22 - 06 - 2022
حذف نالایقها به جای بدهبستان با دولت
رسول منتجبنیا*- مجلس شورای اسلامی دارای یک ظرفیت بالقوه است یعنی قانون اساسی مسائل بسیاری را به قوه مقننه واگذار کرده است. ضمن اینکه حضرت امام(ره) نیز فرموده بودند که مجلس در راس همه امور و قوا است. این ظرفیت ذاتی را اما نمایندگان مجلس باید به فعلیت برسانند تا مجلس از انحرافات مصون بماند.
متاسفانه در دهههای اخیر شرایطی ایجاد شده که نه تنها نمایندگان از این ظرفیت استفاده نکردهاند، بلکه روز به روز قوه مقننه تنزل کرده و جایگاه خود را از دست داده است.
به این خاطر که دستگاههای نظارتی و اجرایی نمایندگان مجلس را وامدار میکنند.
اقلیتی از نمایندگان با توجه به شخصیت و کارایی خود وارد مجلس شدهاند که اکثریت آنها وامدار هستند. همین که در سطح کشور برنامهریزیهایی میشود تا برخی وارد مجلس شوند و موانع پیش روی آنها برداشته میشود و سایر رقبا رد صلاحیت میشوند، سبب میشود که اصل ورود نمایندگان موجب وامداری آنها شود. در ادامه کار نیز طی چهار سالی که نمایندگان در مجلس هستند دائما باید به دستگاههای نظارتی توجه کنند تا مبادا برای آیندهشان خطری ایجاد شود لذا به جای توجه به مسائل ملت به تامین رضایت دستگاه نظارتی توجه میکنند.
در سالهای آخر دوره مجلس اما مثل حالا نمایندگان مسیر، گفتمان و جهتگیری خود را تغییر میدهند و دائما درصدد هستند که شرایط را برای دوره بعد خود فراهم کنند تا به سادگی تایید صلاحیت و حمایت شوند و دوباره نماینده باشند.به این ترتیب یک نماینده به عنصر وامدار تبدیل میشود و از چنین نمایندگانی انتظار نمیروند که بتوانند بر دولت نظارت کنند.
البته اگر دولت، دولت روحانی یا خاتمی باشد، زبان اینها دراز میشود زیرا بد گفتن و استیضاح کردن یا انتقاد به این دولتها امتیاز است و برگ سفیدی در پرونده آنها قلمداد خواهد شد اما الان که آقای رییسی با دستگاههای نظارتی هماهنگ است و مشکلی ندارد، حرکت معکوس را آغاز کردهاند. یعنی به نحوی عمل میکنند که کاملا با دولت همسو و هماهنگ و در جهت حمایت باشد. به نحوی عمل میکنند که در پرونده خودشان برگ برنده حمایت از دولت رییسی را داشته باشند.
در چنین شرایطی عناصری که شایستگی ندارند از موقعیت استفاده میکنند. افراد بیصلاحیت و بیکفایت در جایگاه وزیر و… میتوانند به نمایندگان باج دهند. وزرایی که آقای رییسی به مجلس معرفی کرده همان طور که از اول هشدار دادیم و گفتیم، کفایت لازم را ندارند. اینها از یک بلوک یعنی از خانواده دانشگاه امام صادق آمدهاند. وزیر حاشیهسازی مثل وزیر رفاه یا وزیر صمت نیز از همین پشتوانه برخوردار هستند.
در روزهای اخیر دیدیم که آقای وزیر رفاه یا خودش صلاح دید یا به او گفتند که کنارهگیری کند و بالاخره کنار رفت چون مسائل مختلفی داشت که دیگر قابل پوشش نبود. وزیر صنعت، معدن و تجارت که نه تنها دست کمی از او ندارد و چه بسا از او ضعیفتر است؛ اما انگار راضی به استعفا نیست.
یک وزارتخانه بزرگ را به فردی دادهاند که حداقل کفایت را ندارد. در واقع ظلم اول را آقای رییسی کرده که او را معرفی کرد و بعد همین نمایندگانی که به او رای اعتماد دادند.
نمایندگان مجلس باید اکثر این وزرا را رد میکردند و میگفتند که در این کشور پهناور قحطالرجال نیست که از یک دانشگاه همه را بیاورند. خلاف این عمل کردند و در نتیجه میبینیم که ایرادات یکی پس از دیگری معلوم شده و رسوایی به بار میآید و این فشارها هم به مردم وارد میشود.
اکنون هم متاسفانه حضرات به جای اینکه از اشتباهات خود برگردند و تجدیدنظر کنند، میخواهند صورت مساله را پاک کنند. این درحالی است که مردم متوجه هستند و اعتماد آنها سلب شده است.
مردم دیگر حرف راست مسوولان را نیز پذیرا نیستند، چه رسد به حرفهای دروغ. مجلس اگر واقعا میخواهد نشان دهد که درست عمل میکند باید این استیضاح را انجام دهد.
این مجلس از نظر من به عنوان یک نماینده ادوار معتقدم که تا به حال نمره مثبتی نداشته و اکثر این نمایندگان نمره منفی گرفتهاند، حالا در این سال آخر که از نمایندگی آنها مانده، باید مردانگی کرده و قدری هم به مردم نگاه کنند. باید چشمشان به داد و ستد با دولت نباشد و برخی از این وزرا را استیضاح و حذف کنند تا مردم قدری آرامش یابند. با همین رویکردهای آنها است که مردم چشمشان به خارج از کشور و ماهوارهها دوخته شده و از انقلاب دور شدهاند. باعث اصلی همین دولت و مجلس و مسوولانی هستند که مردم را بدبین کردهاند.
نمایندگان اگر میخواهند به حداقل وظیفه خود عمل کنند باید تحت تاثیر القائات قرار نگیرند و چند تا از این وزرا را حذف کنند. وظیفه شرعی و عبارات فلسفهای که برای حفظ قدرت خود به کار میبرند را کنار بگذارند چون منافع ملت و کشور در این است که افراد ناصالح کنار بروند.
توصیه من به نمایندگان این است که پای حرف خود بایستند و غیر از وزیر صمت چند تا از وزرای نالایق دیگر را هم حذف کرده و به آقای رییس اعلام کنند که مجلس جایگاه بزرگی دارد و مهم است و او نمیتواند مجلس را اسیر و حلقه به گوش خود کند.
این حرفهایی که الان میزنند و از یک طرف میگویند طرح استیضاح اعلام وصول شده و بعد دوباره رایزنی میکنند، در راستای دیگری است. اما میدانیم که رایزنی با نمایندگان چگونه است. مردم میدانند که رایزنی با نمایندگان چگونه است.
نمایندگان متوجه باشند که اگر دست از حرکت خود بردارند مردم میگویند که اینها را خریدهاند، پول و ماشین دادهاند و… یعنی آبرو و حیثیت خودشان را میبرند.
این نمایندگی یک سال دیگر تمام میشود اما تا آخر عمر سر به زیر خواهند بود. نباید به این لابیگریها، رایزنیها و بدهبستانها توجه کنند تا سرفراز بمانند.
*دبیرکل حزب جمهوریت و نماینده ادوار مجلس