14 - 09 - 2024
جزو کشورهای بدون برنامه در هوش مصنوعی هستیم
«جهانصنعت»- دبیر سابق شورایعالی فضای مجازی با تاکید بر اینکه اکثر کشورهای دنیا دارای برنامه در حوزه هوش مصنوعی هستند، گفت: ما از معدود کشورهایی هستیم که فاقد برنامه در این حوزه است و دولت باید پروژه بزرگ در حوزه هوش مصنوعی را مشخص کند تا راهنمایی برای همه بخشهای مختلف باشد که در این حوزه فعالیت میکنند. ابوالحسن فیروزآبادی در حاشیه گردهمایی سالانه فعالان هوش مصنوعی درخصوص اینکه با توجه به مواد سند ملی هوش مصنوعی چگونه میتوان در سایه تحولات سریع هوش مصنوعی، آن را محقق کرد، گفت: تحقق این موضوع با صرف هزینه امکانپذیر میشود، میتوان سختافزار آن را از خارج وارد کرد و این کار سختی نیست. وی با بیان اینکه افزایش توان محاسباتی کشور نباید در سند هوش مصنوعی قید میشد، افزود: بهتر بود که میزان اعتبارات آن تعیین میشد که ما با چه میزان بودجه میتوانیم قدرت پردازشی و استقرار آن در یک مرکز داشته باشیم. فیروزآبادی با بیان اینکه این مورد را من مورد نقد قرار دادم، اضافه کرد: پیدا است که در سند هوش مصنوعی یک نگاه عمومی وجود داشته است ضمن آنکه تاکید میکنم که باید زیرساختهای پردازشی در کشور ایجاد شود.
او که بنیانگذار یک مرکز تحقیقات و توسعه شرکت صنایع الکترونیک است با اشاره به تجارب سایر کشورها در این زمینه گفت: عربستان سعودی در یکی از دانشگاههایش مرکز پردازشی با ۶۵میلیون دلار راهاندازی کرد در حالی که این امر را در هیچ سندی وارد نکرد بلکه این اقدام جزو کارهای جاری آن دانشگاه بوده است. در حالی که ما فریب میخوریم و تصور میکنیم که با این سند در حوزه هوش مصنوعی رویکردها و استراتژیها را میتوان مشخص کرد در حالی که اینها لوازم تحقق یک سند هستند نه خود سند. وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص گفته مقام معظم رهبری درباره اینکه «فناوری هوش مصنوعی لایههای عمیقی دارد که باید بر آن لایهها مسلط شد»، منظور ایشان از لایههای عمیق چیست، گفت: برداشت من از لایههای عمیق این است که مثلاً در مدلهای زبانی که LLM یا Large Language Model که یکی از زیرساختهای آینده توسعه هوش مصنوعی در حوزههایی چون شبکههای اجتماعی و بهرهبرداری از بانکهای اطلاعاتی بزرگ است، توسط شرکتهای آمریکایی ارائه میشود و آن چیزی که در حال تحول و توسعه توسط کل بشریت است، تحول و توسعه این مدلهای از پیش تعیین شده است که در حال یادگیری ماشین و توسعه است. فیروزآبادی ادامه داد: به نظر من، منظور حضرت آقا در حوزههای لایههای عمیق بر مدلهای LLMها که لایه زیرین زیرساخت هوش مصنوعی و اطلاعاتی به شمار میروند، بوده است چراکه در این مدلها میشود سوگیری داشت؛ ترکیبی از یادگیری و مدلها میتواند مولد سوگیری و ایجاد نتایج دلخواه از پیش تعیین شده باشد. طبیعی است که برای کشورهایی مانند ما که فرهنگ متفاوتی نسبت به غربیها داریم، این امر حیاتی است که این موضوع مورد توجه ایشان نیز قرار گرفته است.
او درخصوص تعدد و تنوع اسناد در حوزه هوش مصنوعی ارائه شده از سوی وزارت ارتباطات، معاونت علمی و سازمان هوش مصنوعی خاطرنشان کرد: در این حوزه با تعدد اسناد مواجه هستیم و اعتقاد دارم شورای عالی انقلاب فرهنگی بایستی در حوزههای آموزشی و فرهنگی سند تدوین میکرد و اسناد سایر بخشها به سایر دستگاهها واگذار میشد. فیروزآبادی با تاکید بر اینکه دولت در زمینه هوش مصنوعی باید برنامه داشته باشد، اظهار کرد: دولت فاقد برنامه برای هوش مصنوعی در دنیا وجود ندارد و ما از معدود کشورهایی هستیم که دولت فاقد برنامه در این حوزه است حتی در برنامه هفتم نیز توجه خاصی به این حوزه ملاحظه نمیشود. وی در پاسخ به این سوال که برنامه دولت در حوزه هوش مصنوعی باید از کجا شروع شود، گفت: این برنامه باید در حوزههای مختلف باشد و برای حوزههای صنعت، دانشگاه، فناوری اجرایی جداگانه تهیه شود و آنچه باید توجه شود بازیگر اصلی در این حوزه دولت است و دولت باید پروژه بزرگ در حوزه هوش مصنوعی را مشخص کند تا راهنمایی برای همه بخشهای مختلف باشد تا در این حوزه فعالیت کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد