7 - 08 - 2024
بخش خصوصی؛ جنگ یا تولید
فعالان بخش خصوصی در تولید، در تجارت، در بانکداری و معدن و باغداری با یک دیوار بزرگ روبهرو شدهاند که گروهی از سیاستمداران و بوروکراتها در برابر آنها قد علم کردهاند. این صخره بزرگ که خود را در صدها موسسه، سازمان، شرکت و بنگاه در همه فعالیتها جای داده است برای بقا و رشد خود خون فعالان را در شیشه کرده و از هر راهی میآیند که اجازه فعالیت گسترش یابنده به آنها ندهند. این گونه شده است که دهها نهاد دولتی که در دوران علیاکبر داور در مقام وزیر مالیه تاسیس شده بودند، هنوز هستند، اما بندرت میبینیم که شرکتی در ایران متعلق به بخش خصوصی چنددهساله باشد.
فعالان بخش خصوصی در سهسال فعالیت دولت سیزدهم با بیمهریهای پرشماری روبهرو شدند و حالا با تغییر رییس دولت امیدوارند بتوانند روی خوش ببینند. بخش خصوصی در سهسال تازهسپریشده و البته در دولتهای پیشین باید با سازمانهای نظارتی که قیمتگذاری میکردند میجنگیدند، آنها با بانکهای تجاری که در دادن اعتبارات خسیس بودند نبرد میکردند، بخش خصوصی باید با بانک مرکزی و نیز سازمان مالیاتی میجنگید و نیز با سازمان توسعه تجارت که بتواند تولید داشته باشد و صادرات کند.
یکی از اعضای هیاتمدیره مجمع کارآفرینان ایران با اشاره به اینکه تحریمها بلای جان کشور شده است، افزود: تمام تلاش دولتمردان باید این باشد که تحریمها برداشته شود و بتوانند در جهت گشایش السی(اعتبار اسنادی) برای کارآفرینان قدمی بردارند.
عسگریان تاکید کرد: امروز تولیدکنندگان بخش خصوصی، بخش زیادی از ارز مورد نیاز کشور را تامین میکنند، اما متاسفانه تولیدکنندگان داخلی مجبور هستند کالای تولیدشده را ۱۵ تا ۲۰درصد ارزانتر به فروش برسانند. وی با اشاره به مشکلات موجود در حوزه اعتبار اسنادی خاطرنشان کرد: کشور عراق به دلیل آنکه از اعتبار اسنادی استفاده میکند، میتواند ارز ارزان دولتی دریافت کند، درصورتی که در ایران در مجموع ۲۵درصد از ثروت کشور به دلیل تحریمها از دست میرود.
قطعیهای مکرر برق و گاز
عضو هیاتمدیره مجمع کارآفرینان ایران با بیان اینکه ما از دولت و دولتمردان انتظار برقراری روابط دوستانه با دیگر کشورهای دنیا را داریم، اشاره کرد: متاسفانه این روزها صنعت کشور به دلیل قطعیهای مکرر برق و گاز آسیبهای زیادی را متحمل میشود. برخی صنایع با تعطیلی 2روزه مجموعه خود مواجه هستند این در حالی است که باید مالیات و دستمزد و… را پرداخت کنند. بنابراین باید درهای کشور به روی ایرانیان خارج از کشور باز شود.
حمید کشاورز، یک کارآفرین صنایع تولیدی با اشاره به افراد حاضر در جلسه گفت: جمعی که امروز در اینجا حضور دارند همگی پول و اقتصاد را درک کرده و از کف بازار یاد گرفتهاند. این افراد اکنون از چندهزار تا چنددههزار پرسنل دارند. این افراد در شرایط تحریم توانستهاند دوام بیاورند.
منافع کارآفرینان در دوام و ارتقای کشور است
این کارآفرین صنایع تولیدی با طرح یک پرسش ادامه داد: تکلیف کشور با بنگاههای بزرگ چه خواهد بود؟ آیا قرار است با همان دستفرمان 40 الی 50سال گذشته حرکت کنیم؟ قطعا مملکت با این سبک اداره که به شکل کمیسیون است، به جایی نخواهد رسید.
وی تاکید کرد: قطعا منافع این افراد در دوام کشور و ارتقای آن است. این مملکت نیاز به سرمایهگذاری خارجی ندارد و افراد حاضر در این جلسه استادکار هستند. تمرکز دولت و نهادها باید به سمت فراساختارها حرکت کند. عضو مجمع کارآفرینان ایران گفت: دولت اگر زمین بازی را برای کارآفرینان باز بگذارد مطمئن باشد بهترین اتفاقها رخ میدهد و مشکل مملکت حل میشود.
شرکتهای دولتی باید واگذار شوند
محمدرضا انصاری، نایب رییس سابق اتاق ایران نیز در ادامه این جلسه با بیان اینکه مشکلات مشترک بسیاری وجود دارد که در میان همه کارآفرینان مشترک است، گفت: سه عامل توسعه در اختیار دولت است که اگر این سه عامل با یکدیگر ترکیب شود، میتواند زمینهساز توسعه کشور شود. عامل اول این است که کشور از یک ثروت عظیم نیروی انسانی برخوردار است. دوم؛ نقدینگی سرگردان مخربی است که در کشور وجود دارد، ولی این نقدینگی میتواند مفید واقع شود و عامل سوم؛ مقبولیت نسبی دولت است. اگر در بین دولتمردان هنر ترکیب این ۳عامل وجود داشته باشد، میتوان در جهت توسعه قدم برداشت. این کارآفرین در ادامه افزود: وزارتخانههای کشور بار سنگینی را متحمل شدهاند و نیاز است این وزارتخانهها سبک شده و شرکتهای دولتی باید واگذار شوند. نایبرییس سابق اتاق ایران خاطرنشان کرد: اگر نقدینگی کشور با توان بخش خصوصی که لشکر عظیمی از سرمایه انسانی را در اختیار دارد، ترکیب شود، اتفاق بزرگی رخ خواهد داد. در واقع اگر این شرایط در کشور فراهم شود قطعا سرمایه خارجی نیز وارد میدان میشود. انصاری با بیان اینکه کشور همیشه نسبت به سرمایه واقعی خود که مردم است، غافل شده است، گفت: سرمایه واقعی مردم هستند نه نفت. امیدواریم دولت این غفلت را برطرف کند. تا بهتبع آن موضوع حمایت از تولید، بخش خصوصی و… رخ دهد.
دور از افایتیاف
حسین مهری، نماینده یک شرکت خصوصی نیز در ادامه این جلسه با بیان اینکه ما با ابربحران مواجهیم، گفت: این روزها صنایع با قطعی برق در فصل گرما و قطعی گاز در فصل سرما مواجه است. مهری تاکید کرد: پیوستن به افایتیاف سبب کاهش هزینههای کشور میشود. چرا تصمیمات غلطی گرفته میشود که هزینه آن را صنعتگران باید پرداخت کنند. وضعیت تولید در کشور خوب نیست. اگر دولت به ابربحرانها توجه نکند کشور تا یکسال دیگر با بحرانهایی نظیر برق، گاز و آب روبهرو است. وی اشاره کرد: در سهسال اخیر کدام نیروگاه در حوزه برق کلنگ خورده است. درصورتی که یک نیروگاه بین ۵ تا ۷سال زمان میبرد تا به بهرهبرداری برسد. طبق روال سالانه حدود ۱۵درصد به برق اضافه نیاز داریم، چراکه حدود ۱۰درصد آن مربوط به افزایش تقاضا و ۵درصد آن مربوط به از مدار خارج شدن نیروگاههای قدیمی است.
کشور به بیراهه رفته است
مهری با اشاره به تسهیلات تکلیفی بانکها گفت: امروز بیش از ۸۰۰هزار میلیارد تومان (حدود ۱۰درصد نقدینگی کشور) اضافهبرداشت بانکها از سیستم بانک مرکزی است. تسهیلات تکلیفی کشور صرفا تقاضاهای کاذب را تحریک میکند. ای کاش تسهیلات تکلیفی در راستای مسیر توسعه کشور رقم بخورد. وی با بیان اینکه مسیر ما در کشور به بیراهه رفته است، افزود: سال گذشته تراز تجارت ما ۲۰میلیارد یورو منفی بوده است. از ۱۵اسفند تمام ثبتسفارشها مسدود شده است تا تقاضا را سرکوب و قیمت دلار را کنترل بکنند.
مهری با طرح این پرسش که بخش خصوصی باید با چند جبهه بجنگد، افزود: بسیاری از صنایع در ماههای آینده با مشکل کمبود مواد و قطعات روبهرو میشوند. اگر دولت آقای پزشکیان بخواهد موفق شود باید به بخش خصوصی توجه کند. باید معاونتی در ریاستجمهوری درخصوص پیشرانهای مولد بخشخصوصی ایجاد شود که امری ضروری است.
دولت باید برای بخش خصوصی سازوکار تعریف کند
نماینده یک شرکت خصوصی اضافه کرد: در سراسر دنیا به پیشرانها توجه ویژه میشود و رییسجمهورها با کارآفرینان خود و پیشرانها به سفر میروند. اگر دولت بخش خصوصی را به رسمیت بشناسد میتواند به کمک آنها مشکل ابربحرانها را حل کند. دولت باید برای بخش خصوصی سازوکار تعریف کند تا بتوانند بدون هیچ مشکلی توسعه یابند. کمااینکه قطعا رشد اقتصادی کشور وابسته به بخش خصوصی کشور است.
نوید ایزدپناه، یک فعال بخش خصوصی هم در ادامه این جلسه با بیان اینکه باید نگاه توسعه صنعتی را در بین چند گزینه مشخص انتخاب کنیم، اظهار کرد: جمعیت ایران یکدرصد از کل جمعیت جهان را تشکیل میدهد و از نظر تعداد کالای مصرفی نیز در حدود یکدرصد از میزان کل جهان است. به عبارت دیگر تقریبا یکدرصد از کالای تولیدشده جهانی در ایران مصرف میشود.
بزرگ شدن بدنه دولت فاجعه است
محمدمهدی کامکار، یک کارآفرین در ادامه این جلسه با بیان اینکه بدنه دولت را آنقدر بزرگ نکنید، گفت: بزرگ شدن بدنه دولت فاجعه است. بیمارستانهای ما امروز ورشکسته هستند و طبعا در کنار آن صنایع وابسته به آن مانند صنعت دارو، تجهیزات و… ورشکستهاند. بیماران امروز پشت درهای بیمارستانهای دولتی صف کشیدهاند.
یزدانی، نماینده یک هلدینگ در این جلسه با بیان اینکه مساله اصلی ما در کشور موضوع عدم تصمیمگیری در همه وزارتخانههاست، گفت: اکنون یکی از بزرگترین معضلات در وزارت صمت، عدم تصمیمگیری و عدم جسارت در تصمیمگیری است.
بوروکراسی مخرب
کامکار با اشاره به اینکه این روزها بوروکراسی مخرب در اکثر وزارتخانهها حاکم شده است، افزود: سامانه جامع تجارت امنیتی شده و هیچکس جرات نمیکند موردی را در آن جابهجا کند. ما از اردیبهشت ماه با مشکل ثبتسفارش روبهرو هستیم. در بانک مرکزی چندین ماه زمان میبرد تا گواهینامه ثبت آماری را صادر کند و ارز آن را تخصیص دهد.
یزدانی با بیان اینکه باید وضعیت موجود بهطور شفاف برای مردم ترسیم و تشریح شود، تاکید کرد: هیچ بانکی برای سرمایه ثابت به ما تسهیلات نمیدهد و صرفا برای سرمایه در گردش تسهیلات ارائه میشود. امروز کشور برای پیشرفت نیازمند مدیران جسور است.
موضوع مهاجرت نیروی انسانی
حسینزاده، یک فعال بخش خصوصی نیز در این جلسه گفت: اینکه دولت گوش شنوا برای حرف پیشرانها و بزرگان اقتصاد کشور دارد، بسیار حائز اهمیت است. کمااینکه در فرمایشات رهبر معظم انقلاب موضوع اولویت اقتصاد بر فرهنگ نیز مطرح شد که بسیار امر مهمی است.
وی تاکید کرد: تقریبا تمام صنعت با موضوع مهاجرت نیروی انسانی درگیر و نگران است. یک زمانی موضوع پایداری ما در صنعت بینظیر بود اما اکنون هر روز که به کارخانه میرویم خبر مهاجرت کارکنان به گوش ما میرسد.
حسینزاده با اشاره به اینکه ما در سال گذشته ۱۴۹روز تولید نداشتیم، اظهار کرد: اکنون یکی از خطوط تولید ما نیز بیش از یک ماه است که مطلقا تعطیل شده و خط بعدی ما به علت شرایط خاص در حوزه انرژی تنها حدود ۵ ساعت در روز مجوز فعالیت دارد. وی با بیان اینکه صنعت کشور مستهلک است و نیازمند یک سرمایه ویژه و کلان در سطح ملی است، گفت: اگر این بازسازی صورت نگیرد مشخص نیست تا چه زمانی میشود با این شیوه ادامه داد. وی در ادامه اظهار کرد: توسعه و صادرات دو عنصر حیاتبخش برای توسعه کشور است و امیدواریم مورد توجه دولت جدید قرار بگیرد.
یوسف قاضیعسگر، یکی دیگر از فعالان بخش خصوصی در این جلسه تصریح کرد: ما باید راهکارمحور و رو به جلو فکر کنیم تا بتوانیم اقدامات مثبتی را رقم بزنیم.
وی گفت: در دنیای امروز اگر بخواهیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم، ابتدا باید افزایش آگاهی دهیم که نیازمند تولید محتواست. شما بگویید که ما به عنوان بخش خصوصی چه باید بکنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد