4 - 04 - 2023
خطر بیخ گوش سیانجیدارها
گروه انرژی- «۱۵ درصد جایگاهها که فروششان کمتر از ۵ هزار مترمکعب در روز است، در آستانه ورشکستگی و تعطیلی هستند.» این خبر را اردشیر دادرس رییس هیاتمدیره انجمن صنفی سیانجی اعلام کرده است. هرچند پیش از این هم جایگاهداران سیانجی بارها هشدار داده بودند که به دلیل کاهش فروش و حقالعمل کاری که دولت به آنها میپردازد، وضعیت مناسبی ندارند اما زنگ خطری که رییس هیاتمدیره انجمن صنفی سیانجی به صدا درآورده، بیانگر آن است که اوضاع جایگاهداران سیانجی چندان خوب نیست، به خصوص آنکه میانگین مصرف بنزین در دو هفته تعطیلات نوروزی به ۱۱۴ میلیون لیتر در روز رسیده است و این موضوع میتواند اوضاع جایگاهداران سیانجی را به مراتب بدتر کند.
آنطور که دادرس گفته در حال حاضر نیمی از ظرفیت جایگاههای سیانجی بلااستفاده باقی مانده است. حدود ۱۵ درصد جایگاههایی که در شهرهای دورافتاده و نقاط صعبالعبور قرار دارند، فروشی کمتر از ۵ هزار مترمکعب در روز داشتهاند و در آستانه تعطیلی و ورشکستگی قرار دارند. این در حالی است که فعالیت این جایگاهها از نظر استراتژیک برای کشور اهمیت بالایی دارد.این فعال صنعت سیانجی در عین حال با بیان اینکه مصرف سیانجی تغییری نسبت به گذشته نکرده و حدود ۲۳ الی ۲۴ میلیون مترمکعب در روز گزارش شده، میگوید: ظرفیت کشور بیش از ۴۰ میلیون مترمکعب در روز است. یکی از مهمترین مصرفکنندگان این سوخت تاکسیها و خودروهای عمومی هستند که در این ایام تردد کمتری دارند. از طرفی بیشتر مردم ترجیح میدهند در این ایام از بنزین در خودروهای خود استفاده کنند. متاسفانه با وجود شرایط بحرانی که در مصرف بنزین وجود دارد، ظرفیتسازی مناسبی برای افزایش سهم سیانجی در سبد سوخت مصرفی خودروها ایجاد نشده است. به طوری که جایگاههای سیانجی اکنون با ۵۰ درصد ظرفیت کار میکنند. باید تاکید کنم در حال حاضر تمامی جایگاههای سیانجی بدون مشکل در حال فعالیت هستند و در ایام نوروز مشکلی نداشتهاند.
به گفته وی عدم کارشناسی دقیق در تعرفههای کارمزد و حقالعمل کاری سیانجی در سالهای گذشته باعث شده که بحران زیاندهی برای جایگاهدارها انباشته شود. امروز خواهان افزایش ۲ برابری کارمزد جایگاهداران از وزارت اقتصاد هستیم، چراکه ادامه فعالیت با کارمزدهای فعلی برای بسیاری از جایگاهداران غیرممکن است.
چالش کارمزد
مساله دیگری که برای جایگاهداران در سالهای اخیر اسباب چالش بین آنها و دولت شده است، کارمزدهای حقالعملکاری است. البته سال گذشته بعد از پیگیریهای فراوان جایگاهداران سوخت توانستند افزایش ۴۵ درصدی در کارمزد را به دست آورند با این حال آنها همچنان از شرایط خود ناراضی هستند.رییس هیاتمدیره انجمن صنفی سیانجی در گفتوگو با وبسایت بازار در این رابطه گفته است: در حال حاضر مقدار کارمزدی که جایگاهداران تحت عنوان ضوابط فنی و ایمنی دریافت میکنند ۲۰ تومان به ازای هر مترمکعب سوختگیری است. این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی این نرخ از سال ۹۸ باید به ۳۵ تومان افزایش مییافت، اما حالا با وجود گذشت ۴ سال حتی نرخ مصوب هم اجرایی نمیشود و همین مساله خسارت سنگینی را به جایگاهها وارد کرده است. درخواست ما این است که کارمزد ایمنی به ۱۰۰ تومان افزایش پیدا کند.او اضافه کرد: از دیگر کارمزدهایی که ما خواهان تغییر آن هستیم، کارمزد نوسازی و بازسازی جایگاههاست. هماکنون نیمی از جایگاههای سوخت بیش از ۱۰ سال عمر داشته و نیازمند نوسازی هستند.دادرس میگوید: جایگاهها به ۳ مدل تقسیمبندی میشوند؛ جایگاههایی که بیش از ۱۰ هزار مترمکعب در روز سیانجی عرضه میکنند. جایگاههای با ۵ الی ۱۰ هزار مترمکعب عرضه و جایگاههایی که فروششان کمتر از ۵ هزار مترمکعب است. در حال حاضر جایگاههایی که کمتر از ۵ هزار مترمکعب سوخت در روز میفروشند کمترین کارمزد را دریافت میکنند. این در حالی است که عمده این جایگاهها در شهرهای دور افتاده و نقاط صعبالعبور و کمتردد قرار داشته و وجود آنها اهمیت بسیاری داشته و به نوعی استراتژیک محسوب میشود. ضمن اینکه هزینههای جایگاهها در بسیاری موارد ارتباط چندانی به فروش آنها نداشته و تقریبا با هم یکی هستند.او افزود: به همین دلیل خواسته ما از شورای اقتصاد این است که نرخ کارمزد این جایگاهها هم همانند جایگاههایی که بین ۵ تا ۱۰ هزار مترمکعب سیانجی در روز عرضه میکنند، محاسبه شود. در غیر این صورت احتمال تعطیلی بسیاری از آنها وجود دارد.رییس هیاتمدیره انجمن صنفی سیانجی میگوید: در حال حاضر حدود ۲۶۰۰ جایگاه سیانجی در کشور وجود دارد که ۱۵ درصد آنها فروشی کمتر از ۵ هزار مترمکعب است. فعالیت این جایگاهها به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد. در حدود ۲۵ درصد جایگاهها هم عرضه سیانجی بیش از ۱۰ هزار مترمکعب در روز است.به گفته وی سوددهی جایگاههای پرفروش ما چیزی حدود ۷ تا ۸ درصد رقم سرمایهگذاری است. متاسفانه این روزها درآمد یک دکه روزنامهفروشی بیشتر از یک جایگاه سیانجی است. این سوددهی جایگاههای پرفروش ما چیزی حدود ۷ تا ۸ درصد رقم سرمایهگذاری است. این در حالی است که حتی نرخ سود بانکی در کمترین حالت ۱۸ درصد تعیین شده است. جالب است که بدانید درآمد پردرآمدترین جایگاههای سیانجی که معمولا در بهترین نقاط شهرها قرار دارند بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ میلیون تومان در ماه است. این میزان درآمد گاهی اوقات در زمان اورهال هزینه جایگاه و نوسازی و تعمیر و نگهداری میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد