20 - 05 - 2018
حضور خارجیها در معاملات آتی
زعفران نگین که به عنوان دارایی پایه معاملات آتی بورس کالا تعیین شده است، طی روزهای گذشته در بازار تربت حیدریه به مرز شش میلیون و با قیمت پنج میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در هر کیلو معامله میشود این در حالی است که طی یک ماه اخیر قیمت این محصول ارزشمند حدود پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بود. به گزارش سنا، قائممقام شرکت زرین زعفران مشرقزمین ضمن بیان این مطلب گفت: از ابتدای سالجاری تاکنون قیمت زعفران حدود ۵۰۰ هزار تومان در هر کیلو رشد داشته و در بالاترین قیمت به شش میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است. ناصری در خصوص دلایل رشد قیمت زعفران در بازار داخلی اظهار کرد: با توجه به خرید زعفران توسط سازمان تعاونی روستایی در طرح خرید توافقی، عمده محصول تولیدی در برداشت سال ۹۶ در انبارهای این سازمان است. وی دیگر دلیل رشد قیمت طلای سرخ را افزایش نرخ برابری ارز دلار در مقابل ریال دانست و گفت: بالا رفتن بهای زعفران هم به نفع کشاورزان است و هم سود تجار ایرانی را محقق میکند و بالا رفتن بهای ارز در کشور به صورت مستقیم قیمت زعفران را بالا برد. ناصری افزود: به عنوان مثال در سال گذشته به عنوان مباشر رسمی دولت در اجرای طرح خرید توافقی زعفران هر کیلو زعفران پوشال در حالی به نرخی حدود چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از کشاورزان خریداری شد که در آن مقطع بهای ارز دلار در محدوده ۳۴۰۰ تومان بود که برمبنای نرخ دلار امروز، در حال حاضر قیمت در هر کیلو حدود هفت میلیون تومان محاسبه میشود. وی ادامه داد: در گذشته سود ناشی از این نوسانات ارزی عاید تجار میشد و کشاورز آسیب جدی میدید به طوری که در چنین شرایطی به دلیل بالا بودن هزینهها، تولید آتی برای کشاورزان مقرون به صرفه نبود. اما با اجرای این طرح نه تنها جلوی ضرر کشاورز گرفته شد بلکه کشاورزان با امید بیشتری برای سال جدید خود برنامهریزی میکنند.
کنترل قیمتها
وی با مثبت ارزیابی کردن اقدام سازمان مرکزی تعاونی روستایی برای جمعآوری محصول در طرح خرید توافقی زعفران، گفت: تجار در زمان برداشت محصول زعفران تلاش کردند با عدم تقاضا و عدم خرید محصول، به کاهش قیمتها در بازار دامن زده و زعفران را به قیمت کمتری از دست کشاورزان خارج کرده و سپس در قیمتهای بالاتری به فروش برسانند. این در حالی است که با اجرای موفق طرح خرید توافقی زعفران نه تنها از کاهش کاذب قیمتها در بازار جلوگیری به عمل آمد، بلکه محصول برداشت شده با قیمت منطقیتری از کشاورزان خریداری شد و در نهایت ناتوانی تجار در خرید زعفران در زمان برداشت موجب شده قیمتها در بازار به نفع کشاورزان بالا رود. این فعال بازار زعفران تصریح کرد: در سال گذشته در زمان برداشت محصول زعفران اقدام برخی تجار در ممانعت از خرید محصول، کاهش قیمت به حدود دو میلیون و ۵۰۰ تا سه میلیون تومان را در پی داشت. اما با شروع طرح خرید توافقی جلوی این کاهش قیمتهای کاذب گرفته شد به طوری که در آن مقطع زعفران توسط مباشران رسمی اجرای این طرح حدود یک میلیون تومان گرانتر خریداری شد و در حال حاضر نیز با قیمت بالاتری در بازار به فروش میرسد.
معاملات ریالی نداریم
وی با بیان اینکه نسبت به قیمتهای خرید تعیین شده در طرح مذکور، بهای زعفران بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان در هر کیلو افزایش یافته، در خصوص نحوه معامله این محصول در بازارهای خارجی اظهار کرد: زعفران در بازارهای جهانی یا براساس ارز دلار معامله میشود یا برحسب ارز یورو و معاملات ریالی نداریم. ناصری در خصوص قیمت خرید زعفران توسط تجار خارجی از تاجران ایرانی گفت: برخی تجار داخلی قیمت فروش زعفران خریداری شده از کشاورزان را بین ۷ تا ۹ میلیون تومان اعلام میکنند در حالی که آمارها نشان میدهد قیمتهای فروش زعفران به تجار اسپانیایی حدود ۱۱ تا ۱۳ میلیون تومان است. وی به مزایای راهاندازی معاملات آتی زعفران در بورس کالا اشاره کرد و اظهار داشت: اگر معاملات آتی زعفران در بورس کالا راهاندازی شود، قیمتها منطقی شده و نرخ ماههای آتی قابل پیشبینی خواهد شد به طوری که کشاورز میداند طی شش ماه آتی محصول خود را به چه قیمتی میتواند بفروشد که این امر به ثبات قیمتها منجر شده که در برخی مقاطع مخصوصا در زمان برداشت محصول مانع از دستکاری قیمتها توسط برخی افراد و گروههای خاص میشود. به گفته این فعال بازار زعفران، حضور خارجیها در معاملات و پیشخرید زعفران از سوی آنها پیشبینی میشود. ناصری در خاتمه سخنان خود گفت: اعتقاد داریم معاملات آتی تعیینکننده و شفافکننده قیمت زعفران است و بهترین مکان برای ایجاد این شفافیت بورس کالاست.