13 - 02 - 2024
خروج بورس از لاک دفاعی
«جهانصنعت»- بنیامین نجفی- روزهای منفی و ریزشی بورس کماکان ادامه دارد. اتفاقی که روز گذشته هم به سیاق بیشتر روزهای دو، سه هفته اخیر تکرار شد. برخی شاخصها و انتظارات حاکی از آن است که ممکن است سرانجام بورس در روزهای پایانی بهمنماه از لاک دفاعی خود خارج شود و بتواند عقبنشینیهای اخیر خود را جبران کند. اگرچه از دست دادن مرز یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی برای شاخص کل حائزاهمیت است، اما به نظر میرسد فعلا شاخص در محدوده یک میلیون و ۸۰ هزار واحدی مرز حمایتی جدیدی را تعریف کند، از سوی دیگر ادامه تجدید ارزیابی دارایی شرکتها و آثار آن در اسفندماه و حتی سال جدید نقطه امیدواری بعدی برای بازار سرمایه است که میتواند به روزهای ناخوش بورس پایان دهد، البته همه اینها منوط به نوع استراتژی و برنامههای سیاستگذار است. در صورتی که بخشنامههای غافلگیرکننده همچنان ادامه داشته باشد، احتمالا آثار مثبت خبرهای پیشرو نیز خنثی خواهد شد. ضمن آنکه اخبار و اتفاقات بینالمللی و منطقهای همچنان به عنوان یک ریسک بالقوه برای بورس مطرح است. «جهانصنعت» در گفتوگو با یک کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه به بررسی روندهای اخیر بازار و چشمانداز آتی پرداخته است.
تصویر بورس در روزهای پرتلاطم
امیرحسین جنانی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: کمرمقی ارزش معاملات و کمخبری بازار در واپسین روزهای بهمنماه از مشخصه این روزهای بازار است، در حالی که بازار بورس در سطوح ارزنده بنیادی و حمایتهای مهم تکنیکالی قرار دارد و فقط نیازمند یک محرک بیرونی است تا از این عصر یخبندان خارج شود. او ادامه داد: حرکت در سهمهای کوچک بازار منطقیتر و مناسبتر به نظر میرسد و در شرایط فعلی حتی بسیاری از پولهای حقوقی و صندوقها نیز گرایش به این شیوه در خرید و فروش را پیش گرفتهاند و توجه به سهمهای کوچک بازار بیشتر شده است. این جریان سهمهای کوچک و بازی هموزنها با هر حرکت سیاستگذار میتواند تحت تاثیر قرار بگیرد و تغییر کند، یعنی درست در جایی که همه از همه چیز ناامید هستیم خبرهایی از تجدید ارزیابیها یا به خصوص تغییرات نرخ دلار نیما میتواند در کلیت بازار اثرات بسزایی داشته باشد.
جنانی تصریح کرد: نوسان در هفته معاملاتی جاری به اندازهای بوده که منجر به بیاعتمادی حقیقیها و سرعت بخشیدن به خروج پول شده است. مهمترین سنجه پویایی بازار که ارزش معاملات خرد است در هفته جاری وضعیت مطلوبی نداشته و گویای رکود و رخوت کامل در بطن بازار سهام ایجاد شده است. این متغیر آماری در دوران اوج قیمتها در اواسط اردیبهشت که هر سه نماگر اصلی بازار در سقفهای تاریخی خود قرار داشتهاند، توانسته بود مقادیر بالای ۱۵هزار میلیارد تومان را ثبت کند و اکنون ارزش معاملات نسبت به آن زمان تقریبا یکپنجم شده است.او اضافه کرد: یکی از مهمترین عواملی که میتواند در این مقاطع و پس از افت چشمگیر بازار به روند برگشت کمک کند، بازگشت عقلانیت در برخی تصمیمات دولت مثل موضوع برگشت عوارض صادراتی مواد معدنی و بحث پالایشیها و تغییر برخی بخشنامهها است. موضوع دیگر نرخ ارز است و درنهایت زمزمهها و اتفاقات مربوط به ماجرای خودرو و حتی عرضه دوباره در بورس کالا میتواند رخداد مهمی باشد که در صورت اتفاق افتادن عقلانیت سیاستگذار را نشان خواهد داد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: عامل دوم کاهش ریسکهای بیرونی و سیاسی است که این موضوع کاهش ریسک بازار را به همراه داشته و اگر دلار بتواند خود را در محدوده ۵۴ و ۵۵ حفظ کند، دست به کار بزرگی زده و شرایط متفاوتی را ایجاد خواهد کرد. عامل سوم نیز که مهمترین عامل در بین تمامی این موارد است، موضوع مهم ارزندگی بوده؛ موضوعی که از دل گزارشهای مالی و وضعیت بنیادی و شرایط قیمت و سود شرکتها به دست میآید. اینکه چه زمانی این فشار برداشته میشود و با انقضای زمان میتوان شاهد اتمام این اتفاقات بود، مشخص نیست. باید گفت شاید با اتمام مهلت سپرده ۳۰ درصد و همچنین پایان ثبتنام یکپارچه سایت خودرو، بازار هم آرامآرام از اواخر بهمن از لاک دفاعی خود بیرون بیاید و تلاش بیشتری برای بهبود از خود نشان دهد. ماندگارترین عامل برای قیمتها موضوع ارزندگی است و بازار در مدت طولانی نمیتواند زیر قیمتهای ذاتی و به نوعی قیمتهای ارزنده قطعی باقی بماند و در جایی جریان پول به آن واکنش نشان میدهد. اینکه در حال حاضر در شرایط ارزندهای از نظر قیمتها هستیم یا خیر به نظر فضای سود و قیمت این موضوع را تایید میکند. برای روزهای آتی نوسانات اندک با پیشتازی کوچکترها همچنان مورد انتظار است و برای نمادهای بزرگ نیز با توجه به شرایط سختی که پشت سر گذاشتهاند نمیتوان افت قیمت چشمگیری را انتظار داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد