22 - 10 - 2019
تور ضد ترامپ
گروه جهان- رییس مجلس نمایندگان آمریکا به همراه تعدادی از اعضای ارشد کنگره در چارچوب سفری از پیش اعلام نشده، به افغانستان رفت. یک روز پیش از آن، وزیر دفاع آمریکا سفری غیرمنتظره به کابل داشت. این سفر در میان عدم اطمینان عمیق در مورد سرنوشت مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان، پس از فروپاشی مذاکرات بین واشنگتن و طالبان صورت گرفت.
دونالد ترامپ سپتامبر گذشته مذاکرات با طالبان را بیمقدمه ناتمام گذاشت، اما اینک دولت آمریکا میکوشد تا گفتوگو با این گروه اسلامگرای افراطی را از سر گیرد. سفر مقامات آمریکایی به خاورمیانه و جنوب آسیا در بحبوحه شک و تردیدها نسبت به تعهدات واشنگتن به متحدانش پس از تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ برای خروج نیروهایش از شمال شرق سوریه صورت گرفت. همزمان با اینکه پلوسی تحقیقات استیضاح علیه ترامپ را رهبری میکند، روابط آنها با یکدیگر در حال حاضر به پایینترین حد خود رسیده است. ترامپ ماه گذشته با هدف پایان دادن به طولانیترین جنگ آمریکا مذاکرات با شبهنظامیان طالبان افغانستان را متوقف کرد؛ اقدامی که منتقدان میگویند بر رویکرد گیجکننده و بلاتکلیف آمریکا نسبت به افغانستان تاکید دارد.
در این سفر نانسی پلوسی با اشرف غنی، رییسجمهور افغانستان، مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا که او نیز به کابل سفر کرده و همچنین فرماندهان ارشد ارتش آمریکا و برخی دیگر از نیروهای آمریکایی دیدار کرد.
این در حالی است که واشنگتنپست در گزارشی به بررسی علت سفر ناگهانی رییس مجلس نمایندگان آمریکا به اردن و افغانستان پرداخت و آن را نشاندهنده اختلاف عمیق او با ترامپ دانست. نشریه واشنگتنپست در گزارشی تحت عنوان «هدف اصلی سفر اعلام نشده پلوسی به همراه هیات کنگره آمریکا به افغانستان» نوشت: سفر اعلام نشده نانسی پلوسی به همراه هیاتی بلندپایه از کنگره به افغانستان، بر اختلاف نظر عمیق او با دونالد ترامپ در خصوص طرح ناگهانی خروج نظامیان این کشور از شمال سوریه و متعاقب آن حملات نظامی ترکیه به مواضع شبهنظامیان کرد سوریه حکایت دارد.
پلوسی با انتشار بیانیهای اعلام کرد: هیات ما در جریان گزارش مختصری از جان باس، سفیر آمریکا و دیگر دیپلماتها درباره تلاشهای آشتی و مصالحه با طالبان دریافت کرد. ما همچنین در جریان گزارش تازهترین وضعیت نتایج انتخابات ریاستجمهوری ماه سپتامبر قرار گرفتیم و امیدواریم نتایج این انتخابات به زودی اعلام شود. پلوسی افزود: دیدار مستقیم با نظامیان و دیپلماتهای آمریکایی مستقر در محل و مذاکره با آنها، برای کنگره به منظور نظارت موثر بر عملیات در افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار است. ما به اطلاعات دست اولی در این برهه حساس از سیاست کشورمان در قبال افغانستان دست یافتیم.
پلوسی اضافه کرد: هیات ما بر اهمیت مبارزه با فساد که امنیت را به خطر میاندازد و توانایی مردم افغان را برای دستیابی به یک آینده باثبات و مرفه متزلزل میکند، تاکید کرد. ما همچنین تاکید کردیم که زنان افغان باید در مذاکرات سازش با طالبان حضور داشته باشند.
پلوسی همچنین پس از دیدار با پادشاه اردن و مقامات ارشد این کشور گفت: با تعمیق بحران در سوریه پس از حمله نظامی ترکیه، هیات ما مذاکراتی حیاتی و مهم درباره تاثیر ثبات منطقهای، تشدید جریان مهاجران و تهدیدات دیگر برگزار کرد.
هنوز هیچ کشوری جزئیاتی از مذاکرات هیات اعزامی از کنگره آمریکا را منتشر نکرده است. پلوسی پیشتر توافق آتشبس میان آمریکا و ترکیه را در سوریه یک توافق شرمآور توصیف کرده بود. بسیاری سفر ناگهانی پلوسی را به امان، به مثابه سیلی جهانی به گوش رییسجمهور آمریکا توصیف میکردند.
حتی یک ژنرال سابق ارتش اسراییل که نخواست نامش فاش شود با اشاره به خروج نظامیان آمریکایی از سوریه و سفر پلوسی به منطقه گفت: فکر نمیکنم اینکه آنها درباره چه چیزهایی صحبت کردند اهمیت داشته باشد، مساله مهم این است که وی به اینجا آمد تا زیر اقدام ترامپ در رها کردن متحدان کردش در سوریه و برانگیختن خشم و نارضایتی آنها خط قرمز بکشد.
سفرهای مقامات کنگره به ویژه به مناطق مورد مناقشه و درگیری، عموما به دلایل امنیتی محرمانه نگه داشته میشود. ولی این بار سفر هیات کنگره به منطقه ظاهرا با هدف ایجاد امواج سیاسی افشا شده است. پلوسی پیش از این دیگر سفرهای خارجی خود را که بر وجود اختلاف با ترامپ دلالت داشت، از جمله سفر به مرز ایرلند رسانهای کرده است.
رسانههای دولتی اردن اعلام کردند ملک عبدالله دوم، پادشاه این کشور ضمن تقدیر از پلوسی به خاطر حمایتهای دیرینه کنگره از کشورش، بر لزوم دستیابی به راهحل سیاسی برای حفظ تمامیت ارضی سوریه و وحدت و انسجام مردم این کشور و تضمین بازگشت داوطلبانه آوارگان تاکید کرد.
سفر پلوسی به افغانستان نخستین سفر او به این کشور از زمان تصدی ریاست مجلس نمایندگان تاکنون به شمار میرود. او پیشتر قصد داشت در راس هیات اعزامی کنگره در ماه ژانویه به این کشور سفر کند اما در پی خودداری ترامپ از قرار دادن هواپیمای نظامی در اختیار این گروه مجبور به لغو این سفر شد. این روزها دموکراتها تحت هدایت پلوسی میکوشند به دلیل رسوایی ترامپ در موضوع اوکراین گیت، روند استیضاح او را کلید بزنند. کاخ سفید اعلام کرده تا زمانی که استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان به طور رسمی به تصویب نرسد از همکاری با این پرونده خودداری میکند.
دونالد ترامپ در واکنش به سفر نانسی پلوسی در توئیتهایی خواستار آن شد که نانسی پلوسی درباره خط قرمز ادعایی که باراک اوباما در زمان ریاستجمهوریاش برای حکومت سوریه تعیین و سر آخر به آن عمل نکرد، تحقیق کند. ترامپ مدعی شد در نتیجه عمل نکردن باراک اوباما به وعدهاش در خصوص اعمال این به اصطلاح خط قرمز در سوریه، یک میلیون نفر کشته شدهاند!
در جستوجوی صلح
این نخستین سفر مارک اسپر به افغانستان از زمان تایید او به مقام وزیر خارجه آمریکا در ماه ژوئیه است. وزیر دفاع آمریکا در این سفر تلاش میکند تا زمینههای لازم را در مورد تحقق وعده دونالد ترامپ برای خروج نظامیان آمریکا از افغانستان فراهم کند. مارک اسپر به خبرنگارانی که در این سفر همراه او بودهاند، گفت: هدف این است که یک توافقنامه صلح به دست بیاید، یک توافقنامه سیاسی، این بهترین راه رو به جلو است.
وزیر دفاع آمریکا همچنین به خبرنگاران گفته که آمریکا میتواند شمار نیروهایش در افغانستان را در وهله نخست به هشت هزار نفر کاهش دهد، بدون این که این کاهش بر مأموریت مبارزه علیه تروریسم در این کشور تاثیر بگذارد، اما او تاکید کرده که خروج این نیروها تنها در صورت توافق با طالبان انجامپذیر است و این موضوع بخشی از توافقنامه آمریکا با آنان خواهد بود.
ماه گذشته ایالات متحده و طالبان در آستانه امضای توافقنامهای در کمپ دیوید بودند که به نظر میرسید نیروهای آمریکایی در ازای تعهدات مختلف امنیتی طالبان، شروع به عقبنشینی از افغانستان میکنند، اما این مذاکرات در آخرین لحظه و پس از حمله طالبان که منجر به کشته شدن یک سرباز آمریکایی شد، از سوی دونالد ترامپ لغو شد.
زلمای خلیلزاد، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور افغانستان از آن زمان تاکنون به طور غیررسمی با مقامات طالبان در پاکستان مذاکره کرده و این احتمال که ایالات متحده به دنبال ازسرگیری مذاکرات با طالبان است را افزایش داده است. در همین راستا، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هفته گذشته گفت اگر مذاکرات صلح افغانستان ازسرگرفته شود، این سازمان از آن استقبال میکند. او همچنین افزود که رفتار طالبان نشاندهنده عدم تعهد این گروه به صلح پایدار است و ثابت میکند که لازم است در هر نوع توافق صلح، تضمینهای معتبری از آنها گرفته شود. آمریکا در حال حاضر ۱۴هزار نیروی نظامی در افغانستان دارد که به آموزش و مشاوره نیروهای نظامی افغان مشغول هستند و دونالد ترامپ بارها وعده داده که این نیروها را از افغانستان خارج خواهد کرد.
مشکل اینجاست که طالبان دولت افغانستان را به رسمیت نمیشناسد و آن را دستنشانده میخواند و به همین دلیل تاکنون حاضر به مذاکره مستقیم با آن نشده است. دولت افغانستان اخیرا تاکید کرده که تلاشها برای صلح را تا بعد از انتخابات و تشکیل دولت جدید متوقف کرده است.
ترافیک دیپلماسی در کابل
کابل در آستانه اعلام نتایج چهارمین دور انتخابات ریاستجمهوری و تلاشها برای ازسرگیری مذاکره با طالبان شاهد ترافیک حضور مقامات خارجی به ویژه آمریکاییهاست.
۲۳ مهر ماه آلیس ویلز، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در سفری از پیش اعلام نشده به کابل آمد و با رهبران دولت وحدت ملی درباره انتخابات ریاستجمهوری، صلح و مبارزه با تروریسم گفتوگو کرد.
همزمان با حضور ویلز، جان ساپکو، سربازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان هم در کابل بود و درباره چگونگی هزینههای آمریکا و فساد با مقامات افغان بحث و گفتوگو داشتند.
البته چند روز پیش از سفر ویلز، مگی هاسن و کرس ون هولن سناتورهای آمریکایی، هم با رییسجمهور و رییس اجرایی افغانستان دیدار و در مورد امنیت، صلح و توسعه افغانستان تبادل نظر کرده بودند.
همزمان با سفر مقامات آمریکایی، رولاند کوبیا، نماینده کشورهای اروپایی برای افغانستان نیز در کابل بهسر میبرد و در کنفرانس خبری به افغانها هشدار داد که در صورت آغاز دوباره مذاکره با طالبان اگر نتیجه صلح امارت اسلامی باشد، کمکهای اروپا قطع خواهد شد.
او تاکید کرد که اگر افغانها خواهان ادامه کمک و همکاری غرب هستند باید نتیجه گفتوگو با طالبان با خواستههای جوامع غربی منطبق باشد. علاوه بر این سفرای کشورهای غربی نیز در سه هفته گذشته دیدارهایی با رییسجمهوری و رییس اجرایی افغانستان داشتهاند.
این سفرها در حالی صورت میگیرد که چهارمین دور انتخابات ریاستجمهوری افغانستان برگزار شده و همه نگاهها به کمیسیون انتخابات برای اعلام نتایج دوخته شده است.
از سوی دیگر آغاز دوباره گفتوگوی صلح آمریکا با طالبان نیز بر سر زبانها افتاده است. مقامات داخلی، کارشناسان و خارجیها حتی طالبان بر آغاز دوباره گفتوگوها تاکید دارند.
به باور کارشناسان افغان، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آغاز دوباره گفتوگوی صلح با طالبان با خواستهای جدید و اوج حملات تروریستی باعث ترافیک مقامات خارجی شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد