16 - 08 - 2023
خروج سنگین سرمایه حقیقی از بورس
«جهانصنعت»- روز سهشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و ۵۶۳ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
پس از شایعاتی مبنی بر آزادسازی قیمت خودرو، بازار سرمایه روز دوشنبه را صعودی شروع کرد و در پایان معاملات، شاخصهای بورسی به ارتفاع خود افزودند، اما در ادامه یکی از مسوولان شورای رقابت این موضوع را تکذیب کرد و همچنان شورای رقابت را مقامی برای قیمتگذاری دانست. به این ترتیب بازار سهام دیروز نزولی شد. با تکذیب آزادسازی قیمت خودرو توسط شورای رقابت، گروه خودرویی در بازار دیروز با عرضه سنگینی از سوی سهامداران مواجه شد، به طوری که سهمهای نامآشنای خودرویی اعم از خودرو، خساپا و خگستر با کاهش سنگینی روبهرو شدند.
سوالی که مطرح میشود این است که اگر مواد اولیه خودروسازان از بورس کالا و از طریق رقابت تامین و همچنین ارز مورد نیاز از بازاری غیر از نیما تهیه شود، آیا نباید قیمت نهایی خودرو مورد رقابت قرار گیرد؟ در صورتی که قیمت خودرو رقابتی نشود، باید گفت با افزایش بهای تمامشده خودروسازان، زیان انباشته آنها تمامی نخواهد داشت. کارشناسان معتقدند که در روزهای آینده احتمالا تا حدودی بخشی از این ریزش جبران میشود، اما نوسانات بازار همچنان در مسیر سبز و قرمز ادامه خواهد داشت.
جزئیات معاملات دیروز
شاخص کل بورس دیروز روند نزولی داشت و با کاهش حدود ۱۸ هزار واحدی نسبت به روز گذشته روی یک میلیون و ۹۷۸ هزار واحد ایستاد. شاخص کل بورس دیروز با بیش از ۱۸ هزار و ۸۶۳ واحد کاهش در رقم یک میلیون و ۹۷۸ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هموزن نیز با ۹۱۸۳ واحد کاهش، رقم ۶۸۷ هزار و ۱۳۷ واحد را ثبت کرد. در این بازار ۳۲۵ هزار معامله به ارزش ۸۴ هزار و ۹۸ میلیارد ریال انجام شد. در معاملات دیروز صنایع ملی مس، فولاد مبارکه اصفهان، ایرانخودرو، بانک ملت، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و سایپا جزو نمادهای بازار سرمایه بودند که بیشترین تاثیر را روی شاخص بورس داشتند و روند کاهشی را تجربه کردند. در آن سوی بازار سرمایه، شاخص کل فرابورس نیز با ۳۴۸ واحد کاهش در رقم ۲۵ هزار و ۵۱۴ واحد ایستاد. در این بازار بیش از ۵۲۸ هزار معامله انجام شد که ۵۱ هزار و ۵۱۶ میلیارد ریال ارزش داشت. سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات، بیمه پاسارگاد، پلیمر آریا ساسول، ایرانخودرو دیزل، فولاد هرمزگان جنوب، پتروشیمی تندگویان و بانک دی بیشترین تاثیر را روی شاخص فرابورس گذاشتند و روند منفی را تجربه کردند.
از یک منظر کلی معاملات بورس دیروز به گونهای بسته شد که شاخص کل، در خلاف جهت روز گذشته حرکت کرد. گفتنی است تابلوی بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات دیروز را هفت میلیارد و ۶۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را چهار هزار و ۲۸۱ میلیارد تومان نشان میدهد.
ورود و خروج پول حقیقی
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در روز گذشته حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس دیروز، خبر از خروج ۵۲۷ میلیارد تومانی پول از سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
بیشترین ارزش معاملات
در جریان معاملات دیروز سه سهم فنافزار، سصفها و ورنا بیشترین ارزش معاملات و سهمهای دی، خودرو و خساپا به ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کردهاند. سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت. ورنا با افزایش ۹۸/۶ درصدی بیشترین بازدهی روز را از آن خود کرد. در مقابل، ولصنم با افت ۹۹/۶ درصدی در جریان بازار دیروز بدترین عملکرد را ثبت کرد.
نمادهای شاخصساز بورس و فرابورس
فملی، فولاد و خودرو نمادهای قرمزپوش بورس دیروز بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در مقابل ورنا، کاوه و وخاور از معدود نمادهای سبز بودند که اثر منفی بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای وسپهر، بپاس و آریا بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص و نمادهای دماوند، صبا و انتخاب بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز ثامان بیشترین تراکنش را داشت و شهر و خودرو در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز فنافزار، نیان و نیان بیشترین تراکنش را داشتند.
بهبود نسبی معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۹ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه هزار و ۵۲ میلیارد تومان بود که ۱۱ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد نیز با افزایش ۵ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۴ هزار و ۱۰۳ میلیارد تومان رسید.
بیشترین ارزش معاملات
در معاملات دیروز نماد فنافزار بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن ۱۵۲ میلیارد تومان بود. پس از فنافزار، سصفها بیشترین ارزش معاملات را داشت و ورنا رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد خودرو و خگستر در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
بیشترین حجم معاملات
بر اساس دادههای موجود، معاملات سهام دی با تعداد ۶۳۷ میلیون و ۹۷۷ هزار و ۴۵۵ سهم در صدر قرار گرفته است. خودرو در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به خساپا تعلق داشت. دو نماد شستا و خگستر نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.
رشد صفهای فروش
در معاملات سهشنبه، ۴۵ نماد صف خرید داشتند و ۱۰۶ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت ۱۳ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۱۷۸ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش ۱۱۲ درصدی به ۵۹۹ میلیارد تومان رسید.