3 - 08 - 2024
بخش کشاورزی با ناترازیهای مهمی مواجه است
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران با انتقاد از وجود ناترازیها در بخش کشاورزی، تاکید کرد که این ناترازیها، چالشهای جدی و مهمی را ایجاد کرده و کشاورزان را با مشکلات عدیدهای مواجه ساخته است. به گفته ارسلان قاسمی، امروز بخش کشاورزی با ناترازیهای مهمی همچون ناترازی انرژی بهویژه در حوزه برق، ناترازی تجاری، ناترازی سرمایهگذاری و چالش منابع انسانی مواجه است. وی ادامه داد: در شرایط فعلی قطع برق، تولید محصولات کشاورزی و کارخانجات صنایع غذایی را دچار آسیبهای جدی ساخته که میتواند به امنیت غذایی کشور، خدشه وارد کند.
قاسمی افزود: با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور باید به سمت و سویی حرکت کنیم که استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در دستور کار قرار بگیرد البته در برنامه هفتم پیشرفت نیز این احکام مناسبی پیشبینی شده است.
معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران بیان کرد: در بسیاری از نقاط کشور امکان ایجاد نیروگاههای خورشیدی، استفاده از انرژی تجدیدپذیر باد و همچنین انرژی تجدیدپذیر زمین گرمایی وجود دارد که میتواند راهکار مناسبی برای رفع این ناترازی باشد. وی گفت: بخش زیادی از ناترازی انرژی به ناترازی سرمایهگذاری وابسته است و به نظر میرسد برای رفع آن باید یکی از اولویتها، سرمایهگذاری به سمت و سوی رفع کمبود انرژی برود.
قاسمی تصریح کرد: ناترازی دوم که سالهاست وجود دارد، ناترازی در تراز تجاری است. تراز تجاری بخش کشاورزی باوجودی که در سالهای اخیر بهبود یافته، اما همچنان منفی است؛ بدینگونه که همچنان واردات بر صادرات پیشی گرفته است. این در حالی است که ایران یکی از مهمترین نقاط استراتژیک دنیا است، چراکه کمتر کشوری در دنیا ۱۵همسایه دارد که نیاز به محصولات و منابع کشاورزی داشته باشند.
این تعاونگر با اشاره به اهمیت رفع این ناترازی اذعان کرد: بخشی از این ناترازی متوجه افزایش واردات نهادههاست که اجتنابناپذیر است، اما چالش اصلی در جهت رفع و بهبود آن رفع پیمانسپاری و تعهد ارزی از صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی باشد. وی ادامه داد: دلیلی ندارد صادرکننده مجبور به خرید یا تولید محصول با محاسبه خرید قیمت بازار سیاه باشد و چالشهای صادرات را برطرف کند و در نهایت ناچار باشد ارز را کمتر از قیمت خرید محصول به بانک مرکزی و دولت بفروشد.
قاسمی تصریح کرد: در همه جای دنیا و حتی در موافقتنامههای سازمانهای تجارت جهانی (WTO) از معدود فعالیتهایی که به دولتها اجازه داده میشود یارانه پرداخت کند، در حوزه محصولات کشاورزی است در حالی که در ایران تولیدکننده و صادرکننده محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به جای اینکه یارانه بگیرند به دولت و بانک مرکزی یارانه میدهند.
معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران اظهار کرد: ناترازی دیگر در حوزه سرمایهگذاری است. سرمایهگذاری در بخش کشاورزی مطابق آمار مرکز آمار، یا منفی بوده یا کمی بالاتر از صفر قرار دارد که قابلتوجه نیست که این مورد هم میتواند آسیب جدی به تولید بخش کشاورزی وارد کند.
وی تشریح کرد: ناترازی سرمایهگذاری در بخش کشاورزی شامل سرمایهگذاری ثابت و سرمایه در گردش است. متاسفانه با توجه به بانک محوربودن اقتصاد تولید در کشور، سیستم بانکی باوجود مصوبات شورای پول و اعتبار مبنی بر تخصیص حداقل ۲۰درصد منابع تسهیلات به بخش کشاورزی، اقدام موثری انجام نمیدهد و حسب گزارشات در برخی بانکها این رقم حتی نزدیک به صفر است.
قاسمی با بیان اینکه لیست ناترازیها در بخش کشاورزی گسترده است، به ناترازی منابع انسانی در بخش کشاورزی اشاره و تاکید کرد: انباشت نیروی انسانی متخصص بیکار در این بخش نیز از چالشهای مهم است. وی خاطرنشان کرد: معتقدیم اگر موانع تولید در بخش کشاورزی را برطرف شود، این بخش از جمله بخشهایی است که میتواند مشارکت بالای مردمی را همراه داشته باشد.
قاسمی در ادامه سخنان خود یادآور شد: در اصل ۴۳قانون اساسی آمده که دولت موظف است برای فعالانی که میتوانند کار کنند اما سرمایه ندارند، زمینه کار را فراهم کند. این امر محقق نمیشود مگر اینکه بستر تشکیل شرکتهای تعاونی را در این خصوص فراهم ساخته و شرایط را تسهیل کنیم.
وی با اشاره به شعار سال ۱۴۰۳( جهش تولید با مشارکت مردم) خاطرنشان کرد: باید بستری فراهم شود که فارغالتحصیلان بخش کشاورزی که سرمایه فعالیت ندارند در قالب تشکیل شرکتهای تعاونی زنجیره ارزش تامین، تولید، توزیع، بازار و صادرات بتوانند مشغول به کار شوند. معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران ابراز امیدواری کرد: در صورتی که بتوانیم به رفع بخشی از این ناترازیها در سال جاری برسیم ضمن افزایش امنیت غذایی پایدار، تعاونیها میتوانند به رفع بخش از مشکلات اقتصاد کلان کشور کمک کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد