1 - 05 - 2023
خوشبینی بورس به تغییر وزیر
پس از کشوقوسهای بسیار زیاد بالاخره دیروز پای وزیر صمت برای استیضاح به مجلس باز شد. بازارهای مالی خصوصا بورس نسبت به استیضاح فاطمیامین واکنش نشان دادند و دیروز شاهد صف خرید در اغلب صنایع بورسی بودیم.
هرچند رای نیاوردن فاطمیامین بعد از ساعت بازار رخ داد اما نفس استیضاح برای بازار سیگنال مثبتی بود. بازارهای مالی عموما نسبت به اخبار سیاسی واکنش نشان میدهند و بورس نیز نسبت به این استیضاح واکنش نشان داد.
به واسطه این استیضاح اغلب صنایع بازار خصوصا خودروییها مثبت شدند. در پایان معاملات دیروز بازار سهام، شاخص کل بورس ۴۰ هزار و ۸۶۲ واحد، معادل ۶۸/۱ درصد بالا رفت و در پله دو میلیون و ۴۷۹ هزار و ۴۱۵ واحد قرار گرفت.
شاخص هموزن نیز روز خوبی را پشت سر گذاشت و ۱۵ هزار و ۵۶۶ واحد، معادل ۹۴/۱ درصد رشد کرد تا به سطح ۸۱۶ هزار و ۵۲۷ واحد برسد. شاخصهای آزاد شناور، بازار اول و بازار دوم هم به ترتیب معادل ۸۶/۱ درصد، ۹۴/۱ درصد و ۳۶/۱ درصد رشد کردند.
اگرچه هنوز رایگیری برای عزل یا ابقای این وزیر انجام نشده و به نوبت بعدازظهر مجلس موکول شد، اما اتفاقاتی که در آنجا گذشت موجب شد تا برخی صنایع در بورس تهران امید بسیاری برای بهبود شرایط پیدا کنند. صنایع متعددی هستند که شرایط نامساعد این روزهای خود را نتیجه سیاستهای این وزارتخانه میدانند که از مهمترین آنها میتوان به صنعت خودرو اشاره کرد که بارها در رابطه با آن صحبت کردهایم. در سمت دیگر صنایعی همچون گروه فلزات اساسی و پتروشیمیها نیز که بخش عمدهای از فروش محصولاتشان در بورس کالا انجام میشود، به دلیل سیاستهای کنترلی این وزارتخانه و حواشی موجود در آن بازار، امید دارند که با استیضاح وزارت صمت بتوانند روزهای بهتری را تجربه کنند.
رونق خودروییها در بورس
جواد فلاحیان، کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با تجارتنیوز گفت: «اخبار سیاسی اغلب از نظر روانی روی بورس تاثیر میگذارند. از سوی دیگر تجربه نیز نشان داده تاثیرات ناشی از برداشتهای روانی به صورت کوتاهمدت است.»
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص استیضاح فاطمیامین اظهار کرد: «اتفاقات چند ماه گذشته وزارت صمت در خصوص بورس کالا و خودرو (لغو یا پذیرش عرضه خودرو در بورس کالا) یک نوع نااطمینانی را در بازار سرمایه خصوصا در صنعت خودرو به وجود آورده بود. حال برداشتها این است که با توجه به استیضاح وزیر صمت، ممکن است با وزیر جدید سازوکار صنعت خودرو و تمام عرضههای بورس کالا وضعیت بهتری پیدا کند و به همین دلیل این استیضاح توانسته تاثیر مثبت روی بازار داشته باشد.»
وی تاکید کرد: «این رفتارها و مثبت شدن بازار ناشی از برداشت روانی معاملهگران است و تاثیر کوتاهمدت دارند و در بلندمدت قطعا فروکش خواهد کرد.»
تغییر وزیر صمت خودرو را به
بورس کالا بازمیگرداند؟
بالاخره پس از لابیهای بسیار زیاد دیروز استیضاح وزیر صمت به نتیجه رسید و فاطمیامین ملزم به ترک ساختمان سمیه شد؛ اما پیش از استیضاح، ابراهیم رییسی به دفاع از عملکرد وزیر صمت پرداخت و به طور ویژه به لغو عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد. سیاستی که در سال گذشته به تهدید جدی برای بازار سهام تبدیل شده بود. آیا اکنون با تغییر وزیر صمت خودرو به
بورس کالا بازمیگردد؟
به گزارش تجارتنیوز، دیروز جلسه استیضاح فاطمیامین در مجلس برگزار شد و وزیر محبوب دولت سیزدهم نتوانست از نمایندگان مجلس رای اعتماد بگیرد. ابراهیم رییسی نیز در این استیضاح شرکت داشت و از عملکرد وزیر صمت دفاع کرد.
رییس جمهوری در بخشی از سخنان خود گفت: «شورای رقابت از روی مسوولیت میگوید باید عرضه خودرو از طریق بورس این مساله خاتمه داده شود و به جلسه شورای رقابت بسنده نمیکند و در یک ساعت ۲۰ هزار واحد بورس میریزد.»
گفتنی است که وزیر صمت و سخنگوی این وزارتخانه صراحتا مخالفت خود را با عرضه خودرو در بورس کالا اعلام کرده بودند؛ اما از جایی به بعد وزارت صمت عقبنشینی کرد و این بار شورای رقابت پا به میدان گذاشت و به واسطه یک نامه در نهایت عرضه خودرو در بورس کالا را متوقف کرد.
واکنش خودروییها به نامه
گروه خودرویی به واسطه انتشار نامه و دستورالعمل شورای رقابت نزولی شد و به دنبال این روند، کلیت بازار سهام هم با افت روبهرو شد. همچنین خروج نقدینگی از بازار سرمایه شدت گرفت.
برخی از کارشناسان عقیده دارند که اگر نامه و دستورالعمل شورای رقابت در بهمنماه منتشر نمیشد، شاهد شرایط بهتر و مطلوبتری در معاملات بازار سرمایه بودیم.دقیقا روز دوم بهمنماه زمانی که نامه شورای رقابت منتشر شد شاخص گروه خودرویی روی عدد ۶۱۰/۳۱۳ واحد بود و روز ۱۶ بهمنماه که دستورالعمل شورا منتشر شد این شاخص به رقم ۴۶۴/۲۷۰ رسید. به عبارت دیگر در این مدت شاخص خودروییها ۱۴۶/۳۴ واحد کاهش یافت.
شاخص خودروییها در زمان عرضه خودرو در بورس کالا روی اوج بود؛ اما دخالتهای شورای رقابت باعث شد که این شاخص تا فروردین ماه روند نزولی به خود بگیرد و کاهشی شود.
به این ترتیب دخالتهای شورای رقابت و وزارت صمت در روند عرضه خودرو در بورس کالا باعث شد که شاخص کل بورس و شاخص خودروییها با کاهش ملموس روبهرو شوند.
این نمایی از تاثیر قیمتگذاری دستوری بر نوسانات بازار سرمایه بود که به معنای افت اخیر سود و درآمد سهامداران است. حالا با کنار رفتن فاطمیامین به عنوان متحد اصلی شورای رقابت میتوان امید داشت که خودرو به اتاق شیشهای بازگردد؟
رالی ادامهدار بورس تهران
از سوی دیگر اما بورس تهران وضعیت خوبی دارد و گویا قصد تسلیم ندارد! قدرت تقاضا همچنان محکم بر طبل صعود مینوازد؛ شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس شنبه، خبر از ورود دو هزار و ۴۴۶ میلیارد تومانی پول به بورس میدهد. برای یافتن علت ابتدا باید ریشه وجود خریداران در قیمتهای فعلی را جست. انتشار خبرهای مثبت حول گروه بانکیها مهمترین دلیل جو مثبت بازار سرمایه در نخستین روز هفته بود.
همگرایی دوباره شاخصهای بازار سرمایه نشانهای از تداوم روند صعودی است؛ در عین حال اما نباید از این نکته غافل شد که میزان تلاطمها به شدت افزایش یافته است. تابلوی معاملات نمادها تاییدکننده این واقعیت است که ابهام در تصمیمگیری معاملهگران در حال افزایش است.
بر همین اساس سطح ریسک بازار افزایش یافته و علیرغم انتظارات خوشبینانه و امیدواری به تداوم روند صعودی، نمیتوان بدون اصلاح و استراحت، انتظار رشد یکپارچه بازار را داشت. گرچه کارشناسان عقیده دارند هر زمان که اصلاح فرا رسد، موج نزولی عمیقی شکل نخواهد گرفت و برای ادامه مسیر صعودی، مفید نیز خواهد بود.