1 - 05 - 2023
برق با کسی شوخی ندارد
«جهانصنعت»- کمبود برق در فصل گرم به یک چالش برای صنایع تبدیل شده است. این موضوع را غلامحسین شافعی رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران گفته است. موضوعی که اگرچه جدید نیست اما ادامهدار بودن روند ناترازی برق باعث بروز مشکلاتی برای صنایع شده است.
فقط کمبود برق نیست که تابستان صنایع را با مشکل مواجه میکند. ناترازی در تولید و مصرف گاز هم دو سال است رشد تولید صنایع را دچار نوسان کرده است. شافعی توصیه میکند از هماکنون برای مقابله با این بحران در فصل تابستان، تدابیر لازم اندیشیده شود. توصیهای که با توجه به روند افزایشی مصرف و ثابت ماندن میزان تولید، اثر چندانی ندارد.
همایون حایری معاون برق و انرژی وزیر نیرو اخیرا گفته است که میزان ناترازی برق در اوج مصرف سال گذشته ۳۰ هزار مگاوات بوده، عددی که البته علیاکبر محرابیان آن را ۲۰ هزارمگاوات اعلام کرد. هرچند وزارت نیرو امیدوار است که امسال با ورود ۷۷۰۰ مگاوات نیروگاه ظرفیت جدید نیروگاهی به مدار و بهینهسازی ۱۴ هزار مگاوات میزان ناترازی را به ۱۰ هزارمگاوات کاهش دهد، با این حال غلامحسین شافعی میگوید که تامین برق واحدهای صنعتی در ماههای آتی مطالبه جدی بخش خصوصی و بنگاههای صنعتی کشور است. تجربه تلخ محدودسازی یا قطع برق صنایع، در بزنگاه کمبود این انرژی، بهدفعات در سالهای گذشته تکرار شده و هر بار هم این بخش صنعت بوده که سنگینترین تاوان را برای جبران آن پرداخت کرده است.
شافعی تاکید کرد: چندین سال است که تبعات بحران انرژی، گریبانگیر بخش صنعت و عرصههای مولد میشود، ضرورت دارد با توجه به پیشبینی تکرار این شرایط بحرانی در تابستان امسال، متولیان امر از همین حالا به دنبال تدبیر و اقدام موثر باشند.
آمار دقیقی از میزان خسارت قطع برق به صنایع در دوسال گذشته وجود ندارد، تنها رییس سازمان صنایع کوچک میزان خسارت به صنایع کوچک در سال گذشته را ۷ میلیارد دلار برآورد کرده و از میزان خسارت به صنایع بزرگی که بخشی از خطوط تولید خود را در نتیجه کمبود برق خاموش کردند، آمار دقیقی در دست نیست.
خودنمایی برق
با گرم شدن هوا، بحران کمبود برق هم در حال خودنمایی است. گزارش شرکت مدیریت برق کشور نشان میدهد که در روزهای گذشته مصرف برق وارد کانال ۴۸ هزار مگاوات شده است.
«علیاکبر محرابیان» وزیر نیرو گفته که وزارتخانه متبوعش با تدوین ۱۴۰ برنامه عملیاتی امکان اعمال خاموشی به دلیل مصرف بیش از حد را خواهند گرفت. با این حال برق با برنامههایی که روی کاغذ است شوخی ندارد. براساس تازهترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق کشور نشان میدهد شنبه شب و در ساعت ۲۰ و ۱۰ دقیقه ۴۸ هزار و ۱۳۴ مگاوات برق مصرف شد که در مقایسه با ۴۱ هزار و ۷۲۱ مگاوات سال گذشته رشدی بیش از ۶ هزار مگاوات دارد. بخش صنعت نیز شب گذشته با مصرف ۶ هزار و ۳۶۸ مگاوات برق روند مصرف افزایشی را ثبت کردند.
میزان مصرف روز شنبه ۸ اردیبهشت در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال که ۳۹ هزار و ۴۹۵ مگاوات بود رشدی بیش از ۸ هزار مگاوات نشان میدهد. در همین حال گزارشها نشان میدهد که در مدت یادشده از مجموع برق تولیدی کشور ۵ هزار و ۲۱ مگاوات توسط انرژیهای تجدیدپذیر تامین شده است.
پیشبینی دولت در زمینه تامین برق پیک تابستان امسال در مجموع تامین بیش از ۶۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید خواهد بود. یعنی علاوه بر ۳۰۰۰ مگاواتی که از مسیر احداث نیروگاههای جدید قرار است به مدار اضافه شود، حدود ۱۳۴۶ مگاوات آن در بخش صنایع، ۸۵۰ مگاوات در بخش تجدیدپذیر، ۲۹۰ مگاوات تولید پراکنده، ۳۵ مگاوات برقآبی (واحد سوم نیروگاه دز) و همچنین ۴۹۰ مگاوات از محل ارتقای توان و رفع محدودیتهای تولید واحدهای گازی و بخاری نیروگاههای حرارتی موجود خواهد بود.
تجدیدپذیرها چقدر جدی هستند؟
پروژههای در دست احداث وزارت نیرو برای جبران ناترازی به این موارد محدود نمیشود. اخیرا دولت مصوب کرده که از ابتدای سال جاری بخشهای اداری کشور ۲۰ درصد برق مصرفی خود را از طریق برق تجدیدپذیر تامین کنند و در صورت عدم امکان ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر این امکان را خواهند داشت تا برق مورد نیاز خود را از طریق بورس انرژی تامین کنند.
پیشتر علیاکبر محرابیان وزیر نیرو از عبور وزارت نیرو از تولید ۱۰۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر در کشور خبر داده و گفته بود که وزارت نیرو برای افزایش تولید انرژیهای پاک و تجدیدپذیر برنامه جامعی دارد.
محرابیان همچنین از تدوین، برنامه جامعی برای ارائه به دولت و مجلس خبرداده که برمبنای آن ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاههای کشور افزوده میشود. به گفته محرابیان بخشی از این نیروگاهها را نیروگاههای خورشیدی و بادی تشکیل میدهد، در عین حال از روشهای دیگر برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه انرژی زیست توده
بهرهمند شدهایم.محمود کمانی معاون وزیر نیرو در این رابطه به ایلنا گفته است: در قانون رفع موانع توسعه صنعت برق پیشبینیشده صنعت و بخش اداری در سال ۱۴۰۲، یک درصد از برق مورد نیاز خود را از طریق انرژی تجدیدپذیر تامین کنند، در چنین شرایطی صنایع میتوانند اقدام به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کنند و برق مورد نیاز خود را از این طریق تامین کنند.
به گفته وی، دولت برنامه تولید ۱۰ هزار مگاوتی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر را در دستور کار دارد که حوزه صنعت باید به صورت خودتامین اقدام به احداث نیروگاه کند .
کمانی تصریح کرد: خوشبختانه استقبال خوبی از این بخش شده و تاکنون حدود ۲۵۰۰ مگاوات برنامه برای شرکتهای صنعتی صادر شده که در حال اقدام برای مراحل پیشبرد و بعضا احداث نیروگاه هستند که از جمله آنها مجموعه گلگهر و فولادمبارکه است که سال گذشته شروع به احداث کردهاند، برای ساخت نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولادمبارکه در اصفهان مراحل عقد قرارداد با پیمانکار و خرید تجهیزات انجام شده و امیدواریم با سرعت خوبی پیش برود. همچنین از شورای اقتصاد مجوز احداث نیروگاه ۴هزار مگاواتی خورشیدی را اخذ کردیم که مناقصات آن برگزار شد و اکنون حدود ۱۸۵۰ مگاوات برنده اعلام شده و در حال صدور پروانه هستند، بخشی از پروانهها صادر شده و بخشی منجر به قرارداد شده و مشغول کار هستند، از جمله قراردادهای گذشته که به صورت ماده ۶۱ خرید تضمینی بود تاکنون حدود ۱۸۰ مگاوات افتتاح شده و حدود ۲۰۰ مگاوات هم امسال به بهرهبرداری میرسد.
او همچنین گفت: متاسفانه بخش نیروگاه بادی تاخیر دارد و دلیل آن هم این است که مجوزی که باید شورای اقتصاد میداد در دبیرخانه این شورا به تاخیر خورد، امیدواریم ابتدای امسال بتوانیم مجوز را اخذ کنیم و مناقصات ماده ۱۲ برای نیروگاههای بادی را هم انجام دهیم.کمانی درباره پروژههای انرژی تجدیدپذیر در تهران گفت: در تهران چند نیروگاه در دست احداث داریم اما نسبت به استانهایی که تابش خوبی داریم و هم امکان گرفتن زمین وجود دارد، میزان برنامه احداث کمتر است چون مشکل اصلی بحث گرانی زمین است.