24 - 05 - 2023
توزیع ۳ سال سوخت رایگان سیانجی در انتظار تایید
گروه انرژی- در حالی که کشور با کمبود گاز در زمستان روبهروست، رییس هیاتمدیره انجمن CNG از ارائه پیشنهاد توزیع سه سال سوخت سیانجی بهطور رایگان خبر داده است. آنطور که محسن جوهری میگوید این طرح اکنون در سازمان برنامه و بودجه در حال بررسی است و احتمال تایید آن بسیار زیاد است.
محسن جوهری در نشستی خبری با بیان اینکه ما از لحاظ منابع گاز در جهان بعد از روسیه رتبه دوم را داریم، تصریح کرد: گستردهترین شبکه گاز در کشور وجود دارد و شرکتهای تولیدی در زمینه تامین تجهیزات، مخزنسازها زیرساختهای مناسبی برای توسعه این صنعت در اختیار دارند.
وی اضافه کرد: سهم سیانجی در سبد سوخت کشور رو به کاهش است بهطوری که در سال گذشته سهم سیانجی در سبد سوخت ۱۷ درصد بود اما امسال این عدد ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
۵۰ درصد ظرفیت سیانجی خالی است
رییس هیاتمدیره انجمن CNG با بیان اینکه بهطور میانگین ۵۰ درصد ظرفیت سیانجی و حتی در برخی از شهرها ۷۰ درصد این ظرفیت خالی است، گفت: کل مصرف سیانجی در سبد انرژی کشور سه درصد بوده که این رقم بسیار ناچیز است.
جوهری با اشاره به مقایسه توسعه سیانجی در ایران و روسیه گفت: ۱۵ هزار جایگاه سیانجی در روسیه وجود دارد در حالی که این عدد در ایران تنها ۲۵۰۰ جایگاه است که ۵۰ درصد آن نیز بلااستفاده مانده است.
رییس هیاتمدیره انجمن CNG مهمترین مشکل در این حوزه را موضوع قیمتگذاریها دانست و افزود: متاسفانه طی سالهای اخیر برنامه دولتها برای تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانهسوز به نتیجه نرسیده است و این در حالی است که اگر سیانجی را نداشتیم روزانه حدود ۱۷ میلیون دلار ارز باید از کشور خارج میشد.
وی اضافه کرد: به عبارتی با نبود سیانجی سالانه شش میلیارد دلار را از دست میدادیم و این موضوع بیانگر اهمیت نقش سیانجی در کشور است. اگر مصرف را به ۴۰ میلیون مترمکعب برسانیم ۱۰ میلیارد دلار سالانه ارزآوری برای کشور را شاهد خواهیم بود.
جوهری کل خودروهای دوگانهسوز که توسط خودروسازان داخلی در سال ۱۴۰۰ تولید شده است را ۱۲ هزار و ۳۹۶ دستگاه اعلام کرد و گفت: این عدد نسبت به سال قبل از آن ۵۰ درصد کاهش داشته است.
واردات بنزین از روسیه
در ادامه این نشست علی محمودیان مدیر اجرایی اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین سیانجی و خدمات وابسته با بیان اینکه بهطور میانگین مصرف بنزین در کشور بین شش تا هفت درصد نرخ رشد دارد، تصریح کرد: از ابتدای سال ۱۳۸۲ پروژهای در کشور کلید خورد که به واسطه آن بحث دوگانهسوز کردن خودروهای بنزینی مطرح شد. در آن زمان دانش فنی را از اروپا وارد میکردیم و تا پایان سال ۱۳۹۰، ۲۰ میلیون مترمکعب سیانجی جایگزین بنزین شد.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۹۰ رشد مصرف انرژی هفت درصد بود اما بعد از آن میزان مصرف بنزین افزایش بالایی داشت.
مدیر اجرایی اتحادیه کشوری با بیان اینکه به دلایلی طرح دولت برای تبدیل یک میلیون و ۲۰۶ هزار خودروی دوگانهسوز اجرایی نشد و اگر این اتفاق میافتاد میتوانستیم ۱۰ میلیون بنزین را صرفهجویی کنیم، افزود: از پایان سال ۱۳۹۸ هیچ کالایی را در حوزه توسعه صنعت سیانجی از خارج از کشور وارد نکردهایم و اکنون توانایی بالایی در تولید تجهیزات داریم بهطوری که به کشورهای عراق، ارمنستان، روسیه و آفریقا این تجهیزات را صادر میکنیم.
مدیر اجرایی اتحادیه کشوری با اشاره به واردات بنزین از روسیه اظهار کرد: روسیه اولین دارنده ذخایر گاز در دنیا بوده و در این حوزه نیز گامهایی را به منظور توسعه گاز طبیعی برداشته است و اکنون به عنوان صادرکننده بنزین میتواند نقشآفرینی کند.
وی با اشاره به مصوبهای که در ۲۵ اسفندماه سال ۱۳۹۷ به تصویب دولت رسید، تصریح کرد: مطابق این مصوبه ۱۵۰۰ میلیارد تومان اکنون در صندوق ذخیرهسازی برای ایجاد ایمنی وجود دارد اما وارد مرحله اجرا نشده است.
صرفهجویی ۸ میلیارد دلاری
در ادامه این نشست شهرام اتفاق مشاور اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین سیانجی و خدمات وابسته اظهار کرد: حدود ۱۸ درصد منابع گازی جهان برای ایران است اما در حوزه صادرات نقش ویژهای نداریم و عمده گاز در داخل کشور مصرف میشود.
وی با اشاره به کشورهایی که از سیانجی برای خودروهای خود استفاده میکنند، گفت: چین، آرژانتین، هند، ایتالیا، برزیل و تعدادی از کشورهای اروپایی و آمریکایی از سوخت سیانجی برای خودروهای خود استفاده میکنند.
مشاور اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین سیانجی و خدمات وابسته افزود: این یک فناوری است که از دهه ۱۳۸۰ وارد کشور شده و در این حوزه نیز توانایی بزرگی را به دست آوردهایم.
اتفاق با بیان اینکه سه درصد از تولید گاز طبیعی در کشور سهم سبد حملونقل است، اظهار کرد: این موضوع چهار میلیارد دلار صرفهجویی سالانه را به همراه دارد و اکنون قابلیت افزایش ظرفیت دو برابری موجود است که اگر این اتفاق بیفتد میتوانیم هشت میلیارد دلار صرفهجویی ایجاد کنیم.