2 - 11 - 2023
جامجهانی ۲۰۳۴ چطور به عربستان رفت!
برگزاری موفقیتآمیز جامجهانی ۲۰۲۲ در کشور قطر، اگرچه توفیق خاصی برای تیم ملی فوتبال این کشور به ارمغان نیاورد، اما سیاستمداران و حاکمان این کشور به هدفشان در عرصه بینالمللی رسیدند و عربستان سعودی هم به فکر کاری مشابه افتاد. استخدام ستارگان جهان فوتبال و جلب تمرکز جهان فوتبال به سمت صحرای عربستان با حضور پرافتخارترینهای قاره سبز، گام نخست هدفگذاری سعودیها بود. این گام با موفقیت برداشته شد و حالا در حالی که پیشبینی میشد عربستان سعودی برای کسب میزبانی جامجهانی ۲۰۳۰ اقدام کند، این اتفاق با تاخیر برای جامجهانی ۲۰۳۴ رخ داد. این کشور صرفا استرالیا را در ابتدا مانع راهش میدید و در نهایت با انصراف رقیب، تنها کاندیدای کسب میزبانی بود و اکنون رسما سال ۲۰۳۴ پذیرای تیمهای جهان فوتبال برای برگزاری بزرگترین فستیوال فوتبالی جهان خواهد بود.
عربستان سعودی پس از قطر، ژاپن و کره، چهارمین کشور آسیایی، میزبان جامجهانی نام دارد. تیم ملی فوتبال این کشور در آخرین دوره برگزاری جامجهانی تنها تیم پیروز مقابل قهرمان جهان آرژانتین نام گرفت و با انتخاب روبرتو مانچینی به عنوان سرمربی تیم ملی، مشخص بود فدراسیون فوتبال این کشور قصد نسلسازی حسابشده همزمان با حضور ابرستارگان جهان فوتبال در سطح باشگاهی فوتبال عربستان را دارد. سعودیها تککاندیدای باقیمانده کسب میزبانی جامجهانی ۲۰۳۴ بوده و در نهایت رسما میزبانی این مسابقات را برعهده گرفتند. ثمره حضور تیم ملی فوتبال این کشور در تاریخ جامجهانی، یک صعود از دور گروهی از مجموع ۶ دوره حضور در مسابقات در سال ۱۹۹۴ تحت هدایت خورخه سولاری بوده و در جام ۱۹۹۴ موفق شد نخستین حضور تاریخش در جامجهانی را به صعود به جمع ۱۶ تیم برتر جهان پیوند بزند.
در آن دوره مسابقات، کرهجنوبی دیگر نماینده فوتبال آسیا موفق به صعود از گروه نشد، اما سعودیها بالاتر از بلژیک و مراکش، در حالی راهی دور یکهشتم نهایی شدند که هم امتیازات و تعداد گلهای زده و خوردهشان با صدرنشین گروه، هلند مساوی بود. آنها پس از تجربه ۲ پیروزی در دور گروهی در نهایت توسط سوئد حذف شدند. از طرفی اینکه چطور عربستان توانست میزبانی جامجهانی ۲۰۳۴ را به دست بیاورد، موضوع قابل توجهی به نظر میرسد.
با این حال جیانی اینفانتینو رییس فیفا قبلا فاش کرده بود که جامجهانی در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. وی در اینستاگرام خود نوشت: دو دوره بعدی جامجهانی فوتبال در آفریقا (مراکش) و اروپا (پرتغال و اسپانیا) با سه جشنواره در آمریکای جنوبی (آرژانتین، پاراگوئه و اروگوئه) در سال ۲۰۳۰ و در آسیا سال ۲۰۳۴ برگزار خواهد شد (عربستان سعودی) ۳ دوره، ۵ قاره و ۱۰ کشور درگیر میزبانی مسابقات هستند. اینگونه است که فوتبال واقعا جهانی میشود.
جانی اینفانتینو چطور با اطمینان اینگونه نتیجهگیری کرده است؟ این در شرایطی است که مهلت درخواست برای میزبانی جامجهانی ۲۰۳۴ روز شنبه به پایان رسید و استرالیا آخرین رقیب ممکن برای سعودیها بوده است.
فیفا در بیانیهای خطاب به فدراسیون جهانی فوتبال اینطور به آنها برای میزبانی پاسخ رد داده است: «اتحادیه فوتبال استرالیا (FA) در بیانیهای اعلام کرد: امکان پیشنهاد میزبانی جامجهانی فوتبال توسط شما را بررسی کردهایم و پس از در نظر گرفتن همه عوامل به این نتیجه رسیدهایم که این اقدام را برای رقابتهای ۲۰۳۴ انجام نخواهیم داد.» با این وصف به نظر میرسد این واقعیت که سعودیها در کنگره فیفا اکثریت لازم را کسب میکنند، امری رسمی است. ضمن اینکه انجمن عربستان سعودی قبلا اعلام کرده بود بیش از ۱۰۰ کشور حمایت خود را از میزبانی این کشور اعلام کردهاند. فیفا اخیرا تصمیمی بسیار مهم برای میزبانی جامجهانی ۲۰۳۰ گرفته و در این تورنمنت که هفت سال دیگر برگزار خواهد شد، اولین بازیهای جام در اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه برگزار خواهد شد و بازیهای باقیمانده در مراکش، اسپانیا و پرتغال برگزار میشوند.
این بدان معناست که فقط کشورهای دو قاره آسیا و اقیانوسیه میتوانند برای مسابقات ۲۰۳۴ درخواست دهند. عربستان سعودی تقریبا بلافاصله پس از آن اهداف آمادگی خود را اعلام کرد و البته این موضوع به شدت از سوی آلمان مورد انتقاد قرار گرفته است. در واقع این روزها عربستان هم به دلیل وضعیت حقوق بشر مانند قطر میزبان جامجهانی قبلی تحت فشار قرار دارد.
استرالیا تنها رقیب عربستان محسوب میشد، اما در حال حاضر این موضوع کاملا لغو شده است و استرالیاییها در عوض میخواهند به دنبال گرفتن میزبانی جام باشگاههای جهان ۲۰۲۹ و قهرمانی آسیا ۲۰۲۶ زنان باشند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد