10 - 08 - 2024
توسعه بازارهای صادراتی مغفول مانده است
ایران 7درصد از ذخایر معدنی جهان را در اختیار دارد اما فناوریهای قدیمی و ناکارآمد در این بخش موجب کاهش بهرهوری، افزایش هزینهها و دور ماندن کشورمان از بازارهای صادراتی شده است.
ایران با داشتن یکی از غنیترین منابع معدنی جهان، نقشی اساسی در تامین مواد اولیه صنعتی و اقتصادی ایفا میکند؛ با اینکه سهم ایران از خشکیهای دنیا تنها یکدرصد است، این کشور 7درصد از ذخایر معدنی جهان را در اختیار دارد.این آمار بیانگر موقعیت ممتاز ایران از نظر منابع طبیعی است اما سهم معدن در تولید ناخالص داخلی کشور کمتر از یکدرصد است که نشاندهنده وجود چالشها و موانع متعدد در بهرهبرداری بهینه از این منابع است.
یک کارشناس امور معادن میگوید: ایران با داشتن بیش از ۶۰میلیارد تن ذخایر قطعی مواد معدنی، یکی از ۱۵کشور برتر جهان از نظر ذخایر معدنی است، ارزش این ذخایر بالغ بر ۸۰۰میلیارد دلار تخمین زده شده و این منابع شامل انواع مختلفی از مواد معدنی است که در صنایع مختلف کاربرد دارند.مهرداد احمدی با بیان اینکه بسیاری از معادن ایران با فناوریهای قدیمی و ناکارآمد استخراج میشوند که باعث کاهش بهرهوری و افزایش هزینهها میشود، میافزاید: بهروزرسانی و استفاده از فناوریهای نوین میتواند به بهبود کارایی و کاهش هزینهها کمک کند.این کارشناس امور معادن با اشاره به مشکلات زیرساختی اظهار میکند: نبود زیرساختهای مناسب برای حملونقل و فرآوری مواد معدنی، یکی دیگر از موانع مهم در توسعه بخش معدن است و دریافت مجوزها برای انجام فعالیتهای معدنی، باعث طولانی شدن فرآیندهای مرتبط و افزایش هزینهها میشود که در این ارتباط سادهسازی قوانین و کاهش بوروکراسی میتواند به جذب سرمایهگذاریهای بیشتر و توسعه بخش معدن کمک کند.
وضعیت اصفهان از نظر ذخایر معدنی
احمدی تصریح میکند: در این میان، استان اصفهان به عنوان یکی از مهمترین استانهای صنعتی و معدنی ایران، دارای ذخایر معدنی قابلتوجهی است و با داشتن معادن بزرگ سنگآهن، نقش مهمی در تامین مواد اولیه صنایع فولاد کشور دارد.
وی با اشاره به اینکه معادن در اقتصاد اصفهان نقش بسیار مهمی ایفا میکنند، میافزاید: صنایع مرتبط با استخراج و فرآوری مواد معدنی، اشتغالزایی قابلتوجهی را در این استان ایجاد کردهاند. این کارشناس امور معادن تصریح میکند: صادرات مواد معدنی و محصولات مرتبط با آن، منبع درآمد مهمی برای استان اصفهان محسوب میشود، با این حال چالشهای مشابه با مشکلات کلان کشوری در بخش معدن در اصفهان نیز وجود دارد. در این ارتباط رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و استان اصفهان با اشاره به ضرورت بهبود وضعیت بخش معدن در گفتوگو با خبرنگار بازار میگوید: برای بهرهبرداری بهینه از منابع معدنی و افزایش سهم معدن در تولید ناخالص داخلی، باید اقداماتی اساسی انجام شود.عبدالوهاب سهلآبادی با بیان اینکه ارتقای فناوریهای استخراج و فرآوری مواد معدنی میتواند بهرهوری را افزایش داده و هزینهها را کاهش دهد، تاکید میکند: سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه (R&D) و استفاده از فناوریهای نوین مانند فناوریهای دیجیتال و هوشمصنوعی میتواند به بهبود فرآیندهای معدنی کمک کند. وی یکی دیگر از چالشهای بخش معادن را آموزش و نیروی انسانی متخصص میداند و اضافه میکند: سرمایهگذاری در آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص میتواند به بهبود مدیریت و کارایی در بخش معدن منجر شود و ایجاد دورههای آموزشی تخصصی و همکاری با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی میتواند به تربیت نیروی کار ماهر و متخصص کمک کند.
توسعه بازارهای صادراتی و منبع درآمد جدید برای استانها
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و استان اصفهان نقش استان اصفهان در تامین مواد اولیه صنایع مختلف کشور را کلیدی دانست و میگوید: اصفهان با دارا بودن ذخایر معدنی متنوع و قابل توجه در حوزههای مختلف از جمله سنگآهن، مس، زغالسنگ، سنگهای ساختمانی و بوکسیت، نقش تعیینکنندهای در کشور دارد.
وی میافزاید: بهرهبرداری بهینه از این ذخایر و افزایش تولید نیازمند بهبود فناوریها، سرمایهگذاریهای جدید و توسعه زیرساختهای لازم برشمرد و گفت: توسعه بازارهای صادراتی برای استفاده از این ظرفیت عظیم خدادادی ضرورتی غیرقابل انکار دارد؛ موضوعی که تاکنون کمتر مورد توجه بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد