30 - 10 - 2023
بیاعتنایی بانکها به تامین مالی پروژههای بزرگ تجدیدپذیر
«جهانصنعت»- نایبرییس هیاتمدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران گفت: توسعه تجدیدپذیرها منوط به حذف یارانه و واقعیسازی قیمت برق است.
یاور عنانی نایبرییس هیاتمدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران با اشاره به اهمیت انرژیهای تجدیدپذیر و در نظر گرفتن منابع مالی برای این امر مهم گفت: مهمترین منبع مالی برای توسعه پروژههای تجدیدپذیر، وامهای اخذشده از بانکهای داخلی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی و صندوق توسعه ملی بودهاند. به گفته وی در چند سال اخیر، بحث سرمایهگذاری خارجی در حوزه تجدیدپذیر کمرنگتر شده است. وی با اشاره به چگونگی ارائه تسهیلات از سوی صندوق توسعه ملی توضیح داد: صندوق توسعه ملی نیز از سال ۹۷ که جهش ارزی در کشور اتفاق افتاد و شرکتهای دریافتکننده تسهیلات از صندوق قادر به پرداخت اقساط وام خود به دلیل جهش ارزی نبودند، ارائه تسهیلات توسط صندوق به صنعت تجدیدپذیر متوقف شد و در بحث اخذ وام از بانکهای تجاری نیز اگر چه کم و بیش این روش همچنان پابرجاست، اما با توجه به کمبود منابع بانکی، عدم جذابیت پروژههای نیروگاهی برای بانکها در مقایسه با سایر صنایع (مثل صنعت فولاد و پتروشیمی) و اولویتهایی که برای اعطای تسهیلات به بانکها دیکته میشود (مثل وام ازدواج، فرزندآوری، ودیعه مسکن و…)، عملا سیستم بانکی کشور قادر به تامین مالی پروژههای بزرگ نیست.
وی ادامه: در مجموع یکی از دلایل توقف رشد صنعت تجدیدپذیر در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲، عدم وجود منابع مالی برای تامین مالی این پروژههاست.
نایبرییس هیاتمدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران با اشاره به اینکه تنها روش موجود در چند سال اخیر استفاده از منابع بانکهای تجاری بوده، خاطرنشان کرد: برای دریافت وام از بانکها ابتدا باید طرح امکانسنجی را به بانک ارائه داد که در این مرحله بانک به بررسی و مقایسه این پروژه با سایر پروژهها میپردازد. در صنعت تجدیدپذیر و در بهترین حالت نرخ بازگشت داخلی پروژه ۱۵ درصد است؛ این در حالی است که برای برخی از صنایع این نرخ بالای ۴۰ درصد است، به همین دلیل حتی در صورت وجود منابع، در تمایل بانک ارائه تسهیلات به آن صنایع وجود دارد.