9 - 02 - 2025
جزئیات طرح حمایتی دولت از صنایع
«جهانصنعت»- وزارت صنعت، معدن و تجارت با هدف حمایت از تولید در برابر آسیبهای ناشی از ناترازی برق و گاز یک برنامه چهار ماهه ارائه کرد.
قطعی و خاموشی برق در تابستان سال جاری به اوج خود رسید و بر همین اساس، دولت برنامه تعطیلی دو روز در هفته را برای بنگاههای تولیدی تجویز کرد تا مصرفکنندگان خانگی در تابستان دچار مشکل نشوند و خاموشیهای برق واحدهای مسکونی به حداقل ممکن برسد که رسید اما این مساله با اعتراض شدید واحدهای تولیدی، صنعتی و حتی تجاری مواجه شد. چه آنکه برنامه قطعی برق میزان تولید، بنگاههای صنعتی را بهشدت کاهش داد و در نتیجه میزان سفارش و فروش این واحدها نیز دچار افت شد اما در همین حال، بنگاههای تولیدی مجبور بودند با وجود این تعطیلیهای اجباری، حقوق و دستمزد کارگران خود را بپردازند، اقساط بانکی خود را نیز بهموقع واریز کنند، مالیات و بیمه را نیز به سازمانهای مربوطه پرداخت کنند. در این میان، وضعیت برخی صنایع بغرنج تر نیز بود به گونهای که تعطیلیهای دو روز در هفته به طور کل روند تولید آنها را مختل کرده بود، چه آن که آنها برای آغاز مجدد کار خود نیازمند گرم شدن و سرخط شدن تجهیزات بودند اما به محض این که تجهیزات وارد مدار تولید میشدند، دوباره زمان خاموشی فرا میرسید و عملا حتی منجر به آسیب دستگاهها و ماشینآلات آنها نیز میشد. از این رو، این دسته از کارگاههای تولیدی سه ماهه تابستان را تعطیل کردند. ماجرای ناترازی انرژی اما در پاییز وارد فاز تازهای شد. در حالی که در نخستین روزهای پاییز، هوا کمی بیش از معمول سرد و بارانی شد و اولین نشانههای کمبود گاز در زمان اوج مصرف آشکار شد. سیاست دولت برای جبران کمبود گاز نیز تامین حداکثری گاز خانگی و قطع گاز نیروگاهها بود. با قطع شدن گاز نیروگاهها و همچنین پیشفروش بیش از اندازه گازوئیل، نیروگاهها و حتی شهرکهای صنعتی که با استفاده از گازوئیل، ژنراتورهای تولید برق خود را سرپا نگه میداشتند، نیز دچار مشکل و خاموشی برق شدند. در چنین شرایطی بود که در اواخر پاییز سال جاری، وزارت صمت اعلام کرد از واحدهای تولیدی و صنعتی در برابر آسیبهای ناشی از ناترازی انرژی حمایت خواهد کرد. برنامه این وزارتخانه به کمیسیونهای تخصصی دولت ارائه شده و همچنان در دست بررسی است. با وجود این، دیروز خبرگزاری مهر، از بخشهایی از مفاد این برنامه رونمایی کرد. ناگفته نماند که بر اساس مفاد قانون بهبود مستمر محیط و کسب، دولت موظف به جبران خسارتهای صنایع است. خسارتهایی که روایتهای مختلفی درباره میزان آن از هشتمیلیارد دلار تا 20میلیارد دلار گفته شده است. در همین حال، به گفته محمد اتابک، وزیر صمت عدمالنفع صنایع کشور از ناترازی انرژی و قطع برق به ۳۰۰همت رسیده است.
کار 3 شیفت میشود
بررسی طرح چهارماهه جبرانی تولید- از ابتدای اسفند ۱۴۰۳ تا پایان خرداد ۱۴۰۴- وزارت صمت نشان میدهد، در قالب سیاست جبران تولید قرار است تولید مستمر و فعال کردن حداکثر ظرفیت تولید تا سه شیفت کاری توسط واحدهای تولیدی طی چهار ماه آتی در دستور کار قرار گیرد.
