19 - 10 - 2023
جهان در سوگ غزه
در پی حمله موشکی به بیمارستان المعمدانی صدها نفر از جمله زنان و کودکان شهید شدند
گروه بینالملل- در حالی که پس از ۱۲ روز از آغاز جنگ غزه، به واسطه حملات و بمبارانهای بیامان رژیم صهیونیستی بیش از ۳۳۰۰ نفر از مردم غزه جان خود را از دست داده و ۱۱ هزار نفر نیز مجروح شدهاند، طی اقدامی بیسابقه و جنایتکارانه در تاریخ جنگهای معاصر، بیمارستان المعمدانی غزه شامگاه روز سهشنبه هدف حمله موشکی قرار گرفت که تا لحظه تنظیم در ظهر چهارشنبه به گفته منابع خبری بیش از ۸۰۰ نفر که اغلب آنها زنان و کودکان هستند به شهادت رسیدند. چنین اقدامی آن هم در شرایطی که در طول ۱۲ روز گذشته غزه تحت شدیدترین حملات بوده، شوکی بزرگ به جامعه جهانی وارد کرده و باعث موج شدید محکومیتهای بینالمللی شد.
بلافاصله بعد از این جنایت هولناک طی تظاهراتی، معترضان در ترکیه و اردن در مقابل سفارت رژیم صهیونیستی تجمع کردند. از سوی دیگر در حالی که بسیاری از سران کشورها و نیز نهادهای بینالمللی حمله خونبار به بیمارستان کودکان را محکوم کرده و هیچ توجیهی از سوی اسرائیل و متحدان آن را در قبال این اقدام قابل قبول ندانستند، در آمریکا و کانادا نیز تظاهراتهای مشابه اعتراضآمیز انجام شده است.
موج محکومیت اسرائیل
در همان ساعات اولیه حمله به بیمارستان المعمدانی، مقامات رژیم صهیونیستی مدعی شدند که حمله به این بیمارستان کار آنها نبوده و یک راکت سرگردان نیروهای مقاومت به بیمارستان اصابت کرده است. حتی جو بایدن رییسجمهوری آمریکا نیز که به سرزمینهای اشغالی سفر کرده در بخشی از صحبتهای خود با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل گفته که به نظر نمیرسد این جنایت از سوی رژیم صهیونیستی انجام شده باشد.
با این حال و با توجه به شدت حملات اسرائیل و کشتار غیرنظامیان در غزه طی روزهای گذشته که برخلاف تمامی موازین بینالمللی و انسانی بوده، روز گذشته راف سانچز خبرنگار آمریکایی انبیسی نیوز با زیر سوال بردن انکار رژیم صهیونیستی در مورد حمله به بیمارستان المعمدانی گفت: مواردی در گذشته وجود دارد که ارتش اسرائیل چیزهایی گفته که نادرست از آب درآمدهاند.
نمونهای که من میگویم شیرین ابو عاقله خبرنگار شبکه الجزیره است. ارتش اسرائیل در ابتدا گفت که یک مرد مسلح فلسطینی او را کشت و بعد از چند ماه آنها اعتراف کردند که احتمالا یک سرباز اسرائیلی بوده که این تیر مرگبار را به سمت شیرین ابو عاقله شلیک کرد.
از سوی دیگر سفیر فلسطین در ژاپن روز گذشته در گفتوگو با شبکه الجزیره، از پیام هشدار رژیم صهیونیستی به بیمارستان المعمدانی در غزه، یک ساعت پیش از هدف قرار گرفتن آن خبر داد. وی تصریح کرد: اسرائیل یک ساعت پیش از حمله به بیمارستان المعمدانی، پیام هشدار برای این بیمارستان ارسال کرده بود.
این در حالی است که پیشتر، آفیخای ادرعی سخنگوی ارتش اسرائیل در توجیه بمباران بیمارستان المعمدانی که به کشته شدن دستکم ۵۰۰ تا ۸۰۰ نفر منجر شده، گفته که قبلا هشدار داده بودیم که این بیمارستان و پنج بیمارستان دیگر باید تخلیه شود تا حماس از آن به عنوان پناهگاهی برای خود استفاده نکند.
حتی دیروز نیز عبدالفتاح السیسی رییسجمهوری مصر نیز گفته که بیمارستان رفح در جنوب نوار غزه هم از سوی اسرائیل پیام تخلیه دریافت کرده است.
همچنین طی روزهای اخیر شاهد بودیم که اسرائیل مدعی شده بود که قصد حمله زمینی به غزه را دارد و بر مبنای همین ادعا اعلام کرده بود که ساکنان شمال غزه باید منطقه را به سمت جنوب نوار غزه ترک کنند. در همان زمان رییس یکی از بیمارستانهای غزه اعلام کرده بود که چنین اقدامی به معنای حکم اعدام برای بیماران مستقر در بیمارستان است. حتی بسیاری از نهادهای حقوق بشری و بینالمللی به همراه مقامات کشورهای مختلف موضوع کوچ اجباری ساکنان شمال غزه را غیرممکن دانسته و آن را محکوم کرده بودند؛ به طوری که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز گفته بود که واشنگتن از چنین اقدامی حمایت نمیکند.
همچنین رییسجمهوری مصر در سخنانی در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اولاف شولتس صدراعظم آلمان در قاهره تاکید کرده که کشورش اجازه از بین بردن مساله فلسطین را نخواهد داد و مخالف کوچاندن ساکنان نوار غزه است.
او میگوید نگرانی عمیق مصر درباره وضعیت نوار غزه را به صدراعظم آلمان اعلام کردم. ما گذرگاه رفح را نبستیم، اما بمباران گذرگاه توسط اسرائیل مانع از فعالیت آن شد. از این رو کوچاندن فلسطینیها به سینا به معنای کشاندن مصر به جنگ علیه اسرائیل است.
در همین رابطه روز چهارشنبه به واسطه وخامت اوضاع در نوار غزه، تدروس ادهانوم گبریسوس مدیرکل سازمان جهانی بهداشت به صراحت اعلام کرده که به دلیل فراهم نبودن شرایط برای ورود کمکهای بشردوستانه به غزه، وضعیت دارد از کنترل خارج میشود و هر ثانیهای که در ورود کمکهای پزشکی تاخیر کنیم جان افرادی از دست میرود. وی گفت: کمکهای پزشکی از چهار روز پیش در مرزهای بین مصر و نوار غزه هستند و نمیتوانیم آنها را وارد کنیم. باید راهحل فوری برای رساندن کمکها پیدا کنیم.
همچنین سازمان جهانی بهداشت روز سهشنبه اعلام کرد حمله به بیمارستان المعمدانی در نوار غزه که صدها کشته بر جای گذاشت، از لحاظ گستردگی بیسابقه بود. این سازمان، حمله مذکور را محکوم کرد.
ریچارد پپرکورن نماینده سازمان جهانی بهداشت در کرانه باختری و نوار غزه گفت: این حمله از نظر وسعت بیسابقه است. تاکنون ۵۱ حمله به مراکز درمانی در غزه شده که منجر به کشته شدن ۱۵ کارمند بهداشت و زخمی شدن ۲۷ تن دیگر شده است.
بایدن و نتانیاهو روز گذشته دیدار کردند
آمریکا در جنگ غزه به دنبال چیست؟
در اوج کشتار بیسابقه در غزه و در حالی که شامگاه سهشنبه حمله به بیمارستان المعمدانی یک فاجعه انسانی بیسابقه را رقم زد، جو بایدن رییسجمهوری آمریکا وارد سرزمینهای اشغالی شد و با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل دیدار کرد. بایدن در این دیدار با بیان اینکه میخواستم به اسرائیل بیایم تا مردم آنجا و تمام دنیا بدانند که ما در کنار شما هستیم، گفت: میخواهیم مطمئن شویم که اسرائیل آنچه را که برای پاسخ به حملات حماس نیاز دارد، در اختیار دارد.
او سپس با اشاره به حمله به بیمارستان المعمدانی مدعی شد: من از انفجار در بیمارستان (المعمدانی) ناراحت و عصبانی بودم. به نظر میرسد که طرف مقابل پشت آن است نه شما. اما افراد زیادی وجود دارند که مطمئن نیستند. من به مردم اسرائیل به خاطر قهرمانی فوقالعادهشان تبریک میگویم!
سفر بایدن به سرزمینهای اشغالی در حالی است که پیش از این وزیر خارجه و وزیر دفاع آمریکا نیز در تلآویو با مقامات اسرائیلی دیدار کرده بودند. در همین رابطه و در حالی که برخی از ناظران در ابتدا معتقد بودند که آمریکاییها به دنبال جلوگیری از گسترش جنگ به سایر نقاط منطقه هستند، اما طی روزهای اخیر و با توجه به اعزام ناوگان جنگی گسترده آمریکا به مدیترانه و درخواست اسرائیل از واشنگتن مبنی بر ارائه کمکهای اضطراری ۱۰ میلیارد دلاری به همراه تسلیحات نظامی به تلآویو اکنون مشخص شده که به گفته برخی از رسانهها، ایالاتمتحده در حال مدیریت اتاق جنگ رژیم صهیونیستی است.
در همین رابطه روز گذشته سایت المانیتور در گزارشی تحلیل آورده است: آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در سفر این هفته خود به تلآویو ضمن دیدار با نتانیاهو و اسحاق هرتزوگ در جلسه کابینه جنگی اسرائیل نیز شرکت کرد. این اقدام نهتنها بیسابقه بود، بلکه سفرهای دورهای بلینکن به برخی پایتختهای منطقه نیز نشاندهنده برنامه آمریکا جهت حمایت از اسرائیل و نیز مهار پیامدهای آن برای تلآویو است.
همچنین آمریکاییها در حالی مهمات و ناوهای هواپیمابر، ناوشکنها و کشتیهای جنگی را در منطقه مستقر کردهاند که یک منبع سیاسی ارشد اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: واضح است که آمریکاییها به نتانیاهو اعتماد ندارند. در واقع واشنگتن عمیقا از موقعیت متزلزل نتانیاهو نگران هستند و به همین خاطر هم هست که به صورت دستهجمعی به اسرائیل سفر میکنند. یعنی بایدن، بلینکن و آستین وزیر دفاع آمریکا نوعی نقش نظارتی در اسرائیل را برعهده گرفتهاند.
به طور کلی شواهد نشان میدهد بایدن و اعضای ارشد کابینه او در حالی روی حمایت از اسرائیل تاکید میکنند که رییسجمهوری آمریکا به طور صریح اعلام کرده ورود زمینی اسرائیل به غزه و اشغال دوباره این منطقه اشتباهی بزرگ خواهد بود. از سوی دیگر مقامات آمریکا و اسرائیل تردید بزرگی دارند که آیا قادر خواهند بود، آنطور که مدعی شدهاند حماس را از بین ببرند. در همین راستاست که منبع ارشد نظامی صهیونیستی به المانیتور میگوید: من مطمئن نیستم که پاسخ مثبت است. این تنها یکی از معضلات بیشماری است که در حال حاضر کابینه جنگی اسرائیل با آن مواجه است. از سوی دیگر با توجه به میزان زیاد کشته و زخمیهایی که به واسطه حملات اسرائیل به غزه بر جا گذاشته، پیشروی نیروهای صهیونیستی برای مقابله با حماس نیز جای تردید دارد. زیرا شواهد نشان میدهد که بمباران تونلهای زیرزمینی از سوی اسرائیل در حالی است که این تونلها خالی بوده و طرح ارتش برای ضربه زدن به اعضا و رهبران حماس شکست خورده است.