24 - 10 - 2023
تجارت بینالملل و عملکرد لجستیک
این به دلیل آن است که رقابتپذیری بینالمللی وابسته به توانایی برای مدیریت لجستیک در محیط کسبوکار جهانی امروز است. لجستیک عنصر کلیدی تجارت بینالملل شده است، چون رقابتپذیری بینالمللی به خاطر جهانی شدن افزایش مییابد و خدمات کارآمد لجستیک، جریان تجارت در زنجیره تامین جهانی و کاهش هزینههای لجستیک بین کشورها را تضمین میکند. به عبارت دیگر، جهانی شدن اهمیت خدمات لجستیک را نه تنها افزایش میدهد بلکه با توسعه شبکههای تولید و تجارت بین کشورها، باعث ایجاد قابلیتهای تولید ملی میشود.
لجستیک، فرآیند به حداکثر رساندن مدیریتهایی از قبیل تدارکات، انتقال اجناس، موجودی و زنجیره تامین است. امروزه لجستیک سنگ بنای اقتصاد جهانی شده است و با تولید و مصرف به پیش میرود. تا همین اواخر، خدمات لجستیک به عنوان عوامل ثانویه در نظر گرفته میشدند، اما امروزه لجستیک به عنوان عامل مهمی برای توسعه پایدار در نظر گرفته میشود، زیرا وابسته به صنایع مختلف است و تحت تاثیر مستقیم و غیرمستقیم تغییرات در ساختار صنعتی قرار میگیرد.مطالعات اخیر بر پیچیدگی روابط بین عملکرد لجستیک در حجم تجارت بینالملل تاکید میکنند و بازدهی لجستیک نقش اساسی در تجارت بینالملل در توسعه پایدار از قبیل توسعه اجتماعی و اقتصادی و مسائل زیستمحیطی دارد. در واقع، نتایج مطالعات اخیر نشان میدهند که اقدامات برای تقویت رقابتپذیری ملی شامل آنهایی میشود که وابسته به ارزیابی بازار و اقدامات برای ارتقای تجارت از قبیل موانع تعرفهای و غیرتعرفهای هستند.
بهطور کلی، لجستیک متمرکز بر زنجیرههای تامین جهان است و گستره وسیع فعالیتهایی را در نظر میگیرد که وابسته به انتقال فیزیکی و ذخیره مواد خام و محصولات در امتداد زنجیره تامین هستند. لجستیک در حال حاضر بهعنوان شبکهای است که از انتقال اجناس، تجارت بینمرزی و تجارت در زنجیرههای تامین جهانی پشتیبانی میکند. این مساله به دلیل آن است که زنجیره تامین جهانی نیازمند جریانهای محصول کارآمد، پایدار و سریع است که جریان تجارت بینالملل را هدایت میکند و بر رقابتپذیری تاثیر میگذارد.از چشمانداز زنجیره تامین جهانی، لجستیک مستلزم مدیریت عملیات کارآمد جریانها از شبکهها و خدمات ارزشافزوده به دلیل محصولات حملونقل مختلف است و میتوان عملکرد لجستیک را با راهبرد مدیریت زنجیره تامین تقویت کرد. عملکرد لجستیک به هزینه، زمان و پیچیدگی در دستیابی به فعالیتهای واردات و صادرات اشاره میکند. با این وجود، بهبودهای لجستیک بهطور معنادار هزینههای لجستیک را کاهش میدهند و تجارت بینالملل را تسهیل میکنند. کارایی فعالیتهای لجستیک نه تنها عامل مهمی در رقابتپذیری جهانی است، بلکه نقش مهمی در چشماندازهای زیستمحیطی و اجتماعی بازی میکند. به عبارت دیگر، عملکرد لجستیک نه تنها برای تسهیل تجارت و توسعه اقتصادی مهم است، بلکه برای کاهش اثر منفی بر محیط زیست نیز بسیار مهم تلقی میشود. از نظر عملکرد لجستیک، بهبود زیرساخت، دسترسی به بازارهای دور را تقویت میکند و تجارت منطقهای و بینالمللی را افزایش میدهد. بنابراین، با کاهش هزینهها، اثر مثبت بر عملکرد لجستیک دارد. عملکرد لجستیک پیشرفته میتواند اثر فاصله را کم کند و بر کشورهای واردکننده و صادرکننده اثر مهمی بر تجارت دوجانبه آنها داشته باشد.
* پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی