12 - 09 - 2023
به امید رفع تحریمها برای رونق تجارت
« جهان صنعت»- هند به سرعت در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است. رشد اقتصادی این کشور در طول سالهای اخیر خیرهکننده بوده و مطابق آمارها و با توجه به شرایط رکود جهانی توانسته در سال گذشته میلادی بیش از ۷ درصد رشد را ثبت کند. به همین دلیل کارشناسان معتقدند هند به سرعت در حال تبدیل شدن به قدرتی بزرگ است.
این مساله در حالی رقم خورده که ایران و هند به واسطه اشتراکات فرهنگی و تاریخی زیاد، همواره روابطی نزدیک و توام با احترام به یکدیگر داشتهاند. ایران تا سال ۲۰۱۸ یکی از تامینکنندگان نفت و انرژی هند بوده است. هرچند که تحریمهای اقتصادی علیه ایران به ظرفیتهای زیاد مراودات اقتصادی و تجاری میان دو کشور ضربه زده، اما همچنان به واسطه پیوند عمیق، هر دو کشور روابطی دوستانه و نزدیک با یکدیگر دارند. در همین رابطه در گفتوگویی که با آقای سورن علیمچندانی مدیر توسعه گروه هندوجا داشتهایم، ظرفیتها، اشتراکات و قابلیتهای همکاری تجاری و اقتصادی میان دو کشور را مورد بررسی
قرار دادیم.
لطفا در مورد روابط و همکاریهایی که گروه شما با ایران دارد توضیحاتی بفرمایید.
من از طرف گروه هندوجا به کشور شما سفر کردهام. گروه ما به عنوان یک شرکت بینالمللی، بیش از ۱۰۰ سال است که با ایران همکاری دارد و میتوان گفت ریشه گروه ما به صورت مشترک در ایران و هند است. به طور کلی حیطه فعالیتهای گروه ما در زمینههای حملونقل است که شامل تمامی وسایل حملونقل تجاری مانند اتوبوس، تراکتور و کامیون میشود. علاوه بر این در زمینه مواد شیمیایی، تولید روغن خودرو، ITES و رسانهها هم فعال هستیم. از این گذشته گروه هندوجا در حوزه دارو، املاک و مستغلات، سرمایهگذاری در پروژهها و بانک نیز فعالیت دارد؛ به طوری که میتوان گفت گروه هندوجا سهامدار عمده یکی از بزرگترین بانکهای هند است.
از نظر شما، مهمترین فرصتهایی که از نظر اقتصادی برای همکاری با ایران وجود دارد چیست؟ درواقع چه مزیتها و امکانات اقتصادیای در ایران وجود دارد که باعث شده انجام این تجارت برای شما جذابتر شود؟
همانطور که میدانیم ایران را به واسطه بزرگی و نزدیکیاش به هند نمیتوان نادیده گرفت. به طور کلی دو کشور روابط دیرینه اقتصادی و فرهنگی با یکدیگر دارند. از یک جهت ایران یک منبع بزرگ نفت و گاز است که هند نیاز به آن دارد. بنابراین منافع متقابل و همکاری برای هر دو کشور واضح است. از سوی دیگر کالا و محصولات زیادی نیز وجود دارد که ایران از هند وارد میکند.
البته به واسطه تحریمهای اعمالشده مشکلاتی برای همکاری با ایران داریم که به محض حل مشکل تحریمها و محدودیتها در نقل و انتقالات مالی و… زمینههای همکاری منافع متقابل زیادی بین دو کشور به وجود خواهد آمد.
نظر شما در مورد فرهنگ مشترک ایران و هند چیست؟ آیا این اشتراک فرهنگی میتواند از نظر موقعیتهای اقتصادی جذاب باشد؟
بله، با وجود فرهنگ غنی مهماننوازی در ایران دقیقا مشابه آن در هند نیز هست. معتقدم این چیزی است که دنیا میتواند از ایران بیاموزد و بهره ببرد؛ یعنی فرهنگ و تاریخ. در مورد زیباییهای طبیعی ایران و میراث فرهنگی نیز فکر میکنم در هیچ جای دیگر نمیتوانید نظیر آن را مشاهده کنید. البته اینها مزایایی است که دنیا از آن بیخبر است و فکر میکنم ایران در ابتدا باید به دنبال اشاعه این فرهنگ و نشان دادن جاذبههای توریستی باشد.
از نظر شما تحریمهای اقتصادی علیه ایران، چه تاثیری روی روابط دهلینو و تهران گذاشته است؟ همچنین تحریمها چه محدودیتها یا موقعیتهایی را برای شما جهت همکاری با ایران به وجود آورده است؟
در وهله اول باید بگویم که تحریمها محدودیتهای زیادی ایجاد کرده است. درواقع از آنجا که ما به عنوان یک شرکت بینالمللی فعالیت میکنیم، ناچار به رعایت تحریمها هستیم. این کار را هم با وسواس انجام میدهیم. به عنوان مثال گروه ما به عنوان تولیدکننده کامیون و اتوبوس به واسطه تحریم قادر به فروش آنها به ایران نیست، درخصوص روغن موتور هم همینطور است.
مجبور شدیم همکاری خود را با ایران در مقطعی متوقف کنیم. در نتیجه تقریبا تمامی فعالیتهای ما به دلیل تحریمها محدود شدهاند. فعالیتی که در حال حاضر داریم فقط فروش غذا و دارو است، زیرا این دو جزئی از محصولات بشردوستانه هستند که شامل تحریمها نمیشوند.
یکی از مهمترین توافقاتی که در طول سالهای اخیر میان ایران و هند رقم خورد، بحث قرارداد مهم چابهار بود، اما به نظر میرسد این قرارداد از سوی هند ادامه پیدا نکرد. به نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟
از این منظر هم علل حقوقی وجود داشت، مانند شروط داوری که حل شدند. همچنین علل تجاری هم بین دو کشور وجود داشت، اما تا آنجا که میدانم بیشتر مشکلات در این زمینه رفع شدند. در نتیجه فکر میکنم دو طرف در قرارداد بندر چابهار مشمول معافیت تحریمها شدهاند.
نظر شما در مورد بخش خصوصی ایران و فوایدی که میتواند در تجارت خارجی مخصوصا با هند داشته باشد، چیست؟
همانطور که گفتم، حدودا صد سال است که در ایران فعالیت داریم. میدانیم که مردم ایران بسیار باهوش و توانمند هستند و توانستهاند با وجود تحریمها به تکنولوژیهای جدید دست پیدا کنند. در واقع از آنجا که واردات برخی محصولات برای ایران شامل تحریمها شده، شما توانستهاید تولید این محصولات را در داخل رقم بزنید و قابلیت صادراتی نیز برای آنها ایجاد کنید.
چه توصیههایی برای تجار ایران دارید.
به نظر من، تجار ایرانی باید دید بهتری از منظر صادراتی داشته باشند و برای صادرات بیشتر تلاش کنند. میخواهم تاکید کنم که هند نیز مانند ایران دارای بازار بزرگی است و دو کشور تنها چند ساعت با یکدیگر فاصله مکانی دارند و میتواند گزینه خوبی برای صادرات ایران باشد.
نظر شما در مورد بریکس (BRICS) چیست؟
چندان با رویههایی که در بریکس صورت میگیرد آشنایی ندارم، اما میدانم عضویت ایران در بریکس میتواند نتایج خوبی برای ایران داشته باشد.
آیا ایران میتواند به طور کلی یا در قالب بلوکهایی مانند بریکس مشکل تحریمها را حل و فصل کند؟
حتما، فکر میکنم همه طرفها باید تلاش کنند. این یک مساله بده بستان است. در واقع رفع اختلافات و تحریمها نهتنها خواست هند، بلکه خواست جامعه جهانی است. در این میان هند از رفع تحریمهای ایران منافع زیادی خواهد برد، زیرا هند میتواند منافع ضروری خود را از ایران تامین کند. امیدواریم هر چه زودتر تمامی تحریمهای ایران رفع شوند.