16 - 08 - 2023
تقلای اصولگرایان برای یک رقابت درونگفتمانی
گروه سیاسی- وزارت کشور دولت انقلابی بنابر قانونی که بهتازگی از تنور مصوبات مجلس انقلابی خارج شده بود، روند نامنویسی کاندیداها را حدود ۲ ماه زودتر آغاز کرد تا شورای نگهبان مجبور به تعیینتکلیف دهها هزار داوطلب در کمتر از یک ماه نباشد و برای بررسی صلاحیت کاندیداها، ۲ ماه بیشتر فرصت داشته باشد. اما ظاهرا همین تغییر قانون که بنابر آن کاندیداها در مرحله نخست، بهطور مجازی بهاصطلاح «پیشثبتنام» میکنند تا در ادامه راه، به روال سابق با حضور در محل ستاد انتخابات، ثبتنامشان را تکمیل کنند، باعث شده شمار داوطلبان این دوره چند ده هزار نفر بیشتر از ادوار پیشین باشد. چنانکه در حالی قریب به ۴۹ هزار نفر پیشثبتنام کردهاند و خواستار نامزدی در انتخابات مجلس دوازدهم شدهاند که ۴ سال پیش، حدود یکسوم این تعداد یعنی نزدیک به ۱۶ هزار نفر داوطلب نامزدی انتخابات مجلس یازدهم شده بودند و ۸ سال پیش نیز تنها ۱۲ هزار نفر برای شرکت در انتخابات مجلس دهم نامنویسی کرده بودند. آماری که ظاهرا نهتنها هرچه پیش آمدیم، بیشتر شده، بلکه تعداد داوطلبان بهطور تصاعدی افزایش یافته است، چراکه ۱۲ سال پیش، شمار مجموع داوطلبان نامزدی در انتخابات مجلس نهم، تنها ۵ هزار نفر بود و حالا در حدود یک دهه بعد، نزدیک به ۱۰ برابر افزایش یافته است.
بنابر یک نگاه کلی به شمار داوطلبان شرکت در ادوار مجلس، تعداد داوطلبان شرکت در مجلس نخست، ۳ هزار و ۷۴۸ نفر، تعداد داوطلبان شرکت در مجلس دوم، هزار و ۵۹۰ نفر و شمار ثبتنامکنندگان در انتخابات مجلس سوم نیز هزار و ۹۹۴ نفر بوده است. این در حالی است که در مجلس چهارم، هزار و ۲۷۶ نفر، در مجلس پنجم، ۵ هزار و ۳۶۱ نفر، در ششمین دوره مجلس، ۶ هزار و ۸۵۲ نفر، در انتخابات مجلس هفتم، ۸ هزار و ۱۶۷ نفر و در انتخابات مجلس هشتم نیز ۷ هزار و ۵۹۵ نفر شرکت کرده بودند. همچنین چنانکه پیشتر بهطور اجمالی اشاره شد، شمار داوطلبان شرکت در انتخابات نهمین دوره مجلس، ۵ هزار و ۳۸۲ نفر، تعداد داوطلبان دهمین دوره مجلس، ۱۲ هزار و ۱۲۳ نفر و شمار ثبتنامکنندگان در انتخابات مجلس یازدهم نیز ۱۶ هزار و ۳۳ نفر اعلام شده بود.
این اما تنها معضل برگزارکنندگان انتخابات نیست؛ انتخاباتی که ظاهرا همچون انتخابات ۲ سال قبل ریاستجمهوری و ۴ سال قبل مجلس، رقابتی است درونگفتمانی که طیفهای گوناگون جناح راست، در غیاب اصلاحطلبان، به رقابت با یکدیگر خواهند رفت. نکتهای که در روزهای گذشته، نهتنها جبهه اصلاحات ایران از طریق سخنگو و بیانیه رسمی خود بر آن تاکید کرد، بلکه همچنین در سخنان اخیر رییس دولت اصلاحات در دیدار اعضای هیاترییسه جبهه اصلاحات نیز مورد تاکید قرار گرفت و روشن شد برخلاف آنچه برخی رسانههای اصولگرا مدعی شده بودند، اصلاحطلبان در انتخابات اسفندماه پیشرو نیز همچون انتخابات ریاستجمهوری اخیر در خردادماه ۱۴۰۰ و انتخابات مجلس قبل در اسفندماه ۹۸، ترجیح میدهند نظارهگر باشند و از تقلا برای ایفای نقش جدیتر خودداری کنند. آن هم در شرایطی که کسی در میان برگزارکنندگان انتخابات، آنان را جدی نگرفته و نمیگیرد.
در نتیجه در روزهای گذشته، در حالی که هر روز یکی از چهرههای شاخص یا احزاب و تشکلهای سیاسی اصولگرا از راهبرد خود برای حضور در این انتخابات سخن گفته و به یکدیگر نیز توصیه میکردند که با تمام قوا نسبت به ثبتنام در این انتخابات اقدام کنند، آنچه از اردوگاه اصلاحات خارج میشد، اطلاعیهها و بیانیههایی بود در اعلام عدم ثبتنام چهرههای اصلاحطلب و تکذیب آنچه رسانههای رقیب درخصوص نامنویسی اعضای احزاب و تشکلهای منتسب به جریان اصلاحات مدعی شده بودند.اوضاع اصولگرایان چنانکه اشاره شد، یکسر متفاوت است و حالا کار به جایی رسیده که حتی محمدرضا باهنر نیز از نامنویسی در این انتخابات خبر داده است. آن هم در حالی که او به عنوان رکورردار حضور در ادوار مجلس، در ۸ سال گذشته، در آستانه هر انتخابات، پیوسته مشغول تکرار این نکته بود که دیگر قصد حضور در انتخابات را ندارد و ترجیح میدهد به جای «بازیگری» در عرصه سیاست، به «کارگردانی» در این عرصه مشغول شود.
حالا نهتنها کارگردان اصولگرا آماده حضور در میدان رقابت میشود، بلکه اصولگرایان ظاهرا افرادی را که در ادوار گذشته به عنوان سیاهیلشکر بهکار میگرفتند حالا در میانه میدان رقابت میبینند. وضعیتی که ازقضا همین دیروز سیدحسین نقویحسینی نیز به آن اشاره کرده و گفته بود «تقریبا همه اصولگرایان در انتخابات ثبتنام کردهاند.» این نماینده ادوار مجلس که در مقاطعی به عنوان سخنگوی فراکسیونهای سیاسی اصولگرا، نقشی موثر در بازیسازی و بازیگردانی انتخاباتی و غیرانتخاباتی جناح راست ایفا کرده، در گفتوگویی با مثلثآنلاین از رقابت نزدیک به ۱۰۰۰ چهره اصولگرا برای تصاحب ۳۰ کرسی پایتخت در مجلس دوازدهم خبر داده است.
رقابتی که او به «دشواریهایش» اذعان کرده و گفته «سخت است از میان تقریبا ۱۰۰۰ نفر از چهرههای خوشسابقه و سرشناس، ۳۰ نفر را انتخاب کرد. به نظر نمیرسد به لیست واحد برسیم، اما بستگی به نظرات گروههای اصولگرایی دارد!» نقویحسینی که تاکید کرده این رقابت پرفشار و دشوار در پایتخت، در شهرستانها نیز وجود دارد، گفته است: «در میان اصولگرایان تقریبا همه آنهایی که پیشبینی میکردیم، ثبتنام اولیه انتخابات را انجام دادند و با این حجم وسیع ثبتنام در جمع اصولگرایان، رسیدن به لیست واحد و متحد در همه حوزههای انتخابیه سخت خواهد شد؛ بهویژه لیست شهر تهران که بر لیستهای سایر حوزههای انتخابیه تاثیر میگذارد.» در حالی که شمار دقیق داوطلبان شرکت در انتخابات مجلس پیشرو یا به بیان دقیقتر تعداد کسانی که به این منظور پیشثبتنام کردهاند، ۴۸۸۴۷ نفر اعلام شده، میتوان گفت که برای تصاحب هر یک از ۲۹۰ کرسی مجلس، ۱۶۸ نفر اعلام آمادگی کردهاند. آن هم در حالی که ۸۶ درصد از این چند ده هزار داوطلب را مردان تشکیل میدهند و ۱۴ درصد از داوطلبان نیز زنان هستند. هرچند چنانکه اشاره شد، این افراد هنوز داوطلب رسمی انتخابات نیستند و صرفا تا اینجا، در مرحله «پیشثبتنام» اعلام وجود کردهاند. این در حالی است که سخنگوی شورای نگهبان بهتازگی در این رابطه اظهارنظر کرده و گفته «فلسفه پیشثبتنام این بود که یکسری از شرایط عینی و اولیه و شکلی داوطلبان شرکت در انتخابات ابتدا مورد بررسی قرار گیرد و صرفا افرادی که حائز شرایط اولیه هستند، بتوانند در مرحله نهایی ثبتنام شرکت کنند.» هادی طحاننظیف که در گفتوگویی مفصل با خبرگزاری مهر در این رابطه توضیح میداد، همچنین گفت: «بررسی صلاحیت داوطلبان بعد از ثبتنام نهایی آغاز خواهد شد و هیات اجرایی، هیات نظارت و در نهایت شورای نگهبان پس از احراز شرایط اولیه افراد که از سوی دستگاههای اجرایی مورد استعلام قرار گرفته شده، صلاحیت داوطلبان را مورد بررسی قرار خواهند داد.»
در این میان این حدود ۴۹ هزار نفری که برای شرکت در انتخابات مجلس دوازدهم اعلام حضور کردهاند، حدود ۲۵۰ نفر هماکنون نمایندگان مجلس هستند که ۴ سال پیش موفق به ورود به پارلمان شده بودند. همچنین به جز این ۲۵۰ نماینده کنونی مجلس که خود را برای حضور در مجلس بعد نیز آماده میکنند، برخی از چهرههای شاخص سیاسی بیرون مجلس نیز در روزهای گذشته از حضور خود در انتخابات مجلس دوازدهم خبر دادهاند. سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات دولت روحانی، سیدمحسن علوی پسر وزیر اطلاعات دولت روحانی، نماینده لامرد در دوره دهم، محمدباقر نوبخت رییس برنامه و بودجه دولت روحانی، جمشید انصاری رییس سازمان امور اداری و استخدامی دولت روحانی، علی مطهری نایبرییس مجلس دهم، مهدی کوچکزاده نماینده تندروی ادوار مجلس، حسن قشقاوی معاون سابق کنسولی وزارت خارجه، علاءالدین بروجردی رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، علی عباسپورطهرانی از نزدیکان جاسبی و مرحوم هاشمی رفسنجانی، حمیدرضا فولادگر نماینده سابق اصفهان، سیدحسین نقویحسینی نماینده سابق ورامین و از چهرههای نزدیک به جبهه پایداری، حسین مظفر وزیر پیشین آموزشوپرورش و نماینده مجلس نهم، علی اسلامیپناه استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران که سابقه نمایندگی مجلس از حوزه انتخابیه جیرفت را نیز در کارنامه دارد، ضرغام صادقی نماینده مجلس نهم و قائممقام وزارت کار در دولت سیزدهم، حمید رسایی نماینده تندروی ادوار مجلس، حسین طلا نماینده مجلس نهم، لاله افتخاری عضو حزب موتلفه اسلامی و نماینده پیشین، غلامرضا تاجگردون نماینده پیشین گچساران، محسن کوهکن نماینده سابق لنجان، عزتالله یوسفیانملا نماینده سابق آمل، محمدمهدی افتخاری نماینده مجلس دهم و قدرتعلی حشمتیان رییس سابق خانه احزاب ایران برخی از این افراد هستند. همچنین از دیگر چهرههای شاخصی که در انتخابات پیشرو ثبتنام کردهاند، میتوان به منصور حقیقتپور مشاور رییس سابق مجلس، اسماعیل دوستی عضو سابق شورای شهر تهران و نماینده مجلس پنجم، سکینه الماسی نماینده مجلس دهم، علی عباسپورطهرانی نماینده مجلس هشتم، کمالالدین پیرموذن نماینده مجلس نهم، علی وقفچی نماینده مجلس دهم، غلامرضا کاتب نماینده سابق گرمسار و فریده اولادقباد نماینده مجلس دهم و البته محمدرضا باهنر دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین و رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری اشاره کرد. فهرستی که بهوضوح حضور پررنگ اصولگرایان در آن به چشم میآید و این یعنی آمادگی اصولگرایان برای رقابتی درونگفتمانی.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد