5 - 10 - 2023
بلوای کنجاله
گروه بازرگانی- در شرایطی که بازار مرغ و تخممرغ کشور همواره با نوسانات همراه است و قیمتها بالا و پایین میشود، فعالان این صنعت نسبت به آنچه بر این صنعت این روزها میگذرد گلایههای بسیار دارند. این در شرایطی است که اصلیترین مسائل پیرامون این بخش که تولید را برای تولیدکنندهها سخت و دشوار کرده، تامین نهادههای تولید است. به نحوی که مرغداران چند ماهی است چه در بخش مرغ گوشتی و چه در بخش مرغ تخمگذار با کمبود نهاده کنجاله سویا مواجه هستند و این امر بر فرآیند تولید آنها اثرات سوء بسیاری گذاشته است.
پرورشدهندگان طیور کشور با مشکل تامین سویا مواجه هستند و میگویند که مدتهاست از بازارگاه خرید کردهایم، اما محصولی تحویل ما نمیدهند و به ناچار از بازار آزاد به قیمت ۳۵ تا ۳۷هزار تومان خریداری میکنیم. عمده نهادهای که به مصرف مرغداریها میرسد، مربوط به سویاست که به شکل سویا و کنجاله سویا به کشور وارد میشود. در عرضه اینقدر اما و اگر وجود دارد که کمبود آن به بحران کمبود و گرانی مرغ در بازار دامن زد.
طی ماههای اخیر قیمت ذرت و کنجاله سویا در بازار سیاه به حدی افزایش یافت که این اختلاف چندبرابری مرغداران و دامداران را با زیان بسیاری در امر تولید مواجه کرده است. با رشد چشمگیر قیمت ذرت و کنجاله سویا، تولیدکنندگان رغبتی در امر جوجهریزی ندارند و در نهایت کار به جایی میرسد که با حذف مواد پروتئینی از قبیل گوشت، مرغ و لبنیات از سفره مردم و لاکچری شدن این کالاهای اساسی، اقشار آسیبپذیر در تامین مایحتاج خود دچار مشکل میشوند. تا جایی که گفته میشود بعد از خرید پوست و استخوان مرغ حالا نوبت به نسیه خریدن مرغ و افتتاح حسابدفتری در برخی مرغفروشیهای تهران رسیده است. در روزهای گذشته نیز سایت اقتصاد ۲۴ از نسیهفروشی مرغ توسط مردم خبر داده بود. شاید دولتمردان کشورمان معتقد باشند که تورم به ویژه مواد غذایی کاهش داشته است، اما باور این موضوع با توجه به رشد قیمتها در بازارهای مختلف بسیار سخت است. از سوی دیگر نگرانی برای ادامه وضعیت بحران مالی مردم در برابر تورم مواد غذایی هر روز بیشتر میشود و شاید وضعیت اقتصاد کشور به جایی برسد که مردم توان همین مدل خرید (نسیه و حساب دفتری) مرغ را هم نداشته باشند.
افزایش قیمت سویا در بازار آزاد تا ۳۷ هزار تومان
ناصر نبیپور رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران درخصوص وضعیت حاکم بر صنعت مرغداری کشور گفت: مدتهاست که قرار است قیمت مصوب تخممرغ را انجام دهند، اما متاسفانه هنوز انجام نشده است. در واقع بنا بود اگر نهاده یا هر کالای مصرفی افزایش قیمت داشت، نسبت به تجدیدنظر تعیین قیمت مصوب اقدام کنند اما هیچ کدام را عملی نکردهاند. نبیپور افزود: این در شرایطی است که بخش دولتی قیمت دولتی سویا را ۱۶ درصد بالا برده و بقیه نهادهها مثل ریزمغذیها هم که با ارز ۲۸۵۰۰ تامین میشد، الان با ارز ۳۷ هزارتومانی شده و هیچگونه اقدامی برای اصلاح و تغییر قیمت مصوب تخممرغ نشده است.
وی با تاکید بر اینکه کنجاله سویا با قیمتهای مصوب هم پیدا نمیشود، گفت: مرغداران به اجبار سویا را با نرخ ۳۵ تا ۳۷ هزار تومان از بازار آزاد خریداری میکنند و همه این عوامل دست به دست هم داده تا شرایط چندان مطلوب نباشد.
گفتنی است به گفته مسوولان و فعالان صنعت قیمت مصوب سویا تا پیش از این ۱۶۳۰۰ بود که اخیرا ۲۷۰۰ تومان گرانتر شده است و هزینه دیگری بر هزینههای پرورشدهندگان این بخش تحمیل کرده است. اگرچه دسترسی به سویا با این قیمت مصوب نیز تقریبا غیرممکن شده و به عبارتی قطرهچکانی تزریق میشود.
رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران درخصوص وضعیت تامین نهاده به خصوص کنجاله سویا از سامانه بازارگاه گفت: الان مرغداران با نرخهای اعلامی درخواست خرید دادهاند و پول آن را هم به بازارگاه واریز کردهاند، اما سویا به مرغداران تحویل نمیدهند و به اجبار برای اینکه مرغ گرسنه نماند، باید از بازار آزاد تهیه کنیم. همانطور که گفته شد قیمت هر کیلوگرم سویا در بازار آزاد بین ۳۴ تا ۳۷ هزار تومان است.
نبیپور خاطرنشان کرد: بعد از اعلام سامانه و خرید کردن، چیزی تحویل نمیگیریم و از آن طرف واردکنندهها اعلام میکنند که ارزی به آنها داده نشده است.
وی همچنین درخصوص قیمتهای تمامشده تولید تخممرغ و قیمتهای تعیینشده گفت: براساس آنچه اتحادیه مرکزی مرغ میهن اعلام کرده قیمت باید بالغ بر ۵۸ هزار تومان باشد اما فعلا روی همان ۴۷۳۰۰ تومان است.
نبیپور خاطرنشان کرد: با وجود این چون قیمت نهادهها دائما در حال تغییر و غالبا در حال افزایش است، لذا باید دید در آینده قیمت نهادهها به چه سمت و سویی میرود. با وجود این قیمت فعلی بر مبنای قیمت فعلی نهادههای دامی است.
وی همچنین درخصوص میزان کاهش تولید در این حوزه به واسطه افزایش نرخ نهادههای دامی و همچنین در دسترس نبودن این نهادهها گفت: در مورد مرغ تخمگذار شرایط فرق میکند و مثل مرغ گوشتی نیست که تولید چندان تحت تاثیر قرار بگیرد. چون در بخش مرغ تخمگذار وقتی مرغدار جوجهریزی میکند دوره ۲۴ ماهه دارد و پس از آن مرغ از چرخه تولید خارج میشود. مگر اینکه مثل سال قبل شرایط به قدری اضطراری شود که برخی از مرغداران قبل از ۶۶-۶۵ هفته مرغ را به کشتارگاهها بفرستند.
نبیپور افزود: با وجود این معمولا چون قیمت تخممرغ در زمستان بالا میرود، بنابراین مرغداران سعی میکنند به هر نحوی شده مرغ خود را نگه دارند تا بخشی از ضرر خود را بتوانند جبران کنند.
بازار مرغ در کمترین نوسان
در سال جاری قیمت مرغ با عبور از نرخ مصوب در یکسری از خردهفروشیهای تهران به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان هم رسید، یعنی خرید یک مرغ دوکیلویی تقریبا ۲۵۰ هزار تومان آب میخورد و در فروشگاههای زنجیرهای که هزینه بستهبندی هم وسط میآید، بسته دوکیلویی مرغ خردشده را ۲۹۵ هزار تومان میفروختند. دولت در ادامه مسیر رشد قیمت مرغ حرکتی از خود نشان داد و وارد میدان شد و به ظاهر جلوی تولیدکنندگان را جهت افزایش ادامهدار قیمتها گرفت.
اخیرا مهدی یوسفخانی رییس اتحادیه پرنده و ماهی اظهار کرد: با توجه به افزایش روند جوجهریزی در ماههای اخیر، کمبودی در عرضه مرغ نداریم و با توجه به تامین نهادههای دامی مرغداران از سوی پشتیبانی امور دام، قیمت مرغ طی ماههای آتی تغییری نخواهد داشت.
حالا قیمت مرغ در شهر تهران دستکم ۷۸ هزار تومان است. البته طبق اعلام متولیان برای خرید مرغ کیلویی ۷۸ هزار تومان باید به میادین میوه و ترهبار رفت و ساعتها به صف ایستاد. البته باید شانس داشت تا در همان دقایق ابتدایی ورود بار به میادین میوه و ترهبار در آنجا حاضر و در صف منتظران خرید مرغ باشید تا دستتان به مرغ کیلویی ۷۸ هزار تومان برسد. قیمت مرغ بهطور متوسط در خردهفروشیهای تهران کمی بیش از کیلویی ۸۵ هزار تومان است و در محلههای شمالی پایتخت قیمت مرغ همچنان بر قیمت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان باقی مانده است.
آسیا؛ صدرنشین مصرف تخممرغ در جهان
گفتنی است براساس دادههای منتشرشده از سوی سازمانهای مربوطه همچون فائو، پیشبینی میشود مصرف جهانی تخممرغ تا سه سال آینده یعنی تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۷۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد. این در حالی است که کماکان چین بزرگترین مصرفکننده تخممرغ در جهان است و در سال ۲۰۲۱ حدود ۳/۲۹ میلیون تن تخممرغ در این کشور مصرف شده است. ضمن اینکه در مدت نامبرده در کشور کنیا در مقایسه با سال ۲۰۱۷ میزان مصرف تخممرغ بیش از ۲۳ درصد افزایش را به ثبت رسانده است.
از سوی دیگر در بحث مصرف جهانی تخممرغ و بزرگترین مصرفکنندههای این ماده پروتئینی پرمصرف و ارزانقیمت، بعد از چین کشورهای هند و ژاپن قرار دارند. به این ترتیب کشورهای قاره آسیا صدرنشین مصرف تخممرغ هستند. همچنین گزارشهای منتشرشده بیانگر این است در سال ۲۰۲۲ بازارهای عمده در صنعت تخممرغ، به ترتیب کشورهای «چین، ایالاتمتحده، هندوستان، ژاپن، مکزیک، روسیه، برزیل، اندونزی، آلمان و تایلند» هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد