5 - 05 - 2024
تبر زاکانی بر درختان تهران
مهدیه بهارمست- گویا ایدههای اکازیون زاکانی تمامی ندارد، او کمر همت به نابودی تمامی بوستانهای پایتخت بسته است. هنوز وضعیت پارک قیطریه مشخص نشده، کمر به قتل درختان پارک لاله بسته است. طی روزهای گذشته اخبار نگرانکنندهای مبنی بر اقدام جدید شهرداری تهران برای ساختوساز در پارک لاله در فضای مجازی منتشر شده و بیم آن میرود که باردیگر درختان کهنسال این پارک قدیمی و فضای سبز دلانگیز آن قربانی سازههای انسان ساخت شود. براساس گزارشها ۳۰۰۰مترمربع زمین وسط پارک لاله مورد ساختوساز قرار میگیرد که معادل ۶ساختمان مسکونی ۵طبقه با مساحت ۱۹۰مترمربع بنا در هر طبقه است و از این منظر، «یک ساختوساز عظیم» در پارک لاله در حال تدارک است. این در حالی است که پارک لاله یکی از خاطرهانگیزترین پارکهای تهران با وسعت ۳۵هکتار است و کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که به پایتخت سفر کرده باشد و نام پارک لاله را نشنیده یا از آن بازدید نکرده باشد. در پارک لاله گونههای مختلف گیاهی مثل چنار، اقاقیا، کاج، سرو نقرهای، نارون، پالم، افرا، ماهونیا، بربریس و صنوبر وجود دارد و فضای سبز زیبای آن محلی مناسب برای آرامش و استراحت و رهایی از شلوغی و آلودگیهای شهر است. در قسمت جنوبی پارک نیز آبنماها و جویهای مارپیچ به سبک ژاپنی ساخته شده است که با جلوه زیبای خود، این بوستان را به یکی از معروفترین پارکهای تهران تبدیل کردهاند. حال طی روزهای اخیر تصاویری از سوی برخی کاربران شبکههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد قطعهای از پارک لاله به مساحت بیش از ۳هزار مترمربع حصارکشی شده و ظاهرا قرار است در این زمین تغییراتی حاصل شود. این تغییرات در جنب غربی ایستگاه آتشنشانی و روبهروی خیابان پورسینا بوده و آنجا حصارهایی نصب شده است. چند روز پیش نیز تعدادی از شهروندان تهرانی دلیل این حصارکشی و استقرار کانکس را از یکی از نیروهای خدماتی پرسیدند و گفته شد که بهزودی برق محوطه قطع شده و عملیات ساختمانی آغاز میشود. آنها مدعیاند، در پرسوجو از مدیر پارک و شهرداری منطقه این پاسخ را دریافت کردهاند که قرار است در این نقطه از پارک فرهنگسرا ساخته شود و درختان محوطه قطع میشوند. پیش از این هم کانال خبری دیدهبان زیستبوم ایران که موضوع حصارکشی پارک قیطریه را هم اطلاعرسانی کرده بود اعلام کرده بخش بزرگی از پارک لاله که مملو از درختان کهنسال است بهتازگی حصارکشی شده و گفته شده قرار است در آنجا «ساختمانی از طرف شهرداری»! احداث شود. در این کانال تاکید شده باتوجه به تعرضات و دستکاریهایی که در بوستانهای دیگر از جمله پارک اندیشه و پارک قیطریه در حال وقوع است و پیشتر هم حذف درختان و احداث بنا در این پارک صورت پذیرفته، خطر جدی است. از کنشگران و مردم میخواهیم که نسبت حذف عرصه مهمی از این بوستان مرکزی شهر و حذف درختان کهنسال و ارزشمند آن با حساسیت بیشتری برخورد کرده و اجازه ندهند اتفاقات گذشته و تعرضات مشابه به دیگر پارکها در اینجا تکرار شود. پیش از این مهدی بابایی عضو شورای شهر تهران هرگونه فعالیت عمرانی برخلاف مصوبات شورا که منجر به تخریب فضای سبز و درختان شود را غیرقانونی دانسته بود اما گویا زور شورای شهر به ایدههای اکازیون شهرداری تهران نمیرسد؛ ایدههای که نه تنها فضای سبز تهران را تهدید میکند بلکه در این هوای آلوده نفسها را برای شهروندان تنگتر میکند.
تغییرکاربری ۳۰۰۰مترمربع از
«پارک لاله» قانونی است؟
عضو هیات علمی دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران با حضور در «کارگاه ساختمانی ۳۰۰۰مترمربعی» واقع در وسط پارک لاله، این عملیات شهرداری را «غیرقانونی»، «فاقد توجیه تخصصی» و «متضاد از هر نوع چارچوب فکری» عنوان کرد. مرتضیهادی جابریمقدم با ضبط یک ویدئو مقابل «حصارکشی وسط پارکلاله تهران» گفت: هیچ منطقی از «ساختوساز با هر نوع کاربری» در پارک لاله تهران دفاع نمیکند. هر مترمربع از پارک لاله، بینهایت برای تفریح و نشاطآفرینی مردم شهر تهران ارزش دارد و نباید این شکلی تلف شود. او تاکید میکند: پارک لاله، حتی مسجد هم دارد و نیازی به ساختوساز نیست. جابریمقدم زمین پارک لاله را «قیمتدارترین دارایی شهر» توصیف کرد و خواستار توقف اقدام شهرداری شد.
واکنش تند آخوندی به ساختوساز
در بوستان لاله
عباس آخوندی عضو کابینه دولت حسن روحانی درکانال تلگرامیاش در واکنش به حصارکشی پارک لاله نوشت:« لطفا به این گزارش آقای دکتر مرتضی جابری مقدم استاد محترم شهرسازی دانشگاه تهران توجه کنید. واقعا نمیدانم چه از جان شهر و مردم میخواهند. چه لجاجتی با زندگی مردم دارند. شگفت آنکه نهادهای دینی که آشکارا میبینند از نام دین چنین سوءاستفاده میشود خاموشاند. نهادهای بهاصطلاح اصولگرا معلوم نیست به چه اصلی وفادارند. دولت و وزارت راهوشهرسازی درباره این تخلفات آشکار از طرح جامع و تفصیلی و حقوق شهروندی مردم بیتفاوتند. قوه قضاییه نسبت به اینگونه امور حساسیت خود را از دست داده است.» او ادامه داد: «چگونه اینان به خودشان اجازه میدهند در شهری که اغلب روزهای سال در وضعیت هوای ناسالم است، اینگونه به تخریب پارکها و قطع درختان دست یازند؟ شمایان از کجا آمدهاید که زندگی مردم برایتان پشیزی ارزش ندارد؟ شورای شهر چه میکند؟ نهادهای مدنی کجایند؟ احزاب و گروههای اصلاحطلب چرا لب به اعتراض نمیگشایند؟ آیا نباید قدری آزادگی داشت و در برابر این تخلفات ایستادگی کرد؟ ما را چه میشود؟»
مخالفت شورا از ساختوساز
در پارک لاله
مهدی عباسی رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران درخصوص حصارکشی پارک لاله و زمزمههای ساختوساز در بخش جنوبی این پارک قدیمی به «جهانصنعت» گفت: شورا درخصوص هرگونه ساختوساز در بوستانهای پایتخت مخالفت خود را اعلام کرده است و براساس پیگیریها با ریاست شورای شهر، معاون خدمات شهری شهردار و شهردار منطقه پروژهای در این نقطه احداث نمیشود.
وی در خصوص احتمال ساخت مجتمع فرهنگی و هنری در این نقطه هم افزود: البته مخالف ساخت مجموعههای فرهنگی و هنری نیستیم اما هر چیز در جای خودش ارزشمند است. در جنوب بلوار کشاورز اراضی توسعه دانشگاه تهران وجود دارد که چند صد متر با این نقطه فاصله دارد، میتوان برای ساخت چنین مجموعههایی با آنها تفاهم کرد. پارک قدیمی لاله با درختان کهنسال از داراییهای معنوی و ارزشمند شهر هستند که باید از آن محافظت کرد. نه اینکه به بهانههای مختلف درختان کهنسال پایتخت را قطع کرد.
ضعف مدیریت شهری
امیر لطفی حقیقت جامعهشناس شهری در خصوص ایدههای اکازیون زاکانی به «جهانصنعت» گفت: به نظرم این روزها برخلاف تصور شایستهسالاری وجود ندارد. افرادی بر کرسی قدرت تکیه زدهاند که توانایی لازم را برای مدیریت ندارند. این در حالی است که طبق فرموده ائمه معصومان اگر کسی سمتی را قبول کند اما توانایی لازم را برای مدیریت آن نداشته باشد باید کنار برود تا فرد شایستهای بر کرسی قدرت تکیه بزند وگرنه به خدا و رسول خیانت کرده است. اگر متولیان به گفته معصومان عمل کنند باید استعفا دهند تا افراد صالح روی کار بیایند وگرنه مشکلات ما روزبهروز بیشتر میشود.
وی افزود: بارها در خصوص واردات اتوبوس و بهطورکلی توسعه حملونقل شهری برای حل مشکل ترافیک تهران و کاهش آلودگی هوا صحبت شده اما مسوولان شهری تنها به این جمله اکتفا میکنند که بودجه نداریم! حال چطور برای ساختوساز و نابودی درختان بوستانهای تهران بودجه دارند؟!
این جامعهشناس اظهار کرد: البته بولدوزرهای ویرانگر مدیریت شهری نهتنها در بوستان قیطریه و لاله که در همه شهر در حال حرکت هستند و فقط خرابی به بار میآورند و عجیب است که رئیس شورای شهر که یک شهرساز است در اینباره سکوت کرده است. باعث حیرت است و انگار ما عملا شورای شهر نداریم که زیرمجموعهاش یعنی شهرداری اینطور دست به تخریب شهر میبرد.
ساکنان منطقه بارها درخصوص عدم نابودی درختان بوستان لاله اعتراض کردند، مشخص نیست شهرداری تهران چرا اینگونه قصد لجبازی با مردم را دارد و هر هفته شاهد ایدههای اکازیون ایشان هستیم. متاسفانه هیچ نظارتی هم بر ایشان صورت نمیگیرد. در صورتی که با این همه حواشی ایشان باید برکنار شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد