2 - 04 - 2024
«بیبی» در دام جنگ
گروه بینالملل- جنگ خونبار غزه در حالی همچنان ادامه دارد که طی روزهای اخیر چند تحول مهم درخصوص آن رخ داده است. نخستین مساله موضوع تصویب قطعنامه آتشبسی بود که سرانجام پس از وتوهای متوالی در طول ماههای اخیر در شورای امنیت سازمان ملل به نتیجه رسید.
پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت اختلافاتی پیرامون الزامآور بودن یا نبودن این قطعنامه از سوی اعضای دائم شورای امنیت بروز کرد؛ به طوری که چینیها به همراه دبیرکل سازمان ملل بر الزامآور بودن آن تاکید داشته و آمریکاییها آتشبس فوری ذکرشده در قطعنامه را غیرالزامآور توصیف کردند. با این حال هر چند که تصویب قطعنامه در شورای امنیت به منظور توقف جنگ به طور کلی یک گام رو به جلو محسوب میشود، اما فعلا قادر به کاستن از حجم حملات و کشتارهای اسرائیل در غزه نبوده است، زیرا از زمان تصویب قطعنامه حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه ادامه داشته و تعداد شهدا نیز از ۳۲ هزار و ۸۴۵ نفر فراتر رفته است.
تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو
تحول مهم دیگر در راستای جنگ غزه این است که دهها هزار اسرائیلی روز یکشنبه (۱۲ فروردین) در بزرگترین تظاهرات ضد دولتی از زمان آغاز جنگ در قدس شرکت کردند و خواستار آتشبس و انتخابات زودهنگام شدند.
طبق گزارشی که خبرگزاری یورونیوز منتشر کرده در حالی که گفته میشد جامعه اسرائیل پس از طوفان الاقصی متحد شده بود، تظاهراتی در این مقیاس میتواند نشاندهنده سرباز کردن مجدد اختلافات بر سر نخستوزیری بنیامین نتانیاهو باشد. نتانیاهو از ابتدای جنگ قول داده بود که حماس را نابود کند و همه اسیران را به خانه بازگرداند، با این حال هنوز این وعدهها عملی نشده و معترضان بنیامین نتانیاهو را مسوول ناکامی ۷ اکتبر دانسته و میگویند که اختلافات عمیق سیاسی بر سر تلاش او در جهت بازنگری قوانین قضایی در سال گذشته، اسرائیل را قبل از حمله تضعیف کرد. برخی او را به آسیب رساندن به روابط با ایالات متحده، مهمترین متحد اسرائیل، متهم میکنند.
علاوه بر این معترضان در تظاهرات روز یکشنبه در تلآویو نیز خواهان برگزاری انتخابات زودتر از موعد شدند. نظرسنجیها نشان میدهد که اگر انتخابات امروز برگزار شود، بنیامین نتانیاهو و ائتلافش به مراتب از رقبای خود عقبتر قرار خواهند گرفت. با این حال نخستوزیر کنونی اسرائیل تا بهار ۲۰۲۶ یعنی حدود دو سال دیگر با انتخابات روبهرو نخواهد شد، مگر اینکه ائتلاف حکومتی او زودتر از هم بپاشد.
جمعیت تظاهرکنندگان روز یکشنبه تا بلوکهای اطراف کنست یا ساختمان پارلمان کشیده شد و سازماندهندگان قول دادند که اعتراضات را برای چند روز ادامه دهند.
در واکنش بنیامین نتانیاهو قبل از انجام عمل جراحی فتق در اواخر روز یکشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که درد خانوادهها را درک میکند. با این وجود وی اضافه کرد گفت که برگزاری انتخابات جدید رژیم را به مدت شش تا هشت ماه فلج و مذاکرات مربوط به اسرا را متوقف میکند.
نخستوزیر اسرائیل همچنین در سخنرانی یکشنبه قول خود برای حمله زمینی به رفح، شهر جنوبی غزه که اکنون بیش از نیمی از جمعیت ۳/۲ میلیونی فلسطینی را در خود جای داده، تکرار کرد. او گفت: بدون رفتن به رفح، هیچ پیروزیای وجود ندارد. این در حالی است که یائیر لاپید نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی و رییس احزاب مخالف کابینه فعلی این رژیم به تازگی اعلام کرده تنها چیزی که برای نتانیاهو مهم است، ماندن در منصب نخستوزیری و حفظ کرسی خود است.
لاپید که در تظاهرات مقابل کنست در قدس اشغالی علیه نتانیاهو برگزار شد، افزود: انتخابات زودهنگام برخلاف ادعای نتانیاهو اسرائیل را فلج نمیکند چراکه اسرائیل هماکنون با وجود کابینه او فلج شده و از هم فروپاشیده است. وی خطاب به نتانیاهو گفت: نبرد با حماس، مذاکره مبادله اسرا، جبهه شمال و اوضاع کابینه بهعلت زمامداری تو فلج و شکست خورده است. این اظهارات لاپید در حالی است که رسانههای رژیم صهیونیستی از بازداشت شماری از تظاهراتکنندگان مقابل کنست در قدس اشغالی نیز خبر دادهاند.
همزمان روز یکشنبه گروهی از نیروهای ذخیره و افسران بازنشسته اسرائیلی در یک محله ارتدوکس نیز دست به تظاهرات زدند. خدمت سربازی در اسرائیل برای اکثر مردان و زنان یهودی اجباری است، اما مردان افراطی ارتدوکس از سال ۱۹۴۸ و برای نسلها معافیتهایی را دریافت کردهاند. دولت بنیامین نتانیاهو در ماه فوریه اعلام کرد که به دنبال راهی برای پایان دادن به این معافیتهاست تا بار دوران جنگ را به طور عادلانهتری در سراسر جامعه پخش کند. اما این تصمیم با واکنش احزاب یهودی افراطی ارتدوکس مواجه شد و شکافی در ائتلاف ایجاد کرد. بانک اسرائیل در گزارش سالانه خود در روز یکشنبه اعلام کرده اگر تعداد زیادی از مردان افراطی ارتدوکس به خدمت ارتش درنیایند، ممکن است این رژیم خسارت اقتصادی قابل توجهی ببیند.
بیمارستان یا قتلگاه؟
ارتش رژیم صهیونیستی روز گذشته اعلام کرده که پس از دو هفته حمله به بیمارستان شفاء نیروها و ادوات خود را از این مجمتع درمانی خارج و عقبنشینی کرده است. این در حالی است که وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که با عقبنشینی نیروهای صهیونیستی از بیمارستان پیکر دهها فلسطینی در این بیمارستان پیدا شده است.
براساس گزارش المیادین، عقبنشینی نیروهای صهیونیست بعد از حملات شدید مقاومت فلسطین علیه این نیروها و درگیری شدید با ارتش اشغالگر در اطراف بیمارستان الشفا انجام شد. نیروهای صهیونیست این بیمارستان را به مدت بیش از ۲ هفته محاصره کرده و کشتارهای زیادی علیه فلسطینیها در داخل و اطراف آن انجام دادند که به شهادت و زخمی شدن صدها تن منجر شد.
به گفته منابع ساکنان منطقه اطراف بیمارستان الشفا پیکر دستکم ۵۰ شهید را از این بیمارستان بعد از عقبنشینی نیروهای صهیونیست بیرون کشیدند.
منابع پزشکی گزارش دادند ساختمانهای مجتمع الشفا توسط نیروهای صهیونیست به آتش کشیده و فعالیت این بیمارستان به طور کامل متوقف شده است. این منابع از ویرانی گسترده در این مجتمع و ساختمانهای اطراف آن خبر دادند. علاوه بر این در حالی که منابع پزشکی تاکید کردند پیکر صدها شهید در مجتمع الشفا و خیابانها و جادههای اطراف آن وجود دارد، سخنگوی دفاع مدنی در غزه نیز اعلام کرد پیکر حدود ۳۰۰ شهید در مجتمع الشفا و اطراف آن وجود دارد. همزمان روز یکشنبه تدروس آدهانوم، رییس سازمان جهانی بهداشت، اعلام کرد که از زمان آغاز عملیات اسرائیل «۲۱ بیمار» در بیمارستان شفا جان خود را از دست دادهاند و ۱۰۷ بیمار در این بیمارستان بستری هستند که ۴ کودک و ۲۸ بیمار در وضعیت وخیم قرار دارند.
طبق گزارشی که خبرگزاری یورونیوز منتشر کرده، عقبنشینی اسرائیل از منطقه بیمارستان شفا در حالی انجام میشود که بنیامین نتانیاهو از حمله قریبالوقوع به رفح در نوار غزه خبر داده است و از سوی دیگر همزمان مذاکرات آتشبس و آزادی اسرا که با میانجیگری شماری از کشورهای از جمله قطر، مصر و ایالات متحده انجام میشد بینتیجه باقی مانده است؛ به طوری که دو روز قبل اسامه حمدان، یکی از مقامات حماس تاکید کرده، هنوز بحث دور جدیدی از مذاکرات مطرح نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد