30 - 04 - 2017
تکمیل زنجیره تولید معادن
گروه صنعت- علاوه بر تاکید مقام معظم رهبری بر جلوگیری از صدور مواد خام، سالهاست کارشناسان نیز نسبت به خامفروشی انتقاد دارند و خواستار تغییر این رویه هستند. این در حالی است که به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، تکمیل زنجیره تولید معادن و همچنین تغییر در صادرات مواد خام یکی از مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت به شمار میرود و جایگزین کردن محصولات نهایی با ارزشافزوده بیشتر به جای صادرات مواد خام در دستور کار است.
محمدرضا نعمتزاده در آیین رسمی افتتاح کارخانه فولادسازی شماره دو خراسان (طرح تولید شمش) که پس از هفت سال ساخت با حضور جمعی از مسوولان همچون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به بهرهبرداری رسید، بحث تکمیل زنجیره تولید معادن را یکی از مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد و گفت: مقام رهبری نیز به کرات تاکید کردند که از صدور مواد خام تا جایی که ممکن است جلوگیری و آنها را به محصولات نهایی با ارزشافزوده بیشتر تبدیل کنیم.
وی با اشاره به اینکه با افتتاح این کارخانه، بیش از ۷۰۰ هزار تن به ظرفیت فولاد خام کشور اضافه میشود، اظهار کرد: با افتتاح این کارخانه ما به ظرفیت ۳۱ میلیون تن در فولاد خام میرسیم و پیشبینی میکنیم تا پایان برنامه چشمانداز این ظرفیت را به ۵۵ میلیون تن برسانیم که با طرحهای در دست اقدام و تکمیل طرحهای نیمهتمام به این ظرفیت خواهیم رسید.
نعمتزاده مصرف داخلی فولاد خام را تا پایان برنامه چشمانداز ۲۰ ساله، ۴۰ میلیون تن پیشبینی کرد و افزود: پیشبینی میشود در چشمانداز حدود ۴۰ میلیون تن مصرف داخلی و ۱۵ میلیون تن صادرات داشته باشیم که این صادرات هم بهصورت محصولات نهایی، هم شمش و دیگر محصولات خواهد بود.
بیشترین اکتشاف معادن در دولت یازدهم
وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر این موضوع که برای اولین بار در تاریخ ایران، سال گذشته نزدیک به شش میلیون تن انواع فولاد را صادر کردیم، اظهار کرد: طرحهای اکتشافی در همه زمینهها به خوبی پیش میرود و کارهای اکتشافی این چهار سال بیش از اکتشافات معادن کشور از ابتدا تا سال ۹۲ بوده است.
نعمتزاده با اشاره به حدود ۱۸۰ هزار کیلومتر مطالعات هوایی تا پایان سال ۹۲ گفت: نزدیک به ۴۰۰ هزار کیلومتر در این سه سال و نیم پرواز خطی داشتیم که در نقاط مرزی کشور مانند خراسان و سیستانوبلوچستان نیز این مطالعات را به پیش بردیم.
وی ذخایر فلزات شناختهشده در این اکتشافات را یک و نیم میلیون تن اعلام کرد و افزود: در خراسان علاوه بر آهن، فلزاتی مانند مس طلا و روی هم شناسایی شده است که باید به مرحله استخراج برسند.
زنجیره تولید فولاد تکمیل میشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: با تکمیل و راهاندازی واحد گندلهسازی به ظرفیت اسمی ۵/۲ میلیون تن در مجتمع فولاد نیشابور تا پایان امسال چرخه تولید فولاد در خراسانرضوی تکمیل میشود.
نعمتزاده با اشاره به اینکه با تکمیل این فرآیند، خراسانرضوی، نخستین استان کشور است که این چرخه را بهطور کامل داراست، ادامه داد: ظرفیت واحد گندلهسازی با توجه به طراحیهایی که برای آن انجام شده تا ۵/۳ میلیون تن قابل افزایش است و کل نیاز واحدهای فولاد خراسان را تامین میکند.
وی افزود: تلاش میکنیم زنجیره تولید فولاد تکمیل شده و از صادرات مواد خام سنگآهن از خراسان رضوی و کشور جلوگیری شود.
نعمتزاده ادامه داد: علاوه بر این واحد گندلهسازی، یک واحد تولید کنسانتره نیز در سنگان خواف در دست ساخت است که با تکمیل آن از سنگ معدن تا محصولات نهایی همچون میلگرد و شمش در اختیار خراسانرضوی خواهد بود.
وی گفت: در مرحله بعدی برای توسعه و صادرات اقدام میشود که در این راستا با توجه به وجود متخصصان، نیروهای مجرب و اتصال به خطآهن سراسری ظرفیت توسعه فراهم است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: تلاشها در استفاده از حداکثر ظرفیت، امکانات داخلی برای مهندسی، ساخت تجهیزات و نیز کاهش قیمت تمامشده و تمرکز سرمایهگذاری بر توان و تخصص داخلی است.
نعمتزاده گفت: خراسانرضوی با توجه به معادن غنی سنگ آهن بعد از کرمان دومین استان دارای ذخایر سنگآهن است، از این رو توسعه صنعت فولاد در خراسان مدنظر است و پیشبینی میشود با انجام پروژه سنگان خواف برنامه چشمانداز برای تولید ۵۵ میلیون تن فولاد سریعتر محقق شود.
موفقیت برجام با رشد صنعت فولاد
در ادامه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز گفت: رشد و توسعه صنعت فولاد ایران به تنهایی نشان داد زحمات و تلاشهای دولت یازدهم در تحقق برجام به نتیجه رسیده است.
علی ربیعی افزود: برخی در ابتدا میگفتند با به سرانجام رسیدن برجام اتفاقی نیفتاده و امروز نیز عنوان میکنند که اتفاق افتاده اما شما نتوانستید از آن استفاده کنید. هرچه میگذرد تفسیرهای جدیدتری هم بر آن میافزایند. وی ادامه داد: چند سال پیش مجبور بودیم تجهیزات مورد نیاز را از کشورهای دست چندم با چندین برابر قیمت خریداری کنیم در حالی که امروز فقط میزان صرفهجویی در همین واحد فولادی نیشابور از این جهت ۸۰ میلیون دلار بوده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: کسانی که زمانی حاضر نبودند تجهیزات لازم را در اختیار ایران قرار دهند، امروز آماده سرمایهگذاری در کشورمان هستند و ماشینآلات مورد نیاز را هم میتوان با قیمت خیلی ارزانتر در داخل تولید کرد.
ربیعی به بهرهگیری از توان داخلی در ساخت واحد فولادسازی نیشابور اشاره و بیان کرد: ۷۰ درصد این طرح دستاورد فرزندان همین مرز و بوم و حاصل توان و ظرفیت داخلی است. تلاش میکنیم به سمت بومیسازی حرکت کنیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: واحد فولادسازی نیشابور دو هزار شغل ایجاد میکند و در مجموع از مرحله فولاد خام تا تولید میلگرد و شمش در مجتمع فولاد خراسان شش هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرده و میکند که این موضوع به جهت اشتغال برای منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی افزود: در واقع در بهار سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال این بیان رهبر معظم انقلاب اسلامی به ثمر مینشیند و باید ایجاد این شش هزار شغل را جشن گرفت.
ربیعی ادامه داد: صادرات این واحد از دیگر مباحث مورد توجه است. این موضوع از آن جهت که جلوی خامفروشی را میگیرد اهمیت زیادی دارد.
سرمایهگذاری در تولید با جهتگیری صندوقهای بازنشستگی
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین در ادامه با بیان اینکه جهتگیری صندوقهای بازنشستگی به حوزه سرمایهگذاری در حوزه تولید در راستای تحقق شعار سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال است، گفت: سهام پروژه فولادسازی شماره دو مجتمع فولاد خراسان متعلق به صندوق بازنشستگی فولاد و صندوق روستاییان و عشایر است.وی ادامه داد: با توجه به وجود دانش در منطقه طرح گسترش فولاد برنامهریزی شد و برخلاف طرح اولیه این پروژه را بهطور کامل مهندسان و شرکتهای ایرانی تکمیل کردند و حتی ساخت کورهها و پیچیدهترین بخشهای آن هم در کشور انجام شده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: دو هزار و ۷۰۰ شغل مستقیم در این مجتمع ایجاد شده است. این رقم افزایش هم مییابد چنانکه دو برابر اشتغال مستقیم ایجاد شده به صورت غیرمستقیم در منطقه از حوزه حملونقل تا خدمات اشتغال ایجاد شده است.
وی افزود: راهبرد در مجتمع فولاد خراسان رسیدن به تولید ۵/۱ میلیون تن تا نیمه سالجاری است ضمن آنکه محور صادرات است.
ربیعی ادامه داد: تاکنون ۲۰۰ هزار تن شمش و ۱۵۰ هزار تن میلگرد از این مجتمع صادر شده و هرچه این میزان افزایش یابد ظرفیت گسترش و توسعه جدید در آن وجود دارد.
وی گفت: برنامههای آینده در این پروژه تکمیل اکسیژنه است ضمن آنکه اواخر تابستان نیز واحد گندلهسازی با سرمایهگذاری پنج هزار میلیارد ریال انجام میشود.
لازم به ذکر است پس از هفت سال ساخت، کارخانه فولادسازی شماره دو مجتمع فولاد خراسان به بهرهبرداری رسید و با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزیر کار در نیشابور افتتاح شد. به گفته رییس مجتمع فولاد خراسان، در این مجتمع بیش از هفت هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری و بیش از ۱۵ هزار تن تجهیزات شامل چهار هزار تن تجهیزات خارجی و مابقی داخلی استفاده شده است. همچنین ۷۰۰ نفر بهصورت مستقیم در تامین مواد مصرفی، ساخت قطعات و تجهیزات موردنیاز برای تولید در این کارخانه مشغول به کارشدهاند.