همچنین ضرورت تامین حداکثری منابع مالی توسط بانک مرکزی در مدت چهار ماه مذکور و تولید حداکثری مواد اولیه در زنجیره تولید توسط صنایع مادر (پتروشیمی، صنایع فولادی، مس، آلومینیوم و…) از دیگر عناوین این طرح است.
تامین نیاز ارزی و ریالی واحدهای متقاضی خرید دیزل ژنراتور و بازنگری و افزایش سهمیهبندی گازوئیل واحدهای تولیدی مطابق با برنامه تولید ۱۴۰۴ نیز از دیگر برنامههای وزارت صمت در طرح مذکور است.
از دیگر برنامههای طرح باید به پرداختهای متناسب و برانگیزاننده به کارگران برای فعالیت مستمر واحدها در روزهای تعطیل و عادی در نظر گرفتن مشوقها و حمایت از تولیدکنندگان اشاره کرد. لزوم تحقق تامین ارز ثبت سفارشهای مواد اولیه و اجزا و قطعات واحدهای تولیدی و ایجاد مسیر سبز گمرکی با حداقل تشریفات برای ترخیص اجزا و قطعات واحدهای تولیدی توسط گمرک نیز در این طرح مورد تاکید قرار گرفته است.
همچنین وزارت صمت پیشبینی کرده که با میسر کردن تنفس حداقل ششماهه تعهدات مالی نظیر پرداخت چکهای سررسید شده برای واحدهای تولیدی به سازمانهای مالیاتی، برق، بیمه و… مسیر تولید را هموار کند.
تولیدات صنعتی منتخب
در ۱۰ ماهه امسال
اگر چه صنایع در اوج مصرف برق و گاز در کشور مجبور به تعطیلی شده و افت تولید را تجربه کردند اما بررسی آخرین آمار وزارت صمت از وضعیت تولیدات صنعتی در ۱۰ماهه امسال نشان میدهد که در این دوره طولانیتر، عمده کالاهای صنعتی در این بازه زمانی با افزایش تولید مواجه شدهاند. براین اساس در این مدت و در قیاس با ۱۰ماهه سال گذشته تولید تایر خودرو 1/10درصد، تولید لوازمخانگی ۱۱درصد، تولید صنایع غذایی 4/4درصد و تولید صنایع بهداشتی و آرایشی 7/6درصد با رشد مواجه شده است.
در این بازه زمانی تولید لوازمخانگی کوچک ۲۵درصد و تولید پوشک بچه هفتدرصد نیز در قیاس با ۱۰ماهه سال گذشته افزایش یافته است. البته در این بین تولید روغننباتی 6/2درصد و تولید تلویزیون ۲۱درصد با کاهش مواجه شده است.
جزئیات صادرات صنعتی منتخب
در ۹ ماهه امسال
همچنین بررسی وضعیت صادرات کالاهای منتخب صنعتی در ۹ماهه امسال نشان میدهد، در این مدت صادرات صنایع شیمیایی و پلیمری از 4/19میلیارد دلار در ۹ماهه سال گذشته به 2/24میلیارد دلار در ۹ماهه امسال رسیده که بیانگر رشد 8/24درصدی است.
همچنین صادرات لوازمخانگی و اداری از ۴۰۷میلیون دلار در ۹ماهه ۱۴۰۲ به ۴۴۷میلیون دلار در ۹ماهه امسال رسیده که نشاندهنده رشد 8/9درصدی است. طی ۹ماهه امسال صادرات منسوجات، پوشاک، چرم و سلولزی نیز با رشد 2/14درصدی به ۸۳۷میلیون دلار و صادرات صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی با 1/18درصد رشد به 06/2 میلیارد دلار رسیده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد