28 - 08 - 2023
توالی روزهای مثبت در بازار سرمایه
«جهانصنعت»- در دومین روز معاملاتی هفته، بورس تهران به صعود ادامه داد و شاخص کل توانست با رشد بیش از ۵۸ هزار واحدی به کانال ۲ میلیونی صعود کند. در معاملات روز یکشنبه، پنجم شهریور ۱۴۰۲، شاخص کل بورس تهران ۵۸ هزار و ۳۹۱ واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح ۲ میلیون و ۵۱ هزار و ۴۸۸ واحد رسید. این سومین روز کاری پیاپی است که بازار سبز پوش شده و نمادهای شاخصساز مثبت شدهاند. شنبهشب هم وزیر اقتصاد از خبرهای خوبی گفت که برای بازار سرمایه در راه است. همین موضوع باعث شد برخی گمانه اعلام یک بسته سیاستی جدی برای حمایت از بورس را مطرح کنند.
جزئیات روند دیروز بازار
بازار سرمایه دیروز هم با رشد آغاز شد و شاخص بورس با افزایش ۵۸ هزار واحدی به ۲ میلیون و ۵۱ هزار واحد رسید. به گزارش ایسنا، شاخص کل بورس یکشنبه (پنجم شهریور) با رشد ۵۸ هزار و ۳۹۰ واحدی نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته روی دو میلیون و ۵۱ هزار واحد ایستاد. شاخص کل هموزن نیز رشد ۱۵ هزار و ۵۶۹ واحدی را داشت و عدد ۷۰۰ هزار و ۴۴۹ را به ثبت رساند. دیروز بیش از ۴۸۰ هزار معامله در بازار سرمایه به ارزشی بالغ بر ۹۸ هزار و ۱۰ میلیارد ریال انجام شد. ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، سرمایهگذاری تامین اجتماعی، پالایش نفت اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، پالایش نفت بندرعباس و سرمایهگذاری غدیر گروه مپنا جزو نمادهای بازار سرمایه بودند که بیشترین تاثیر را روی شاخص بورس گذاشتند و همه آنها روند مثبتی را تجربه کردند. در فرابورس همین روند افزایشی وجود داشت. شاخص کل در بازار با افزایش ۵۵۴ واحدی نسبت به آخرین روز کاری در هفته گذشته مواجه شد و روی ۲۶ هزار و ۰۹۶ واحد ایستاد. در این بازار بیش از ۳۳۴ هزار معامله انجام شد که ارزشی بالغ بر ۴۶ هزار و ۳۳ میلیارد ریال داشت. پلیمر آریا ساسول، سرمایهگذاری مالی سپهرصادرات، سرمایهگذاری صباتامین، ایرانخودرو دیزل، فولاد هرمزگان جنوب، پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی تندگویان بیشترین تاثیر را روی شاخص بازار فرابورس داشتند و در این میان همه آنها روند صعودی داشتند. همزمان با چهره سبز بازار سهام در روز آغازین هفته اول شهریورماه، ارزش معاملات تقریبا دو برابر میانگین هفته گذشته شده است. با این حال موضعگیری شورای رقابت علیه صحبتهای وزیر صمت که نوید جمع شدن اسباب قیمتگذاری دستوری را داده بود، بازار یکشنبه را با چالش مواجه کرد. از سوی دیگر اما وزیر اقتصاد، نوید ارائه بسته اخبار مثبت در رابطه با صنایع بورسی را به سهامداران داده بود. گفتنی است که بورس تهران در روز ابتدایی هفته اول شهریورماه، چهرهای متفاوت از آنچه سهامداران در روزهای گذشته با آن مواجه بودند، به نمایش گذاشت. روند روزانه نماگرهای تالار شیشهای حکایت از آن دارد که موج تقاضا از ابتدای گشایش بازار آغاز شده و تا پایان بازه معاملاتی ادامه داشته است. سنتیمنت مثبت گروه خودرویی به خوبی از طریق نقش لیدرمحوری این صنعت به سایر گروهها نیز سرایت کرد و کلیت بازار در سوی مثبت دامنه نوسان معامله شد. در پایان بورس شنبه، شاخص کل با رشد ۴۵ هزار و ۵۱۷ واحدی که معادل ۳۹/۲ درصد این شاخص است روبهرو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات روز آغازین هفته در سطح یک میلیون و ۹۹۳ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن نیز با فرمان شاخص کل حرکت کرد. به این ترتیب نماگر شرکتهای کوچک و متوسط بازار توانست به ارتفاع خود بیفزاید و با رشد ۵۶/۲ درصدی به سطح ۶۸۴ هزار و ۹۰۲ واحدی برسد.
داستان تکراری قیمتگذاری دستوری
روز پنجشنبه هفته گذشته، وزیر صمت طی مصاحبهای یادآور شده بود که قیمتگذاری دستوری ممکن است به توقف تولید منجر شود. عباس علیآبادی در ادامه گفته بود: اتاقهای اصناف نهادهای قانونی هستند که متعهدند بازار را کنترل و مدیریت کنند. قیمتگذاری ممکن است رقابت را از بین ببرد و گاهی تولید را متوقف کند.
اگر همه تولیدکنندگان را مجبور کنیم با یک قیمت محصول را عرضه کنند، ممکن است کیفیت را کاهش دهند تا به آن قیمت برسند. این صحبتها البته واکنش شورای رقابت را در پی داشت.
روابطعمومی این شورا، موضع شدیدی نسبت به صحبتهای علیآبادی گرفت و بیان کرد: این شورا براساس قانون متولی تعیین دستورالعمل قیمت خودرو بوده و این رویه هنوز تغییری نکرده است. طی دو سال گذشته شاهد بودیم که شورای رقابت از پروسه قیمتگذاری خودرو حذف شد. اگر این راهکار معقول و منطقی بود چرا در بهمن سال گذشته باز به اجبار شورای رقابت به این حوزه ورود پیدا کرد.
داستان قیمتگذاری دستوری برای سهامداران به نوعی تکراری شده است. گویا همه متفقالقول میدانند قیمتگذاری دستوری کاهش تولید و کیفیت را در پی خواهد داشت، اما با این حال باز هم در این بین، نهادی به اسم شورای رقابت مصرانه بر مواضع خود ایستاده است.
ارزش معاملات سهام
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۱۴ هزار و ۷۸۲ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۱۱۲ میلیارد تومان بود که یک درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش ۳۱ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۷ هزار و ۵۷۳ میلیارد تومان رسید.
عرضه و تقاضای بورس
در معاملات یکشنبه، ۱۱۰ نماد صف خرید داشتند و ۶۱ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت ۳۸ درصدی نسبت به روز کاری قبل به ۲۵۳ میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش ۷ درصدی به ۳۴۷ میلیارد تومان رسید.