8 - 03 - 2025
تولیدکنندگان آرد در تنگنای شدید گردش مالی
«جهانصنعت»- یکی از مشکلات تولیدکنندگان آرد پرداخت نشدن معوقات آنها از سوی دولت از دو سال پیش است؛ موضوعی که سبب شد تا تولیدکنندگان این صنف در جلسهای با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رییسجمهوری گردهم آیند و به بیان مشکلات خود در این زمینه بپردازند.
معاون اول رییسجمهور در این جلسه که با حضور مدیران ارشد بخشخصوصی و دولتی مرتبط با صنعت آرد کشور برگزار شد، اعلام کرد: دولت چهاردهم تلاش خواهد کرد مشکلات صنعت آرد هرچه زودتر برطرف و مطالبات فعالان این صنعت در سریعترین زمان بررسی و پرداخت شود.
درخصوص مطالبات تولیدکنندگان آرد، حسین یزدجردی، رییس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران در گفتوگو با «جهانصنعت» عنوان کرد: یکی از مشکلات صنعت آرد، معوقات دولت به کارخانجات آرد است. این معوقات به مدت دو سال است که از سال۱۴۰2 پرداخت نشده بنابراین کارخانههای آرد به لحاظ سرمایه در گردش در تنگنای شدیدی قرار دارند، به همین دلیل جلسهای با معاون اول رییسجمهوری برگزار کردیم تا این مساله را عنوان کنیم.
طی ۱۰سال قیمت آرد تغییر نکرده است
یزدجردی در ادامه با اشاره به این موضوع که قیمت آرد از سال۱۳۹۳ تاکنون هیچ تغییری نکرده است، گفت: پس از این سال قیمتگذاری جدیدی در زمینه آرد صورت نگرفته است. آن سال با مشکلی روبهرو نبودیم اما بعد از یکی، دو سال شاهد هیچگونه تغییر قیمتی برای آرد ایجاد نبودیم. در آن سالها این موضوع را مطرح کردیم که اگر دولت برای کالایی قیمت دستوری ارائه دهد و قیمت تمامشده آن بیشتر از قیمت دستوری شود، در آن صورت باید مابهالتفاوت آن را پرداخت کند. تا سال1400 این مابهالتفاوت به هر صورت پرداخت شد و در سال۱۴۰۱ نیز این مابهالتفاوت را با افزایش قیمت سبوس جبران کردند اما در سالهای۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ دولت این مابهالتفاوت را پرداخت نکرده است.وی با تاکید بر این موضوع که این روش درستی نیست که تولیدکننده هزینهها را پرداخت کند اما برای دریافت آن باید بهدنبال دولت بدود، گفت: پیشنهاد ما این است که مابهالتفاوت قیمت دستوری و قیمت واقعی تمامشده به صورت آنلاین و برخط به کارخانهها پرداخت شود که تمام اطلاعات و آمار فروش کارخانهها در سامانه شرکت بازرگانی ثبت است و انجام این کار به راحتی امکانپذیر است.رییس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران در ادامه خاطرنشان کرد: سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز در محاسبات مربوط به قیمت تمامشده بسیار سختگیرانه عمل میکند و از آنجا که این مابهالتفاوت را دولت باید بپردازد اما تمامی سازمانهای مسوول نیز بر این سختگیری اصرار میورزند.
نحوه سوددهی به تولیدکنندگان آرد عادلانه نیست
یزدجردی با تاکید بر این موضوع که نحوه سوددهی به تولیدکنندگان آرد عادلانه نیست، گفت: براساس قیمتگذاری 10سال پیش که انجام شده، بهای مواد اولیه گندم با قیمت 6650تومان بوده که 650ریال سود منظور کردهاند که هنوز هم پس از گذشت 10سال همین عدد مبنای محاسبه است. توجه به این نکته ضروری است که ارزش 650ریال طی۱۰سال گذشته کاهش یافته و بالطبع قدرت خرید نیز به پایینتر میزان رسیده است. براساس شاخصهای بانک مرکزی، قدرت خرید برمبنای 650ریال در سالجاری، در مقایسه با 10سال گذشته بیش از 57ریال نیست. این نوع تصمیمگیریها منصفانه نبوده و ما انتظار داریم که نحوه تعیین سود به صورت منصفانه انجام شود.
وی در ادامه یادآور شد: در جلسهای که با معاون اول رییسجمهوری داشتیم، به سرعت بخشیدن پرداخت معوقات کارخانههای آرد تاکید کردند و امیدواریم که این معوقات بهزودی پرداخت شود و همچنین نحوه محاسبه آن را تغییر دهند. البته از برخورد مدبرانه معاون اول و تاکید بر اینکه سود پرداختی به کارخانجات باید عادلانه باشد نیز بسیار سپاسگزاریم. رییس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران در پاسخ به این پرسش که آیا یارانه نان که دولت آن را پرداخت میکند، تاثیری روی اقتصاد خانوار دارد، عنوان کرد: در سالجاری دولت گندم را به قیمت 175000ریال برای هر کیلو خریداری میکند که با هزینههای تبعی این قیمت حدود 182000ریال تخمین زده میشود اما برای ارزان نگه داشته شدن قیمت نان، دولت گندم را با حدود یک سیام قیمت خریداریشده به قیمت 6650 ریال به فروش میرساند و متحمل پرداخت یارانه هنگفتی به میزان تقریبی 250هزار میلیارد تومان میشود که این مبلغ صرفا جهت ارزانی نان و کمک به اقتصاد خانواده است اما به دلیل تفاوت قیمت بسیار زیاد بین قیمت واقعی گندم و قیمت فروش آن، سوءاستفاده و فساد از این رانت بزرگ باعث میشود که همه اهداف دولت در این زمینه محقق نشود.
یارانه نان به مصرفکنندگان پرداخت شود
یزدجردی در ادامه با ارائه راهکاری برای این مساله عنوان کرد: به نظر کانون صنعت آرد ایران، تغییر محل پرداخت یارانه در زنجیره گندم آرد و نان است یعنی یارانه به جای گندم به مصرفکنندگان نان پرداخت شود و مدیریت این یارانه دولتی را خود مردم برعهده بگیرند. وی در ادامه افزود: البته برای آزادسازی قیمت نان ما برنامه و اهداف خود را در قالب طرح مدونی به دولت ارائه دادهایم اما برای انجام این کار یک عزم عمومی و شهامت وارد شدن به اصلاح نیاز است که متاسفانه همیشه در انتظار زمان بهتری برای اجرای این کار هستیم و تاکنون این اتفاق نیفتاده است. رییس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران در پایان یادآور شد: اگر قولهای مساعدی که در این جلسه از سوی معاون اول رییسجمهوری داده شد، عملی شود، مشکل آسیابان در این زمینه خاص حل خواهد شد البته صنعت آرد در کشور مشکلات ساختاری دارد که باید درصدد رفع این مشکل ساختاری برآمد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد