7 - 07 - 2017
به قیمتگذاری خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان وارد نمیشویم
رییس شورای رقابت با بیان اینکه اکنون واردات خودرو در انحصار چند نفر است، گفت: به قیمتگذاری خودروهای ۴۵میلیون تومانی وارد نمیشویم.
رضا شیوا با بیان اینکه اصولا شورای رقابت وارد قیمتگذاری خودرو نمیشود، گفت: شورای رقابت براساس ماده «۵۸» اصل «۴۴» تنها میتواند برای بازار انحصاری دستورالعمل تعیین قیمت داشته باشد.
وی افزود: خودروهای کوچک از خانواده پراید و خودروهای متوسط مانند پژو از جمله بازارهای انحصاری به حساب میآیند که شورای رقابت میتواند برای آن دستورالعمل قیمت صادر کند.
رییس شورای رقابت با بیان اینکه قانون میگوید تشخیص اینکه بازاری انحصاری باشد یا نه، برعهده شورای رقابت است، گفت: شورای رقابت میتواند به کمک مجلس موانع سرمایهگذاری را رفع کند.
شیوا با اشاره به تعریفی از محصولات انحصاری گفت: زمانی که میگوییم خودروهای کوچک بیرقیب هستند به این معناست که پراید ۱۷ میلیون تومانی در تولیدات داخلی و خارجی بیرقیب است و عملا هیچ خودرویی با این قیمت در داخل کشور نه تنها تولید نمیشود بلکه وارد هم نمیشود.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شورای رقابت برای خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان قیمتی تعیین نمیکند، افزود: در حال حاضر برای خودروهای ۱۰۰ میلیون تومانی چند رقیب وجود دارد که در این شرایط شورای رقابت برای تعیین قیمت ورود نمیکند اما این وضعیت برای خودروی ۲۰ میلیون تومانی پراید وجود ندارد در نتیجه جزو محصولات انحصاری تلقی و براساس قانون شورای رقابت برای تعیین قیمت ورود میکند.به گزارش مهر به نقل از شبکه خبر، رییس شورای رقابت با بیان اینکه شورای رقابت تنها صادرکننده دستورالعمل برای تعیین قیمت است، از سه شاخص بهرهوری، کیفیت و تورم به عنوان عوامل موثر در قیمت محصولات انحصاری یاد کرد و گفت: شورای رقابت این متغیرها را به صورت فرمولی تعریف کرده است و براساس آن و با نگاهی به تورمبخشی که سالانه بانک مرکزی آن را تعیین و اعلام میکند قیمت نهایی محصولات انحصاری را اعلام میکند.
وی افزود: براساس اعلام بانک مرکزی تورمبخشی برای امسال شش درصد اعلام شده که شورای رقابت با توجه به سه مولفهای که به آن اشاره کردم تنها افزایش قیمت ۲۵/۱ درصدی را برای پراید در نظر گرفتیم اما تعیین قیمت خودرو به لحاظ کیفی برعهده این بررسیها صورت نگرفته زیرا در این عرصه وزارت صنعت باید ورود کند.
شیوا با بیان اینکه شورای رقابت موظف است برای تمامی خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان قیمت تعیین کند، در مورد خودروهای مونتاژی زیر این قیمت گفت: قیمت خودرویی مانند امویام که در داخل کشور مونتاژ میشود به شرط دارا بودن قیمت زیر ۴۵ میلیون تومان را هم شورای رقابت تعیین میکند.
رییس شورای رقابت با اشاره به اینکه شورای رقابت در سه سال گذشته تلاش کرده قراردادها را منصفانه اعلام کند تا هم سود تولیدکننده و هم منافع مصرفکننده حفظ شود، گفت: اگر در قراردادهای فیمابین تولیدکننده و مصرفکننده اجحافی صورت گیرد هرکدام از طرفین میتوانند با مراجعه به شورای رقابت نسبت به استیفای حقوق خود اقدام کنند.وی با اشاره به اینکه تنظیمکنندگان بخشی در تمام دنیا برای انحصارات طبیعی مثل آب؛ برق و گاز در نظر گرفته میشود، گفت: در مورد قیمت خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان اگر تا چندسال دیگر انحصار در این بازه قیمتی رفع شود، شورای رقابت براساس قانون تکلیفی برای تعیین قیمت در این بازار نخواهد داشت.شیوا با بیان اینکه اقتصاد کنونی کشور نیازمند جراحی است، گفت: یکی از مصادیق این جراحی تنظیمکنندگان بخشی است. او افزود: سه خودرو ۳۰۱، ۲۰۰۸، و ۵۰۸ به دلیل داشتن رقیب از انحصار خارج هستند و شورای رقابت قیمت این خودروها را تعیین نمیکند.
رییس شورای رقابت با بیان اینکه واردکنندگان کنونی خودرو تنها چند خودروی لوکس را وارد میکنند و واردات خودرو در حال حاضر در انحصار چند نفر است، گفت: گروهی از واردکنندگان خودرو در کشور واردکنندگان سنتی فاقد نمایندگی بودند که قانونگذار آنها را موظف به داشتن خدمات پس از فروش کرد که به دلیل عدم توانایی در تمکین قانون از دور واردکنندگان خودرو به کشور خارج شدند و بازار واردات خودرو در انحصار چند شرکت افتاد.
وی با شاره به دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت برای واردات خودرو گفت: براساس این دستورالعمل قیمت اصلی خودرو به اضافه تعرفه و سود ۷ تا ۱۰ درصد قیمت نهایی خودرو در کشور است که در حال حاضر نمیدانم آیا این امر تحت نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت هست یا خیر. او افزود: عرضه و تقاضا نمیتواند معیار مناسبی برای تعیین قیمت خودرو باشد، در حال حاضر عرضه پژو ۲۰۰۸ با تقاضا متعادل نیست که اگر این امر معیار قیمتگذاری بود خود به گرانی خودرو دامن میزد.
شیوا با بیان اینکه دولت نباید سهامدار باشد، گفت: چرا دولت در حال حاضر سهم ۲۰ درصد در خودروسازی دارد، این امر لازم نیست؛ اگر نیاز هست باید در همه صنایع سهم و نظر داشته باشد نه فقط در صنعت خودروسازی که صنعت مادر به حساب میآید؛ بر این اساس هرکجا که محصولی انحصاری باشد شورای رقابت ورود میکند، نمیگذاریم قیمت خودروهای انحصاری را خودروسازان داخلی تعیین کنند تا به این وسیله محصولات انحصاری خود را به هرقیمتی که خواستند به فروش برسانند.