3 - 08 - 2024
حضور ظریف و قائمپناه در دولت پزشکیان
معاون اول ریاستجمهوری احتمال رونمایی از فهرست وزیران پیشنهادی تا یکشنبه را منتفی دانست
گروه سیاسی- مسعود پزشکیان در واپسین ساعات روز پنجشنبه هفتهای که گذشت در احکامی جداگانه محمدجواد ظریف و محمدجعفر قائمپناه را در دو مقام کلیدی کابینه منصوب کرد. بنابر آنچه پایگاه اطلاعرسانی نهاد ریاستجمهوری در این رابطه منتشر کرد، مسعود پزشکیان در احکامی جداگانه محمد جواد ظریف را به عنوان معاون راهبردی رییسجمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک و محمدجعفر قائمپناه را نیز به عنوان معاون اجرایی رییسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری منصوب کرد.
انتصاب ظریف و قائمپناه در دولت چهاردهم
این در حالی بود که در حکم انتصاب معاون راهبردی رییسجمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک خطاب به
محمد جواد ظریف آمده: «به استناد اصل یکصد و بیست و چهارم قانون اساسی و با توجه به مراتب شایستگی و تجارب ارزشمند مدیریتی سوابق دانشگاهی و اجرایی به موجب این حکم جناب عالی را به سمت «معاون راهبردی رییسجمهور» منصوب مینمایم. انتظار میرود با بهرهگیری از تجربههای انباشته مدیران ارشد کشور در دهههای گذشته و توانمندیهای گسترده، علمی تخصصی و کاربردی، نخبگان اندیشکدهها و نهادهای جامعه مدنی، تحولات کلان داخلی و بینالمللی و میزان توفیق در دستیابی به اهداف قانون اساسی سند چشمانداز و سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را رصد نموده، مستقیما به اینجانب منعکس نمایید. در انجام این وظیفه توجه به تعهدات انتخاباتی و ظرفیتهای نظارتی مردمی ضروری است به منظور جلوگیری از اضافه کردن ساختار و تشکیلات جدید و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود، شایسته است مسوولیت مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری را بر عهده گرفته و وظایف و کارویژههای این مرکز را به تشکیلات مناسب برای معاونت راهبردی ریاستجمهوری تبدیل کنید. بدیهی است به منظور اجرای وظایف این معاونت دستگاهها و نهادهای دولتی همکاری لازم را به عمل خواهند آورد. توفیقات جنابعالی را از درگاه خداوند متعال خواستارم.»
مسعود پزشکیان همچنین در حکم انتصاب معاون اجرایی رییسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری، محمدجعفر قائمپناه را خطاب قرار داده و آورده است: «به استناد اصل یکصد و بیست و چهارم قانون اساسی و با توجه به مراتب شایستگی و تجارب ارزشمند مدیریتی سوابق دانشگاهی و اجرایی به موجب این حکم جنابعالی را به سمت «معاون امور اجرایی رییسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری» منصوب مینمایم. انتظار است با هماهنگی دفتر رییسجمهور و تعامل با وزرا و معاونین رییسجمهور با اتکا به خداوند متعال و در چارچوب سند چشمانداز سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و قانون برنامه و با رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم در تحقق اهداف دولت مجدانه بکوشید. بدیهی است کلیه دستگاههای اجرایی کشور و مقامات دولت نیز همکاری لازم را با جنابعالی خواهند داشت.» در شرایطی که سالها فعالیت محمدجواد ظریف در قامت وزیر امور خارجه و پیش از آن، دیپلماتی کارکشته باعث شده بود که افکار عمومی به خوبی با او آشنا باشند و طبیعتا نیازی به معرفی او نباشد، عدم حضور قائمپناه در مناصب ارشد دولتی در گذشته در ابتدا پرسشهایی را نزد افکار عمومی ایجاد کرد که پزشکیان دقیقا چه کسی را به عنوان معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاستجمهوری به کار گرفته است. این در حالی بود که بنابر آنچه در بیوگرافی قائمپناه میخوانیم، او چشمپزشک حاذق و فوقتخصص قرنیه است که همزمان در قامت یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران سالها مشغول کار دانشگاهی و تدریس بوده است. قائمپناه همچنین در مقطعی در قامت معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت کرده و رییس اولین دوره شورای شهر کرمانشاه بوده است. او که چند سالی را در قامت معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه فعالیت کرده، در دوران تحصیل به عنوان یکی از اعضای انجمن اسلامی، مسوول اعزام دانشجویی به جبهههای جنگ تحمیلی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز بوده است.
در حالی که پس از انتشار این اخبار درخصوص انتصاب دو مدیر ارشد جدید در دولت چهاردهم، بسیاری از چهرههای سیاسی به این تصمیم مسعود پزشکیان واکنش نشان دادند، معاون اول ریاستجمهوری نیز در توئیتی از این مهم استقبال کرد. محمدرضا عارف که هفته گذشته، در نخستین حکم پزشکیان پس از برگزاری مراسم تنفیذ ریاستجمهوری به عنوان معاون اول ریاستجمهوری منصوب شد، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) نوشت: «انتصاب برادران بزرگوارم جناب دکتر ظریف و جناب دکتر قائمپناه به سمت معاون راهبردی و معاون اجرایی رییسجمهور محترم که هر دو از مدیران توانا، عالم، دردمند و صاحب نام هستند را تبریک میگویم. در دولت وفاق ملی با کمک این دو برادر گرانقدر، راه خدمت به مردم نجیب ایران هموارتر خواهد شد.»
واکنش ظریف به انتقادها درخصوص عضویت در دولت
همزمان در شرایطی که محمد جواد ظریف که در روزها و هفتههای گذشته در قامت رییس شورای راهبری دوره انتقالی دولت چهاردهم، سخت سرگرم فعالیت کمیتههایی بود که به منظور معرفی گزینههای صاحب صلاحیت برای عضویت در کابینه تشکیل شده بودند و در آن مقطع چند نوبت تاکید کرده بود که قرار نیست در دولت جدید عضویت داشته باشد، وقتی بالاخره معلوم شد که او معاون راهبردی و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری خواهد بود، برخی ناظران انتقادهایی را در این رابطه مطرح کردند؛ انتقادهایی که البته ظریف به روال اخیر سعی کرد با شفافیت با آنها مواجه شود و در حالی که معمولا این دست انتقادها از سوی مسوولان، مورد بیتوجهی قرار میگیرد، ظریف از فرصتی که در پی طرح انتقاد یکی از کاربران شبکه اجتماعی ایکس در این رابطه ایجاد شده بود، استفاده کرد، ضمن «سپاسگزاری» آنچه «تذکر مشفقانه» این کاربر خواند، نوشت: «قرار نداشتم در این دولت مسوولیتی را قبول کنم ولی نگرانی، دلخوری و اصرار هممیهنان بزرگوار، به ویژه در فضای مجازی، در چند روز گذشته باعث شد که ناگزیر شوم آن نگاه را قدری تغییر دهم ولی در حد رسمیت یافتن یک مسوولیت مشورتی که بارها گفته بودم در خدمت رییسجمهور عزیز خواهم بود. پیشنهاد بیشتر دوستان پذیرفتن معاونت سیاسی رییسجمهور بود اما آن سمت از یکسو مسوولیتی اجرایی بود و از سوی دیگر باعث تداخل در وظایف و شائبه تضعیف وزارتخانههای سیاسی میشد که آن را به مصلحت ندانستم.» معاون راهبردی ریاستجمهوری همچنین اضافه کرد: «بر این اساس، پیشنویس حکم معاونت راهبردی رییسجمهور با چند هدف تهیه شد و با امضای تفقدآمیز ریاست محترم جمهوری رسمیت یافت: ۱- هیچ دیوانسالاری و سازوکار جدیدی درست نشود و باری بر بودجه دولت و سفره مردم نباشد. ۲- هیچ تداخلی در کار دستگاهها ایجاد نشود. ۳- هیچ دستگاهی تضعیف نشود. ۴- حلقه وصل دولت با مردم، اندیشکدهها و نهادهای مدنی نظارتی همچون کمند باشد. ۵- با توجه به اصرار دکتر پزشکیان و تاکیدات بنده در دوران انتخابات و نیز در سه هفته ریاست بر شورای راهبری مبنی بر استفاده از فکر نو و توانمندیهای جدید (که امیدوارم و میکوشم با درایت و شجاعت دکتر پزشکیان عزیز حاصلش در ترکیب هیات دولت کام مردم را شیرین کند) از یک سو و ضرورت بهرهگیری از تجربه انباشته مدیران با تجربه چهل سال گذشته از سوی دیگر، مسوولیت جدید بتواند جایگاهی رسمی برای این مهم ایجاد کند.» ظریف در پایان بار دیگر از این کاربر تشکر کرد و نوشت: «امیدوارم در این مسیر بنده را از راهنمایی خود محروم نفرمایید.»
تریبونهای نماز جمعه علیه دولت پزشکیان
انتصاب ظریف در دولت اما در عین حال با واکنشهای منفی نیز مواجه شد. چنانکه روز گذشته شماری از ائمه جمعه سراسر کشور در بخشی از خطبههای نماز جمعه به طور مستقیم و غیرمستقیم به این مساله واکنش نشان دادند و از جمله امام جمعه سمنان که از قضا سخنانش به طور زنده از طریق شبکه خبر پخش میشد، در سخنانی در این رابطه گفت: «برخی هنوز فکر میکنند آمریکا کدخدای جهان و ناجی است. سادهاندیشی است که مجرم را به جای حکم جا بزنیم.» مرتضی مطیعی اضافه کرد: «استفاده از این افراد در مسائل راهبردی تاسف دارد. این افراد سادهلوح میگویند حرف دنیا را بهتر بلدیم.» همزمان سیدمجتبی میردامادی در خطبههای این هفته نماز جمعه اصفهان که در مصلی این شهر اقامه شد، به این مساله اشاره کرد و گفت: «در مراسم تنفیذ، رهبر معظم انقلاب به دولت چهاردهم تاکیداتی درخصوص انتخاب افراد کابینه کردند و در این راستا رییسجمهور منتخب باید توصیههای رهبر انقلاب را جدی گرفته و به آن جامه عمل بپوشاند.» او خاطرنشان کرد: «ملت ایران دیگر تحمل و طاقت انحراف برخی مسوولان کشور از خط اصلی انقلاب را ندارند.»
درخواست ظریف از مجلس؛ با دولت همکاری کنید
در حالی که این انتقادها از برخی دیگر تریبونهای نماز جمعه نیز شنیده شد، خبرگزاری خانه ملت ویدئویی از ظریف را منتشر کرد که نشان میداد او بیش از آنکه نگران خود و انتقادهایی از این دست باشد، نگران روند بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی و جلسات رایاعتماد مجلس است. ظریف که در بخشی از سخنانش از نمایندگان مجلس دوازدهم خواسته با دولت پزشکیان همکاری کنند، در سخنانی که ظاهرا پس از برگزاری مراسم تحلیف ریاستجمهوری مطرح کرده، میگوید: «بسیار خوشحالم که مردم ما با امید به آینده نگاه میکنند و بسیار امیدوارم که امید مردم به آینده با تلاش خودشان و با تلاش دولت، به نتیجه مطلوبی برسد.» او در پاسخ به پرسشی درباره روند همکاریهای مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم گفته است: «همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند امیدواریم مجلس در چارچوب قانون اساسی با دولت همکاری کامل داشته باشد و ما بتوانیم روزگار بهتری را برای همه ببینیم.»
عارف اعلام کرد؛ کابینه یکشنبه معرفی نمیشود
در شرایطی که بسیاری از ناظران کماکان منتظرند تا بالاخره فهرست وزیران پیشنهادی منتشر شود، معاون اول رییسجمهور در گفتوگویی با پایگاه خبری- تحلیلی جماران در این رابطه توضیح داده و در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت جلسات معرفی کابینه گفته: «این جلسات در حال انجام است و انشاءالله امیدوار هستیم قبل از اینکه به ضربالاجل قانونی برسیم، آقای رییسجمهور کابینه را که از افراد شایسته خواهند بود، معرفی کند و در این بین شایستگی افراد اولویت اصلی است.» محمدرضا عارف البته در واکنش به این پرسش که آیا ممکن است یکشنبه هفته آینده و همزمان با برگزاری نخستین جلسه علنی مجلس، فهرست نهایی وزیران پیشنهادی معرفی شود، گفته «قطعا خیر!» با این حال کماکان باید منتظر بمانیم تا مگر در جریان جلسات علنی بعدی مجلس از این فهرست رونمایی شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد