8 - 01 - 2022
جدال «بیتکوین» و فدرالرزرو
گروه فناوری- «بیتکوین» در حالی به پایینتر از ۴۲ هزار دلار سقوط کرده که قیمت تمام ارزهای دیجیتالی، احتمالا به دلیل اخباری مبنی بر اینکه فدرالرزرو ممکن است نرخ بهره را زودتر از حد انتظار افزایش دهد، کاهش یافت. این ارز دیجیتالی، صبح جمعه برای اولین بار از اواخر ماه سپتامبر، به زیر ۴۲ هزار دلار سقوط کرد. ارزش این ارز دیجیتالی، در هفت روز گذشته بیش از ۱۲ درصد کاهش یافته و تنها یکی از شمار ارزهای دیجیتالی است که در روزهای اخیر قیمت آنها سقوط کرده است؛ اتریوم که در بیشتر روزهای ماه دسامبر در حدود ۴۰۰۰ دلار بود، نیز صبح جمعه برای مدت کوتاهی به زیر ۳۲۰۰ دلار سقوط کرد. توضیح حرکت قیمت ارزهای دیجیتال با قیمت قطعی دشوار است، اما آنطور که وبسایت سینت گزارش میدهد، به نظر میرسد روند نزولی بازار به فدرالرزرو آمریکا مرتبط باشد که ممکن است برای مبارزه با افزایش نرخ تورم، نرخ بهره را زودتر از برنامهریزی قبلی افزایش دهد. از این رو، چشمانداز افزایش نرخ استقراض بر بیشتر بازارها، اعم از ارزهای دیجیتال و غیره تاثیر گذاشت، بهخصوص اینکه ارزهای دیجیتالی، بهطور مشهودی بیثبات هستند، بنابراین نوسانات آنها بزرگتر است.
قیمت «بیتکوین» دو ماه پیش، ۶۱ هزار دلار بود، ماه گذشته به ۵۰ هزار دلار رسید، در هفت روز گذشته قیمت ۴۷ هزار دلاری را تجربه کرد و اکنون در محدوده ۴۲ هزار دلار در نوسان است. در حال حاضر شاخص ترس و طمع «بیتکوین» که برای اندازهگیری احساسات بازار طراحی شده است، در پایینترین سطح خود از جولای گذشته قرار دارد. عامل دیگری که ممکن است بر قیمت بیتکوین تاثیر بگذارد، ناآرامیهای مداوم در قزاقستان است. از زمانی که چین در سال ۲۰۲۱ استخراج ارزهای دیجیتال را سرکوب کرد، بسیاری از آنها عملیات استخراج خود را به جنوب قزاقستان منتقل کردند، اما بهدنبال اعتراضات گسترده در مورد قیمت سوخت، دولت قزاقستان اینترنت را قطع کرد و باعث شد هشریت «بیتکوین» ۱۳ درصد کاهش یابد.
نتیجه جدال «بیتکوین» و فدرالرزرو
با این حال برخی از تحلیلگران انتظار دارند که «بیتکوین» در محدوده بین ۴۰۰۰۰ دلار تا ۵۰۰۰۰ دلار تثبیت شود و نوسان خود را کمتر کند. دیگر فعالان حوزه کریپتو هم توجه خود را معطوف به ارزهای دیجیتال جایگزین (آلتکوینها)، مثل اتریوم (ETH)، چین لینک (LINK س، ICP و FTM )که در هفته گذشته عملکردی بهتر از بیتکوین را به نمایش گذاشتند، معطوف کردند. به عنوان مثال، برخی از توکنهای اقتصاد غیرمتمرکز (دیفای) که در اوایل سال ۲۰۲۱ سقوط شدیدی کرده بودند، در این روزها توانستند رکوردهای خوبی در مقدار دارایی قفلشده ثبت کنند. مقدار دارایی قفلشده، در واقع میزان دارایی استیکشده در یک پروتکل را به نمایش میگذارد. با وجود موفقیتهای کسبشده توسط آلتکوینها، فعلا نوسانات نزولی قیمت برای هر دو کوین برتر بازار یعنی «بیتکوین» و «اتریوم» اتفاق افتاده است. نرخ تسلط یا همان دامیننس «بیتکوین» که در واقع ارزش کل بازار «بیتکوین» را نسبت به ارزش کل بازار کریپتو میسنجد، در روز چهارشنبه به ۳۹ درصد رسید. این نرخ در حال حاضر در کمترین سطح خود از آوریل ۲۰۱۸ است که بازار در روند نزولی بزرگی قرار گرفته بود. معمولا در زمان ترس بازار، برخی از معاملهگران شروع به فروش آلتکوینهایی میکنند که ریسک بیشتری دارند. در این صورت، تنها گزینه معاملهگران، تبدیل دارایی خود به «بیتکوین» است و این باعث افزایش نرخ تسلط «بیتکوین» میشود. اما اینبار، عملکرد آلتکوینهای بازار بهتر از «بیتکوین» است و این یعنی تمایل سرمایهگذاران به قبول ریسک، بسیار بالاست.همچنین اتریوم، دومین ارز دیجیتال بزرگ بازار از نظر ارزش کلی، حالا فقط ۵۰ درصد با تصاحب جایگاه «بیتکوین»، به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال جهان فاصله دارد. برخی از تحلیلگران معتقدند که در جنگ این دو کوین برای تصاحب یا حفظ «تاج پادشاهی» در سال گذشته، این «اتریوم» بوده که توانسته در چند شاخص و معیار مختلف نسبت به «بیتکوین» برتر باشد. از جمله این معیارها میتوان به تعداد آدرسهای فعال، تعداد جستوجو در «گوگل» و تعداد تراکنشها اشاره کرد. افزایش ارزش کل بازار «اتریوم»، میتواند نشاندهنده این باشد که سرمایهگذاران به دنبال فرصتی برای جایگزینی «بیتکوین» هستند. از طرفی، بهبود شبکه «اتریوم» و کاهش کارمزدهای آن میتواند عاملی مهم برای افزایش محبوبیت و ارزش بازار این آلت کوین باشد.
ضربه مهلک بحران قزاقستان
به استخراج «بیتکوین»
همچنین مرکز فایننس آلترنیتیو کمبریج اعلام کرد پس از اینکه چین به مقابله گسترده با فعالیتهای استخراج رمزارز پرداخت، قزاقستان سال میلادی گذشته به دومین مرکز بزرگ استخراج «بیتکوین» در جهان پس از آمریکا تبدیل شد. روسیه روز پنجشنبه نیروهایی را برای کمک به مهار ناآرامیها به قزاقستان اعزام کرد. پلیس میگوید دهها آشوبگر در شهر آلماتی کشته شدهاند، در حالی که تلویزیون دولتی اعلام کرد ۱۳ عضو نیروهای امنیتی کشته شدهاند. اینترنت روز چهارشنبه در سراسر قزاقستان قطع شد. این اقدام احتمالا مانع از آن شد که ماینرها به شبکه «بیتکوین» دسترسی پیدا کنند. «بیتکوین» و رمزارزهای دیگر توسط رایانههای قدرتمندی استخراج میشوند که معمولا در دیتاسنترهایی در نقاط مختلف جهان قرار دارند و در یک پروسه انرژیبر برای حل معادلات ریاضی پیچیده تلاش میکنند.
طبق جدیدترین آمار که مربوط به اوت سال ۲۰۲۱ است، قزاقستان در ۱۸ درصد از هش ریت جهانی سهم دارد. در آوریل پیش از اینکه سرکوبی استخراج «بیتکوین» در چین آغاز شود، این رقم تنها هشت درصد بود. طبق آمار شرکت استخراج رمزارز BTC.com، هشریت مراکز استخراج رمزارز شامل AntPool وF ۲ Pool روز پنجشنبه حدود ۱۴ درصد نسبت به سطحی که اواخر روز سهشنبه داشت، کاهش پیدا کرد. با این حال افت نرخ هش ریت از قیمت «بین کوین» پشتیبانی نکرد. به دنبال افزایش تقاضای سرمایهگذاران برای داراییهای پرریسک که تحت تاثیر سیاست بانک مرکزی آمریکا برای افزایش سریعتر نرخهای بهره روی داد، نرخ «بیتکوین» روز پنجشنبه به پایین ۴۳ هزار دلار سقوط کرد و رکورد پایین جدیدی را آزمود. هر چه تعداد ماینرها در شبکه بیشتر باشد، به میزان نیروی رایانشی بیشتری برای استخراج «بیتکوین» جدید نیاز است. کاهش هش ریت در صورت کاهش شمار ماینرها در شبکه، تولید سکه جدید را برای ماینرهای دیگری که در شبکه حضور دارند، راحتتر میکند. مزارع استخراج رمزارز قزاقستان عموما نیروی خود را با استفاده از برق تولید نیروگاههای زغالسوز تامین میکنند که به همراه معادن زغالسنگ تامینکننده خوراک آنها به دردسری برای مقامات در پروسه کربنزدایی از اقتصاد تبدیل شدهاند.دولت قزاقستان سال گذشته وعده داد ابتدا به برخورد با ماینرهایی خواهد پرداخت که احتمالا دو برابر ماینرهای مجاز برق مصرف میکنند. وزارت نیروی قزاقستان سال گذشته اعلام کرد استخراج غیرمجاز رمزارز حداکثر ۲/۱ گیگاوات نیرو مصرف میکنند که به همراه ۶۰۰ مگاوات برق مصرفی ماینرهای مجاز، حدود هشت درصد از کل ظرفیت تولید نیروی قزاقستان به حساب میآید. بر اساس گزارش رویترز، اعتراضات در قزاقستان در نواحی غربی این کشور به دنبال افزایش قیمت سوخت در روز سال نو آغاز شد.