازار سرمایه برای تامین مالی طرحهای توسعهای خود استفاده کنند، ایجاد میشود رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به فراهم شدن زمینه ایجاد مرکز تامین مالی از بازار سرمایه در خراسانرضوی به خبرنگار ایرنا گفت: بنگاههای کوچک و متوسط بسیار زیادی در این استان در حال فعالیت هستند که جای خالی آنها در بازار سرمایه حس میشود. بر همین اساس، مقرر شد مرکز تامین مالی استان خراسانرضوی با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور هدایت و ارائه مشاوره به شرکتهایی که قصد دارند وارد بورس شوند یا بدون ورود به بورس از ابزارهای بدهی بازار سرمایه برای تامین مالی طرحهای توسعهای خود استفاده کنند، به وجود آید. مجید عشقی افزود: در کنار این اقدامات، باید بتوان بنگاههای اقتصادی را با بازار سرمایه آشنا کرد که به همین منظور مقرر شد به صورت ماهانه کارگاههای آموزشی برای تمامی بنگاههای اقتصادی طراحی و برگزار شود و فعالان اقتصادی بتوانند با ظرفیتهای بازار سرمایه به نحو مطلوبی آشنا شوند. وی درخصوص کارکردهای مرکز تامین مالی از بازار سرمایه در خراسانرضوی گفت: بنگاههای اقتصادی چنددسته هستند؛ یک دسته از بنگاهها متقاضی ورود به بازار سرمایه هستند که هدایت آنها به سمت بورس یا فرابورس توسط این مرکز تامین مالی انجام میگیرد، اما بعضی بنگاهها میتوانند ابزارهای بدهی بازار سرمایه را به کار گیرند و به طرحهای توسعهای خود کمک کنند که در این رابطه، حمایت از همه این بخشها، مدنظر است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران تاکید کرد: پیگیری یکی از برنامههای این سازمان که از سال گذشته آغاز شده، افزایش حضور بخش خصوصی در بازار سرمایه است، برای اینکه بتوان اقتصاد کشور را رونق داد باید از ظرفیت بخش خصوصی نهایت بهره را برد، لذا برنامه جدی این سازمان تلاش برای حضور شرکتهای بخش خصوصی با رویکرد موثرتر در بورس است.
پذیرش ماهانه شرکتهای خراسانرضوی در فرابورس
مدیرعامل فرابورس ایران در مشهد در خصوص ورود شرکتهای بخش خصوصی به این بازار سرمایه به خبرنگار ایرنا گفت: در صورت آمادگی شرکتهای متقاضی، فرابورس آمادگی این را دارد تا حداقل هر ماه یک شرکت از خراسانرضوی را وارد فرابورس کند. محمدعلی شیرازی با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری ۱۰ شرکت را در فرابورس ایران عرضه عمومی کردیم، افزود: از این ۱۰ شرکت سه شرکت مربوط به استان خراسانرضوی است که با همکاری آنها این آمادگی وجود دارد تا بهزودی سهامشان عرضه شود.
اقتصاد خراسانرضوی پنج درصد اقتصاد کل کشور است و هشت درصد جمعیت کشور در این استان ساکن هستند، اما کمتر از ۲ درصد ارزش بازار فرابورس مربوط به شرکتهای این استان است. وی ادامه داد: فضا برای ورود شرکتها فراهم است و ما حتی قابلیت این را داریم که هر هفته ۲ شرکت را پذیرش کنیم. اما مسالهای که وجود دارد این است که شرکتهای متقاضی هم باید این آمادگی را داشته باشند تا توسط فرابورس پذیرش شوند. مدیرعامل فرابورس ایران در خصوص شروط فرابورس برای پذیرش شرکتها گفت: وقتی ما شرکتی را پذیرش میکنیم، میخواهیم آن شرکت برای نسلها در فرابورس حضور داشته باشد بنابراین باید کسب و کار آن مشخص و با ثبات باشد. مساله دیگر، حاکمیت شرکت است؛ بدین معنا که شرکت باید به لحاظ شفافیت و حفظ منافع ذینفعان، ساختار مناسبی داشته باشد و در مجموع شرکتی باشد که اعتماد عمومی را جلب کند تا چند میلیون نفر سهام آن را خریداری کنند.
شیرازی افزود: اقتصاد خراسانرضوی پنج درصد اقتصاد کل کشور است و هشت درصد جمعیت کشور در این استان ساکن هستند، اما کمتر از ۲ درصد ارزش بازار فرابورس مربوط به شرکتهای این استان است که همین آمار نشان میدهد این ظرفیت باید بیشتر از اینها باشد. وی اضافه کرد: در صورتی که شرکتهای خراسانرضوی در فرابورس از طریق فرهنگسازی، برگزاری سمینارها و آشنایی شرکتها با ابزارهای بازار سرمایه، افزایش پیدا کنند میتوانند ظرفیتهای بالقوه این استان را بالفعل کنند.