3 - 04 - 2024
خاندوزی: تورم بالا و رشد ناپایدار اقتصاد ایران را کوچک کرد
گروه اقتصادی- سخنگوی اقتصادی دولت در نخستین نشست خبری سالجاری دولت، ابراز امیدواری کرد که در سال جدید میزان سرمایهگذاری خارجی در کشور، با مشارکت بانکهای توسعهای افزایش یابد. وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن اعلام رشد مجموعا ۵/۱۲درصدی در اقتصاد کشور بدون اتکای به عنصر نفت، از افزایش میزان تشکیل سرمایه ثابت فیزیکی در کشور طی عمر ۳۲ ماهه دولت فعلی خبر داد و همچنان خاطرنشان کرد که در سال جاری مصارف ارزی نهادهای اجرایی و دولتی تحدید شده و سه وزارتخانه با حجم تقاضای بالا برای مصارف ارزی یعنی کشاورز، صمت و بهداشت را محدود خواهند ساخت. در بخشهای دیگر سخنان سخنگوی اقتصادی دولت، از واگذاری سرخابیها تا تسهیل فضای کسبوکار و ارائه یک بسته تخصصی برای تحقق شعار سال و واردات خودرو و مصارف ارزی مطرح شد. مشروح این نشست را از نظر میگذرانید.
سخنگوی اقتصادی دولت ضمن اعلام اینکه دولت فعلا مصوبهای در دستور کار خود برای تغییر ساعت کاری به منظور رفع ناترازیهای انرژی ندارد، گفت: در سال جدید از منظر کنترل تقاضای ارز، در ثبت سفارش برای وزارتخانههای صنعت، کشاورزی و بهداشت حدگذاری خواهد شد و مشوقهایی برای ایجاد انگیزه بیشتر صادرکنندگان جهت انتقال ارز اجرا میشود. همچنین سهم ارز واردات خودرو اعلام خواهد شد.
سید احسان خاندوزی روز سهشنبه در ابتدای نخستین نشست خبری سال جدید ضمن یادآوری اینکه اقتصاد ایران در پایان دولت دوازدهم از سه مساله مهم رنج میبرد، اظهار کرد: اول اینکه بحرانی شدن ناترازیهای مختلف موجب شده بود در طول دهه ۹۰ نرخ تورم از سطوح ۲۰ تا ۲۵درصد به میانگین ۴۰ درصد افزایش پیدا کند. دومین موضوع نیز رشد ناپایدار و در برخی فصول دولت سابق با ثبت ارقام منفی، اندازه اقتصاد ایران را کاهش داد.
وی افزود: ثمره این دو موضوع شکلگیری بیانگیزگی، چشمانداز منفی و کاهش شدید مشارکت مردم در عرصه اقتصاد شده بود.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه با وجود کاهش نرخ رشد نقدینگی، از رشد مثبت اقتصادی صیانت شد، گفت: در سال ۱۴۰۲ باوجود هدفگذاری دولت برای کاهش نرخ رشد نقدینگی، مجموعهای از اقدامات موجب شد رشد اقتصادی کشور متوقف نشود؛ از جمله آنها میتوان به بهبود محیط کسبوکار، تلاشهایی در جهت هدایت اعتبار به بخشهای مولد و در نهایت افزایش منابع تخصیص یافته به بخش عمرانی کشور اشاره کرد.
نرخ رشد اقتصادی با نفت در دولت سیزدهم ۶/۱۲ درصد بوده است
خاندوزی تاکید کرد: این اقدامات موجب شد نرخ رشد اقتصادی در ۹ ماهه سال گذشته با نفت ۷/۶درصد و بدون نفت ۲/۴ درصد باشد. نرخ رشد اقتصادی با نفت در دو سال فعالیت دولت سیزدهم هم ۶/۱۲ درصد و بدون نفت نیز ۴/۱۰ درصد بوده است. این شاخص در طول دولت دوازدهم در مجموع منفی ۳/۱ درصد بوده است.
وزیر اقتصاد با اشاره به محورهای برنامه دولت برای «جهش تولید با مشارکت مردم» تصریح کرد: حرکت به سمت تقویت فرهنگ یکی از برنامههای دولت است که نیازمند استفاده از ایدههای کارآفرینی و سرمایههای مردم است. برنامه دوم، بهبود فضای کسبوکار است که نهتنها در حوزه تسهیل مجوزها بلکه در زمینه کاهش بار مقرراتی هم در دستور کار دولت قرار میگیرد.
مشوقهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی بیشتر میشود
خاندوزی ادامه داد: در سال جدید اعطای مشوقهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی بیشتر پیگیری خواهد شد. مشارکت بخشهای خصوصی و تعاونی در تولید ملی پیگیری میشود و آغوش دولت برای پذیرش این ظرفیتها باز است. تنوعبخشی به تامین مالی در اقتصاد به ویژه تامین مالی از مسیر بازار سرمایه با تاکید بیشتری مورد توجه قرار خواهد گرفت. خاندوزی در پاسخ به پرسشی درباره تشکیل سرمایه ثابت در کشور اظهار کرد: یکی از متغیرهای بنیادین رشد اقتصادی میزان تشکیل سرمایه ثابت است.
در دولت دوازدهم در مجموع ۳۳درصد کاهش تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داشتیم. در دو سال اخیر بیش از هشت درصد افزایش را شاهد هستیم و در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ تشکیل سرمایه در بخش ماشینآلات ۱/۶درصدی و در بخش ساختمان هم ۹/۲درصد رشد داشته است و مجموعه پیامدهای سرمایههای منفی و صفر را پشتسر گذاشتهایم، اما نباید غره شویم که در همین راستا برنامه دولت برای سال جدید تقویت روند سرمایهگذاری در کشور است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره مدیریت مصارف ارزی در سالجاری اظهار کرد: سال قبل بانک مرکزی میزان ارز بیشتری نسبت به سال ۱۴۰۱ تجهیز کرد و باوجود فشارها و کاهش قیمت کالاهای صادرات پتروشیمی میزان ارز پرداختی در سال قبل بیشتر بود. در سال جدید هم از منظر کنترل تقاضای ارز در ثبت سفارش برای وزارتخانههای صنعت، کشاورزی و بهداشت، حدگذاری خواهد شد و مشوقهایی برای ایجاد انگیزه بیشتر صادرکنندگان جهت انتقال ارز اجرا میشود که جزئیات آن را رییس کل و نمایندگان بانک مرکزی اعلام میکنند.
ارائه پیشنویس بسته عملیاتی تحقق شعار سال تا هفته آینده
سخنگوی اقتصادی دولت همچنین با اشاره به برگزاری اولین جلسه ستاد اقتصادی دولت در هفته اول سال جدید گفت: این جلسه برای نگارش بسته عملیاتی تحقق شعار سال برگزار شد. بسته سیاستی تحقق شعار سال با حضور وزارتخانههای تولیدی و سازمان برنامهوبودجه در حال نگارش است و امیدواریم تا هفته آینده بتوانیم پیشنویس این بسته را به ستاد اقتصادی دولت تقدیم کنیم.
واگذاری باشگاه پرسپولیس به شرکتهای تابعه یکی از بانکهای غیردولتی
خاندوزی در پاسخ به پرسشی درباره واگذاری باشگاه پرسپولیس گفت: باتوجه به اینکه مصوبه پیشین دولت برای واگذاری پرسپولیس با موافقت هیات عالی واگذاری همراه نشد، این موضوع مجددا در هیات وزیران مطرح و مقرر شد این باشگاه به شرکتهای تابعه یکی از بانکهای غیردولتی واگذار شود. منتظریم تشریفات اداری این کار انجام شود که در آن زمان مشخص میشود کدام بانکها مایل به خریداری این باشگاه هستند.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره کنترل حجم و بهبود کیفیت نقدینگی در سال جدید گفت: اجرای سیاست کنترل مداری ترازنامه بانکها ابزار خوبی به بانک مرکزی داد تا بتواند نقدینگی را کنترل کند. بسیاری نسبت به تحقق هدف کنترل نقدینگی بدبین بودند، اما گزارش بانک مرکزی نشان داد این هدف محقق شده است. در سالجاری باید یک گام جلوتر برویم تا کیفیت نقدینگی بهبود یابد و کنترل نقدینگی منجر به برونرانی بخشخصوصی یا دشواری تامین مالی بخش تولید نشود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره صدور خودکار مجوزهای معطلمانده در درگاه ملی مجوزها تاکید کرد: از اسفندماه سال ۱۴۰۲ فرآیند صدور خودکار مجوزهای معطل مانده آغاز شده و قانون این مجوز را به درگاه ملی داده است تا در صورت تاخیر دستگاه صادرکننده، به صورت خودکار مجوز متقاضی را صادر کند. البته وظیفه نظارتهای پسینی بر متقاضیان مجوز همواره بهعهده دستگاههای صادرکننده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد