10 - 11 - 2024
تاثیر پیروزی دونالد ترامپ بر بازار مسکن ایران
تجارتنیوز- بازار مسکن که در دوران برجام روند نسبتا باثباتی را تجربه کرده بود، پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری۲۰۱۶ و سپس خروج او از برجام، با رشد سرسامآور قیمتها روبهرو شد.
به این ترتیب، قیمت مسکن طی تنها یکسال، پس از خروج ترامپ از برجام ۶۷درصد رشد کرد و قیمت هر متر مسکن از 5میلیون و ۵۳۰هزار تومان به ۱۱میلیون و ۴۰هزار تومان رسید. اما اکنون با پیروزی مجدد ترامپ، قیمت مسکن چه تغییری خواهد کرد؟ فرشید پورحاجت درباره تاثیر پیروزی ترامپ بر بازار مسکن گفت: ما یک کشور کاملا مستقل هستیم و به هر جهت، سیاستهای کلی نظام در حوزه سیاست خارجه مشخص است. باید دید در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد؛ با اینحال تا امروز هیچ اتفاقی در بازار مسکن رخ نداده است.
او افزود: در بازار مسکن، تقریبا به یک ثبات نسبی قیمتی، در ماهی که پیشرو داریم رسیدهایم؛ آنچه بدیهی است، تمام شوکهای تورمی که به واسطه بودجه و اتفاقاتی که در کشور طی دو، سه ماهه اول سال رخ داده، آثار خود را روی بازار مسکن نشان داده است. این مقام صنفی تاکید کرد: تا امروز اتفاق جدیدی رخ نداده و به نظر میرسد، بازار مسکن فعلا یک بازار باثبات است و در حال حاضر در شرایط بسیار مساعدی برای خرید و فروش قرار دارد. پورحاجت ادامه داد: به نظر میرسد، با توجه به لایحه بودجهای که دولت تنظیم کرده، چنانچه در مجلس تصویب شود، سال آینده یک افزایش ۳۰درصدی را به لحاظ تورمی پیشبینی کردهاند. او افزود: قطعا این تورم ۳۰درصدی اثر خود را چه در حوزه اقتصاد کلان و چه در حوزه مسکن که بخشی از اقتصاد کلان کشور است، خواهد گذاشت.
پورحاجت به بررسی تاثیر پیروزی ترامپ بر قیمت مسکن در کوتاهمدت و بلندمدت پرداخت و اظهار کرد: به نظر میرسد در کوتاهمدت خبر خاصی نیست و در بلندمدت هم باید دید سیاستهای کلی نظام چگونه است.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن در ادامه بیان کرد: طی سه سال گذشته تاکنون، سیاستگذاری در حوزه مسکن، سیاستگذاری مناسبی نبوده است؛ علاوهبر آن، طی یک دهه اخیر، به نوعی از سال ۸۸ به بعد، مجموع سیاستگذاریهایی که در مجلس صورت گرفته، باعث شده که روند سرمایهگذاری در حوزه مسکن و ساختمان کشور با قوانینی که وضع شده، به شدت تحتتاثیر قرار بگیرد.
پورحاجت افزود: کما اینکه کاهش تقریبا ۵۰درصدی تولید مسکن از سالهای ۹۱ استارت خورده و امروز در بهترین شرایط، حدود ۳۵۰هزار واحد در کشور تولید میشود؛ با اینحال ظرفیت کشور در گذشته، با وجود اینکه تا این میزان تکنولوژی و فناوری وجود نداشته و تا این میزان دسترسی به کارخانههای تولیدی و مصالح در کشور موجود نبوده، بخش خصوصی به راحتی بین ۷۵۰هزار تا ۸۰۰هزار واحد مسکن تولید میکرده است؛ این موضوع نشان میدهد که سیاستگذاری در کشور، از سالهای ۸۸ به بعد، درست نبوده و این سیاستگذاری باید اصلاح شود.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن، در خصوص مناسب بودن سرمایهگذاری در بازار مسکن گفت: ریسک سرمایهگذاری در بازار مسکن به شدت بالا رفته است؛ سیاستهای سرکوبی که در اقتصاد برای حوزه مسکن در نظر گرفتهاند و سیاستگذاریهای کلانی که از سال ۸۸ به بعد در مجلس شکل گرفته، باعث شده سرمایهگذاری در بازار مسکن جذابیتش را از دست بدهد و این موضوع برای اقتصاد مسکن و آینده کشور بسیار بسیار پرخطر است.
وی اضافه کرد: البته ناگفته نماند، این رونق و سیاستگذاری باید به نحوی باشد که سیاستهای بالادستی مانند آمایش سرزمین و چشماندازها را به نحوی تدوین کنیم که متناسب با ظرفیتهای کشور، برای حوزه مسکن و ساختمان برنامهریزی شکل بگیرد.
پورحاجت در ادامه بیان کرد: باید این روند اصلاح و مسیری که از سال ۸۸ به بعد طی کردهایم، مجددا در یک فضای کاملا کارشناسی بازنگری شود. او افزود: همچنین باید موانع تولید برطرف و ساختار بانکی در چارچوب تولید، اصلاح شود؛ همه این موارد باید دست به دست هم بدهد، بلکه رونق در بازار مسکن شکل بگیرد.
وی اظهار کرد: امیدواریم که شرایط بازار مسکن تغییر کند؛ شرایطی که امروزه وجود دارد برای مردم، برای بخش خصوصی و برای دولت خوب نیست؛ این شرایط برای هیچکس پسندیده نیست و به نظر میرسد این شرایطی که به وجود آمده، نتیجه سیاستگذاریهاییست که طی سه سال گذشته به بازار مسکن دیکته شده و باید تغییرات بنیادی در این حوزه شکل بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد