4 - 08 - 2024
حمایت با اهرم صندوق ملی مسکن
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی، بسته سیاستی- عملیاتی تامین مسکن برای گروههای کمدرآمد را ارائه داد. دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «بسته سیاستی- عملیاتی تامین مسکن گروههای کمدرآمد» آورده است که براساس تحلیل شاخصهای برنامهریزی مسکن و قیاس با تجارب جهانی، به جرات میتوان گفت بحرانیترین شاخص حوزه مسکن کشور، موضوع استطاعت مسکن خانوار است؛ شاخصی که بخش مهم آن به درآمد و قدرت خرید خانوار و بخش دیگر آن به موضوعات حوزه مسکن و به طور خاص قیمت مسکن دلالت دارد.
بین ۱۷۷ اصل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تنها یک بار واژه اولویت به کار برده شده است. در اصل (۳۱) قانون اساسی اشعار میدارد «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند، به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند». موضوعی که با هوشمندی قانونگذار، بر آن تاکید شده است و میتوان ادعا کرد که عمده طرحها و سیاستها در پاسخ به موضوع مسکن کمدرآمدها تعریف، تکوین و نضج یافتهاند اما مبتنی بر ارزیابیهای متعدد مراکز دانشگاهی، پژوهشی و دستگاههای نظارتی عمده این طرحها در عمل منجر به حل مشکل یا کاهش التهاب موضوع مسکن کمدرآمدها نشده است. شاخصهای مختلف تبیینی در این گزارش نیز موید همین
مطلب است.
تامین مسکن قابل استطاعت مشروعترین و رایجترین نوع و دلیل مداخله دولتها در بخش مسکن است زیرا اقشار کمدرآمد در حالت تعادل در عرضه و تقاضای بازار مسکن هم در تامین نیاز خود دچار مشکل هستند و این مساله در شرایط شکست بازار و شرایط بحرانی بازار مسکن، باعث بروز مشکل برای دهکهای میانی و متوسط به بالا نیز میشود. در تجربه قانونگذاری و برنامهریزی برای حوزه مسکن، بهرغم تبیین احکام بارز درخصوص تامین مسکن محرومان و گروههای کمدرآمد در اسناد فرادست، طی بیش از نیمقرن برنامهریزی مسکن، اکثر سیاستهای دولتها در راستای تولید مسکن بوده و در زمینه چارهاندیشی برای تامین مسکن افرادی که با دریافت تسهیلات نیز سرمایه کافی برای ساخت یا خرید مسکن ملکی ندارند و حتی قادر به پرداخت اجارهبها نیستند، اقدام موثری صورت نگرفته است. بررسیها حاکی است برنامههای حمایتی که در قوانین ویژه بخش مسکن و شهرسازی و بسیاری از قوانین موضوعی مرتبط با بخش مزبور وضع شده نیز به سبب نامشخص بودن میزان حمایتها و عدم اتخاذ رویکرد مشخص، پاسخگوی مشکلات گروههای کمدرآمد و اقشار کمبرخوردار نبوده است. بسته سیاستی- عملیاتی حاضر با هدف ایجاد چتر حمایتی جامع به دنبال ارائه یک نظام حمایتی پویا، شفاف، هوشمند و انعطافپذیر در بخش مسکن است تا امکان موثرترین اقدام مداخله دولت با وجود محدودیتهای مختلف را فراهم آورد.
این گزارش بیان میکند که شأن مداخله دولت به موجب تاکید اصل (۳۱) قانون اساسی «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند» و جهت حمایت از اقشار و دهکهایی است که امکان تامین مسکن را ندارند. از این رو در برخی موارد فقدان یکپارچگی و نبود مدیریت منسجم در اجرای برنامههای مسکن کمدرآمدها، منجر به صرف بخش اعظم منابع و اعتبارات تخصیص داده شده در حوزههای ستادی و امور برنامهریزی شده است.
این گزارش مطرح میکند که از سوی دیگر، نارسایی برخی از ضوابط ساختوساز و عدم توجه به استطاعت خانوارها (توجه به حداقل مساحت در استطاعت و دیگر ضوابط مرتبط) در تدوین ضوابط و مقررات شهرسازی و یکساننگری الگوهای ساخت و عرضه مسکن، جابهجایی پیوسته درونشهری و پیراشهری مستاجران را در پی داشته و به ویژه در سالهای اخیر با کاهش چشمگیر درآمد واقعی خانوارها در مقابل افزایش نگرانکننده قیمت اجارهبها، رانش فضایی و گریز مستاجران از مناطق مرکزی شهر به نواحی حاشیهای، شهرهای اقماری و سکونتگاههای غیررسمی را موجب شده است.
در این گزارش آمده است که با توجه به اینکه در کنار مشکلات مربوط به دسترسی کمدرآمدها به مسکن مناسب، در شرایط موجود بازار مسکن از وضعیت متعارف به وضعیت بحرانی تغییر یافته و بسیاری از سیاستها و برنامههای پیشین و در حال اجرا را ناکارآمد کرده، تهیه بسته سیاستی- عملیاتی تامین مسکن گروههای کمدرآمد و اقشار کمبرخوردار، با ابتنا بر محورهای تهیه بانک اطلاعات استطاعت مسکن خانوارها و بهرهمندی از حمایتهای خاص، بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری، تشریح برنامههای مسکن اجتماعی، تبیین اقدامات موثر در مسکن حمایتی و ارائه برخی از امتیازها در روند ارائه خدمات ساختمانی صورت پذیرفته است.
این گزارش توضیح میدهد که این بسته با هدف بهبود وضعیت نامطلوب گروههای کمدرآمد و اقشار کمدرآمد از نظر دستیابی به مسکن در استطاعت، زدودن بیسرپناهی، تقلیل بَدمسکنی و جلوگیری از گسترش اسکان غیررسمی تدوین شده است و اهتمام دارد با توجه به برخی مسائل و مشکلات موجود، ضمن اصلاح و کارآمد کردن برخی ساختارها و کاربست راهکارهای مغفول مانده، مداخله موثر در این زمینه را محقق سازد.
این گزارش ادامه میدهد که در این راستا در بخش نخست با عنوان «ملاحظات ابتدایی در قانونگذاری برای تامین مسکن گروههای کمدرآمد» ضمن اشاره به لزوم ارتقای شاخصهای مسکن خانوارها براساس احکام فرادست و نظاممند کردن طرحها و برنامههای حمایتی مسکن توجه شده است، همچنین تهیه بانک اطلاعاتی از میزان استطاعت مسکن خانوارها و گروهبندی برای تعیین میزان بهرهمندی از حمایتها، تخفیفها و معافیتها تجویز شد.
در این گزارش آمده است که بخش دوم با عنوان بازنگری ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری در راستای توسعه واحدهای در استطاعت، مواردی همچون بازنگری شرح خدمات تهیه طرحهای توسعه شهری و روستایی با رویکرد همگامی برنامهریزی شهری با برنامهریزی مسکن و تبیین وضع موجود شاخصهای مسکن و تدوین برنامههای اجرایی آتی با تاکید بر مسکن گروههای کمدرآمد، تدوین دستورالعمل طراحی و ساخت «مسکن تدریجی»، تصویب سیاستها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن تداوم سکونت گروههای کمدرآمد و اقشار کمبرخوردار در بافت میانی شهرها و تهیه پیوست حملونقل همگانی پروژههای کلان برنامههای حمایتی مسکن تبیین شده است.
این گزارش بیان میکند که بخش سوم، به مسکن اجتماعی مسکن حمایتی مشتملبر ترویج و توسعه احداث واحدهای مسکونی استیجاری، لزوم تدوین آییننامه استقرار اجارهداری حرفهای و منظور کردن تسهیلات ویژه ساخت واحدهای مسکونی اجارهای و اولویتها و شرایط ساخت آن اختصاص یافته است. از دیگر موارد طرح شده در این بخش، پرداخت کمک بلاعوض، کمک به ساخت و خرید مسکن ملکی در قالب افزایش مدت زمان بازپرداخت تسهیلات و کاهش نرخ سود تسهیلات حمایتی، پسینی شدن پرداخت عوارض صدور مجوزهای احداث و عرضه ساختمان در مناطق مصرفی و ارزانقیمت شهرها، ارائه تخفیف ویژه درخصوص پروانه ساختمان و گواهی پایانکار واحدهای مسکونی استیجاری و برخی برنامههای حمایتی همچون پرداخت تسهیلات کمکودیعه مسکن به اقشار مختلف است.
این گزارش ادامه میدهد که در بخش پایانی تامین منابع مالی برای صندوق ملی مسکن مورد توجه قرار گرفته است. صندوق ملی مسکن به عنوان رکن اصلی هرگونه حمایت در حوزه مسکن پیشبینی شده است. این صندوق وظیفه حمایت از تامین مسکن اقشار در دهکهای مختلف را خواهد داشت و کلیه یارانهها و پرداختهای حمایتی بخش مسکن از این محل تامین میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد