14 - 10 - 2024
خروج 300 میلیارد پول حقیقی از بورس
«جهانصنعت»- در پایان معاملات دیروز بازار سهام، اگرچه شاخص کل با رشد دقایق آخر باز هم مثبت شد اما در مجموع بیش از 300میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد تا جو حاکم بر بازار سرمایه همچنان سرشار از بیاعتمادی باشد. بازار سهام روز گذشته فعالیت خود را با بازگشایی دامنه نوسان به مثبت و منفی 3درصد از سر گرفت و با استقبال سهامداران مواجه شد. این استقبال البته بیشتر متوجه سهام بزرگ و شاخصساز بود تا در صورت بروز ریسک جدیدی بر سر بازار سهامداران بتوانند از خاصیت نقدشوندگی بیشتر این سهام استفاده کنند. همین موضوع نشان میداد که احتمالا این رشد تا به روند تبدیل شود راه درازی پیشرو دارد. دیروز 62درصد نمادها در محدوده منفی معامله شدند و 195نماد در صف فروش ماندند. شاخص کل بورس با تنها 05/0درصد رشد در محدوده 2میلیون و 114هزار واحد به کار خود پایان داد اما شاخص هموزن همین رشد جزئی را نیز ثبت نکرد و با افت 06/0درصدی مجددا قرمزپوش شد و در محدوده 696هزار و 476واحد به کار خود پایان داد. ارزش کل معاملات بازار دیروز 26هزار و 178میلیارد تومان بود که از این مبلغ 4هزار و 174میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حقتقدم بوده است. دیروز 16درصد از کل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود. با توقف ورود پولی که دیروز بعد از 11روز تجربه شده بود، بازار سرمایه مجددا 323میلیارد تومان سرمایه حقیقی از دست داد. از نکات قابل توجه بازار دیروز منفی شدن صندوقهای اهرمی بود، آن هم در حالی که مثبت باز شده بودند. در حال حاضر صندوقهای اهرمی حباب منفی دارند و زیر ارزش ذاتی خود معامله میشوند. در مقابل نگاهی به وضعیت صندوقهای طلا نشان میدهد که این صندوقها به طور کلی با ورود پول مواجه هستند. در شرایطی که در بازارهای موازی نیز با افزایش قیمت مواجهایم استقبال از صندوقهای طلا به عنوان داراییهای کمریسک و در مقابل خروج از اهرمیها نشان میدهد که سهامداران همچنان احساس ریسک میکنند.
دلار نیما که از ابتدای سال جاری با رشد 18درصدی روبهرو بوده در آستانه ورود به کانال 48هزار تومان قرار گرفته است و براساس شواهد روند رو به رشد ادامه خواهد داشت. روز گذشته همتی، وزیر اقتصاد گفته بود: «یک عده میگویند اگر نرخ نیما را بالا ببریم تورم ایجاد میشود. به نظر بنده اصلا اینگونه نیست، خود من به یاد دارم در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ دلار نیما و بازار آزاد را یکی کردم و با همه فشارها این اتفاق افتاد. در اردیبهشت آن سال اختلاف بین نیما و بازار آزاد اختلاف بین ۲ تا ۵درصد بود و نرخ تورم تغییری نکرد.»
به نظر میرسد در حالی که خبری از کاهش میانگین نرخ اسناد خزانه اسلامی (اخزا) نیست و این نرخ همچنان در محدوده 32درصد است، دلار نیما توانسته به عنوان یکی از وعدههای در حال تحقق دولت بر بورس اثر مثبت بگذارد.
تحلیل بازار در روز یکشنبه
بازار سهام دیروز با روند نامتوازن سهام کوچک و بزرگ روبهرو بود و در نهایت عقبگرد شاخص هموزن و رشد شاخص کل را ثبت کرد، هرچند هر دو شاخص تحرک و تغییر زیادی را تجربه نکردند.
به این ترتیب به نظر میرسد در دومین روز از بازگشت محدودیت دامنه نوسان به 3درصد، ترمز بازار سهام کشیده شده است. شاخص کل بورس دیروز رشد خفیف هزار و 105واحدی را تجربه کرد و با افزایش 05/0درصدی در سطح 2میلیون و 114هزار و 973واحدی نشست. شاخص هموزن اما در مسیر نزولی راند و با افت 393واحدی معادل 06/0درصد پایین رفت و در سطح 696هزار و 476واحد متوقف شد.
نمادهای وغدیر، فملی، کچاد و فولاد در معاملات دیروز بازار سهام بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص کل داشتند و در مقابل، نمادهای فارس، شپنا و شبندر بیشترین فشار منفی را به نماگر بورس وارد کردند. گفتنی است در پایان بورس دیروز ارزش صفوف خرید و فروش برابر شد و 42درصد از نمادهای بازار مثبت شدند.
حجم و ارزش معاملات خرد
حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی در پایان بورس دیروز به 5/10میلیارد برگه سهم رسید که با ارزش 4هزار و 232میلیارد تومانی دادوستد شد.
ورود و خروج پول حقیقی
تراز پول حقیقی در پایان بورس دیروز منفی بود و بالغ بر 320میلیارد تومان پول حقیقی از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی خارج شد. با این حال صندوقهای کالایی دیروز هم با ورود پول حقیقی روبهرو بودند. اگرچه صندوقهای درآمد ثبات نیز تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از 30میلیارد تومان پول حقیقی از دست دادهاند.
کاهش هرچه بیشتر فاصله دلار بازار آزاد و نیما به نفع صادرات و کامودیتیمحورهاست و بازار سرمایه و در بعد بزرگتر تولید کشور از این محل منتفع میشوند. دومین روز معاملاتی هفته با افزایش ۱۱۰۰واحدی شاخص کل و قرار گرفتن این نماگر در ارتفاع 2میلیون و ۱۱۵هزار واحد به پایان رسید.
شروع مثبت بازار دوام چندانی نداشت و افزایش عرضهها موجب شد که بیش از ۲۰۰ نماد کار خود را با صف فروش به پایان برسانند. وپارس و پارسیان صف خرید سنگین داشتند و در نیمه دوم بازار نمادهای شاخصساز با حمایت حقوقیها همراه بودند.
دیروز صندوقهای طلا مثبت باز شدند که نشان میدهد منفی دیروز علاوه بر اثر انتشار سنگین اوراق، میتواند ناشی از تقویت ریسک سیستماتیک باشد.
استقبال از سهام نقدشونده
بازار سرمایه که در اقیانوس ابهامات مختلف و مخصوصا ابهامات سیاسی و نظامی در حال غرق شدن بود روز گذشته و با افزایش دامنه نوسان به مثبت و منفی 3درصد نفس گرفت. میتوان گفت اگرچه از جو منفی و سنگینی که تا هفته گذشته در بازار حکمفرما بود کاسته شده، اما اعتماد هنوز به سهامداران برنگشته و در حال حاضر سرمایهگذاران بیشتر به سمت سهامی میروند که قابلیت نقدشوندگی بیشتری دارند.
دلار نیما اما به عنوان یکی از نقاط روشن بازار سرمایه که حتی در روزهای رکود و سختی همچنان به روند رو به رشد خود ادامه میداد، به یکی از متغیرهای بنیادین خوشایند بازار تبدیل شده است، طبیعتا کاهش هرچه بیشتر فاصله دلار بازار آزاد و نیما به نفع صادرات و کامودیتیمحورهاست و بازار سرمایه و در بعد بزرگتر تولید کشور از این محل منتفع میشوند. لازم به ذکر است محدودیت دامنه نوسان که خود عاملی برای القای فضای ریسکی به سهامداران بود کمی بازتر شده اما همین موضوع که نقطه مثبت بازار این روزها و بخش بزرگی از علت سبزی روز گذشته بورس است هنوز پایدار نشده، سایه ریسک سیاسی اگرچه کمرنگ شده اما همچنان بر سر بازار هست و در صورت بازگشت این ریسک طبیعتا احتمال محدود شدن مجدد دامنه نوسان هم گزینه روی میز است. از سوی دیگر انتخابات آمریکا به عنوان یک متغیر مهم، بر رفتار محتاطانه فعالان در بازار سرمایه شدت بخشیده و طبیعتا این موضوع در سایر بازارها نیز حکمفرما و متغیر تاثیرگذاری است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد