29 - 10 - 2023
حرکت خلاف جهت تولید و صادرات فولاد چین
ایراسین- تازهترین خبرها از بازار فولاد از ثبات قیمت اکثر مقاطع فولادی حکایت دارد. روز گذشته معاملات دلار کمی عجیب شروع شد و دورخیز کرده بود که افزایش قیمت را رقم بزند و تا پیش از ظهر بیش از ۵۰۰ تومان گران شد. دلار که در شروع معاملات قیمت ۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان داشت یکباره در کمتر از یک ساعت به بیش از ۵۲ هزار و ۳۰۰ تومان رسید اما مداخله بانک مرکزی در بازار باعث شد این رقم به حدود ۵۲ هزار تومان در بازار غیررسمی برسد.
نوسانات نرخ ارز برخلاف ادوار گذشته بازارهای دیگر را به اغما فرو برده و فعلا افراد عادی وارد این بازار نشدهاند، به این دلیل که اطمینان دارند که این نرخ همانند ششماهه گذشته ممکن است دوباره کاهش یابد، از این رو تقاضای جدید وارد بازار نکردهاند.
نوسانات بازار ارز بر قیمت مقاطع فولادی تاثیر نداشته است، بهطوری که دیروز در بازار میلگرد شاهد ثبات قیمت بودیم و بازار نبشی و ناودانی نیز کاهش نرخ را تجربه کردند. بازار تیرآهن هم با قیمتهای قبلی به فروش رفت و تغییری نداشت. بازار پروفیل که در هفته گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرد در معاملات دیروز نیز ثبات قیمت داشت. دیروز در بازار جهانی شمش دریای سیاه با افزایش اندکی نسبت به روز گذشته به قیمت ۴۶۵ دلار در هر تن رسید و شمش داخلی چین نیز همین مسیر را طی کرد.
شمش آسیای جنوبشرقی هم با نرخ ۵۱۰ دلار در هر تن معامله شد که رشد اندکی نسبت به معاملات روز گذشته داشت. میلگرد صادراتی ترکیه هم ۵۴۵ دلار قیمت خورد که مقایسه آن با قیمت روز گذشته افزایش را نشان داد. ورق گرم و سرد CIS اما با قیمتهای ۵۶۰ و ۶۹۰ دلار در هر تن معامله شدند که نسبت به روز گذشته تغییری نداشتند. ورق گرم و سرد این منطقه مدتی است در همین پایه قیمتی معامله میشود و از نوسانات تا حدی فاصله گرفتهاند.
براساس دادههای منتشرشده در بیشتر سال ۲۰۲۳، فولادسازان چینی تولید فولاد خود را افزایش دادهاند. به دلیل تقاضای داخلی ضعیف، این امر فولادسازان چینی را مجبور کرد تا صادرات خود را ۳۰ درصد افزایش داده و به بالاترین سطح داخلی برسند. این وضعیت بار دیگر مشکل مازاد ظرفیت فولادسازی در چین را آشکار کرده است.
اگرچه بسیاری از مقامات چینی انتظار دارند دستوری برای محدود کردن سطح فولادسازی در سطح سال ۲۰۲۲ ارائه کنند، اما ظاهرا این اتفاق نخواهد افتاد زیرا مقامات چینی هدف دستیابی به رشد تولید ناخالص داخلی ۵ درصدی را در اولویت قرار دادهاند.
در نیمه نخست سال ۲۰۲۳، فولادسازان چینی عمدتا تولید فولاد را به دلیل انتظار از بهبود اقتصادی پس از لغو سیاست «کووید صفر»، از دسامبر ۲۰۲۲ افزایش دادند. فولادسازان چینی در ژانویه تا سپتامبر ۷۹۵ میلیون تن فولاد تولید کردند که ۷/۱ درصد افزایش داشته است. برآوردها بر این بود که در درجه نخست در بخش ساختوساز فعالیت بیشتری وجود داشته باشد که محقق نشد.
باوجود رشد کلی تولید در ۹ ماه گذشته، در ماههای اخیر روند کاهشی داشته است. در آگوست تا سپتامبر، کاهش ماهانه فولادسازی حدود ۵ درصد بوده و به ترتیب به ۴/۸۶ میلیون و ۱/۸۲ میلیون تن در مقایسه با ۹۱ میلیون تن در ژوئن و جولای رسیده است.
در سال جاری فولادسازان چینی تمام رکوردهای داخلی صادرات فولاد را شکستند. در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۳، شرکتهای فولادی چین محمولههای صادراتی را با ۸/۳۱ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ تا ۸/۶۶ میلیون تن رساندند.
بررسی بازار آهن در روز شنبه نشان میدهد، در بازار میلگرد قیمت محصولات شرکتها با سکون اعلام شد. در بازار نبشی قیمت محصولات ۲۵۰ تومان کاهش داشت همچنین در بازار ناودانی قیمت محصولات از ۱۵۰ تا ۴۵۰ تومان افت داشت. در بازار تیرآهن قیمت محصولات در بخش کیلویی ثابت گزارش شد و قیمت محصولات در بخش شاخهای هم بدون تغییر اعلام شد. در بازار پروفیل، قیمت محصولات ثابت گزارش شد.