6 - 08 - 2024
خاورمیانه در منطقه قرمز سفر
نادر نینوایی- با ترور اسماعیل هنیه در خاک کشورمان و مطرح شدن قطعی بودن پاسخ ایران، برای دومین بار در سالجاری تنشها میان تهران و تلآویو بالا گرفته است. فارغ از مسائل و تبعات سیاسی این رویدادها اما تنشهای اخیر تاثیر منفی غیرقابل انکاری بر صنعت توریسم در کل منطقه خاورمیانه داشته است.
برخی کشورها هشدارهایی درخصوص سفر به خاورمیانه و خصوصا کشورهای ایران، لبنان و سرزمینهای اشغالی صادر کردهاند. همچنین خطوط هوایی شناخته شده یکی پس از دیگری سفرهای خود به کشورهای خاورمیانه را لغو میکنند.
بریتانیا، ایالات متحده، استرالیا، فرانسه، کانادا، ژاپن، اردن، کرهجنوبی و عربستان سعودی از جمله کشورهایی هستند که به اتباع خود توصیه کردهاند در اسرعوقت از لبنان خارج شوند. این هشدارها البته صرفا محدود به مورد لبنان نیست بلکه اعلانهایی نیز برای خروج اتباع برخی کشورها از ایران صادر شده است. فرانسه و لهستان از جمله کشورهایی هستند که به اتباع خود توصیه کردهاند ایران را ترک کنند.
با نگاهی به این شرایط میتوان گفت به نظر میرسد دود شرایط پرتنش کنونی و آتشی که تلآویو برافروخته است، به چشم کل صنعت گردشگری خاورمیانه میرود و زیانهای اقتصادی شدیدی را به فعالان این صنعت وارد میکند.
هشدار سفر به ایران
با بالا گرفتن تنش میان تهران و تلآویو، وزارت امور خارجه فرانسه به شهروندان خود در مورد سفر به ایران هشدار داد. فرانسه به شهروندان خود در ایران توصیه کرد فورا این کشور را ترک کنند. خبرگزاری فرانسه در اینباره نوشت: پاریس از شهروندان خود در ایران میخواهد که این کشور را در اسرعوقت ترک کنند.
لهستان نیز در توصیهای از شهروندان خود خواست از سفر به لبنان، اسرائیل و ایران خودداری کنند. وزارت امور خارجه لهستان در صفحه خود در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: با توجه به تعداد روزافزون گردشگران لهستانی که از لبنان، اسرائیل و ایران بازدید میکنند، ما بار دیگر تکرار میکنیم که لهستانیها باید از هرگونه سفر به این منطقه خودداری کنند.
این وزارتخانه افزود: «با توجه به وضعیت امنیتی ناپایدار خروج از اسرائیل، لبنان و ایران دشوارتر خواهد شد.» این در حالی است که شرکت هواپیمایی لهستان «ال او تی» اوایل روز جمعه اعلام کرد که هشت پرواز خود را به لبنان و اسرائیل به دلیل وضعیت امنیتی لغو کرده است.
محدود شدن پروازها به خاورمیانه
خطوط هوایی بینالمللی سوییس پروازهای بین زوریخ در شمال این کشور و تلآویو را از روز جمعه به دلیل تشدید تنش در خاورمیانه تعلیق کرد.
یک شرکت هواپیمایی ایتالیا هم در میانه تنشهای فزاینده پس از ترور اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس و فواد شکر از فرماندهان حزبالله، پروازها به تلآویو را
تعلیق کرد.
شرکت هواپیمایی «ایتا» (ITA) ایتالیا در بیانیهای در تارنمای خود اعلام کرد بهدلیل تحولات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و برای اطمینان از ایمنی مسافران و خدمه، پروازها به مقصد و از مبدا تلآویو به حالت تعلیق در میآید. این شرکت افزود: پروازها تا ۶ آگوست (۱۶ مرداد) به حالت تعلیق درآمده است. پیشتر خطوط هوایی یونایتد ایرلاینز، امریکن ایرلاینز و دلتا آمریکا نیز پروازهای خود به تلآویو را به حالت تعلیق درآورده بودند. همچنین خطوط هوایی اروپایی ایر مالتا و ایرلاین پرتغالی تَپ (TAP) هم پیش از این پروازهای خود به رژیم صهیونیستی را لغو کرده بودند.
شرکت هواپیمایی آلمانی لوفتهانزا هم جزء شرکتهای هواپیمایی است که پروازهای خود به تلآویو را به شدت کاهش داده است.
فلایت اویر(نرمافزار مشاهده آنلاین هواپیماها) در مجموع نشان میدهدکه ۱۴درصد از پروازها به مقصد تلآویو از سراسر جهان لغو شده است.
هشدارها برای ترک لبنان و سرزمینهای اشغالی
دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا روز شنبه گفت: «تنشها بالا است و وضعیت میتواند به سرعت بدتر شود. در حالی که ما شبانهروز برای تقویت حضور کنسولی خود در لبنان کار میکنیم، پیام من به اتباع بریتانیایی در آنجا واضح است- همین حالا آنجا را ترک کنید.»
فرانسه نیز از بریتانیا پیروی کرد و به شهروندان خود درباره وضعیت «بسیار بیثبات» در منطقه هشدار داد. سفارت آمریکا در لبنان هم از اتباع خود خواست با «هر بلیتی که در دسترس هست» این کشور را ترک کنند.
فرودگاه بینالمللی بیروت-رفیق حریری تنها فرودگاه تجاری لبنان است و چندین پرواز خروجی لغو شده یا به تعویق افتاده است. هجوم مسافران و گردشگرانی که قصد ترک لبنان را دارند باعث شده هزینه پرواز از بیروت به لندن در آخر هفته دوبرابر شود.
هشدارها برای سفر محدود به لبنان و ایران نیست و دود آتش برافروخته شده به چشم تلآویو نیز رفته است و برخی کشورهای جهان هشدارهای سفر به سرزمینهای اشغالی را صادر کردهاند . وزارت امور خارجه دو کشور لیتوانی و فنلاند هر کدام در پیامهایی جداگانه به شهروندان خود هشدار دادند که تا اطلاع ثانوی به سرزمینهای اشغالی سفر نکنند.
احتمال تکرار حمله موشکی ایران به رژیمصهیونیستی با موشک و پهباد این بار در واکنش به ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران و فؤاد شکر، فرمانده حزبالله در بیروت موجب شده که از سویی پروازها در منطقه کاهش یابد و از سویی دیگر کشورهای مختلف از اتباعشان بخواهند که سرزمینهای اشغالی،لبنان، ایران و سایر مناطق مخاطرهآمیز را ترک کنند.
سناریوهای احتمالی آینده
آینده صنعت گردشگری خاورمیانه در ماههای پیشرو تا حدود زیادی به نحوه پاسخ ایران به رژیمصهیونیستی و نیز پاسخ متقابل این رژیم به کشورمان مربوط میشود.
پاسخ مستقیم موشکی ایران یا وارد کردن ضربه محدود به تلآویو به کمک نیروهای جبهه مقاومت، بسته به گستردگی آن میتواند تبعات کوتاهمدت تا بلندمدتی را در پی داشته باشد. در صورت پاسخ محدود و غیرمستقیم ایران میتوان امیدوار بود که تبعات تنشها بر صنعت توریسم محدود و مقطعی باشد.
در صورت پاسخ مستقیم و با ابعاد وسیع از سوی تهران و به تبع آن واکنش متقابل رژیم اشغالی اما معادلات تغییر میکند و این احتمال وجود دارد که پیامدهای منفی جنگ و تنش بر توریسم منطقه طولانیمدت باشد و با افزایش صدور هشدارها برای سفر به خاورمیانه و محدودیت پروازها به این منطقه، در عمل شرایط پیچیده و نامطلوبی برای صنعت گردشگری در درازمدت رقم بخورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد