16 - 02 - 2025
بازگشت به دوران طلایی؟
گروه فرهنگ و هنر- سینمای ایران در سال۱۴۰۳ توانست با جذب ۳۳میلیون و ۳۰۰هزار مخاطب، بهترین عملکرد خود را در بیش از دو دهه اخیر به ثبت برساند. این آمار که از سال۱۳۷۹ تاکنون بیسابقه بوده، نشان از بازگشت تماشاگران به سالنهای سینما و استقبال گسترده از فیلمهای روی پرده دارد. پس از سالهایی که سینمای ایران با بحران مخاطب، تعطیلی سینماها در دوران همهگیری کرونا و تغییر الگوهای مصرف فرهنگی مواجه بود، حالا نشانههایی از دوران طلایی جدیدی دیده میشود. افزایش تنوع ژانری، حضور فیلمهای پرفروش و پدیدههای سینمایی، بههمراه بهبود شرایط نمایش، از جمله عواملی هستند که در این موفقیت نقش داشتهاند. این رکوردشکنی در شرایطی رخ داده که سینمای ایران در سالهای اخیر با چالشهایی همچون کاهش تولیدات پرمخاطب، رقابت شدید با پلتفرمهای آنلاین و تغییر ذائقه تماشاگران روبهرو بوده است. با این حال، فیلمهایی که در سال جاری اکران شدهاند، توانستهاند مخاطبان را دوباره به سالنهای سینما بازگردانند و روح تازهای به صنعت سینما بدمند. تا پیش از این، آمار تعداد مخاطب در انحصار سینمای۱۳۷۹ بود که در آن سال، حدود ۳۳میلیوننفر به سینما رفتند. آمار مخاطبان سال ۱۳۷۸ نیز ۳۳میلیون و ۹۰۰هزار نفر است که این آمار نیز تا قبل از آغاز اکران نوروزی سینماها (۸اسفند)، قطعا شکسته خواهد شد. با توجه به اینکه تعداد مخاطبان سینما در سال۱۳۷۷، حدود ۳۱میلیون نفر بود، این نتیجهگیری به دست خواهد آمد که سینمای امسال در روزهای ابتدایی اسفند موفق میشود بیشترین میزان مخاطب طی ۲۷سال اخیر را تجربه کند.
سنگ بزرگ در این حوزه، میزان مخاطبان سال۱۳۷۶ است که در این سال، حدود ۴۰میلیون نفر به سینما رفتند. رکوردی که امسال شکسته نخواهد شد اما برآوردها نشان میدهد که سینما در سال۱۴۰۴ خواهد توانست از این مرز عبور کرده و به یک رکوردشکنی چشمگیر دست پیدا کند. گسترش ناوگان سینمایی در شهرهای مختلف کشور و زمینه مناسبی که در حوزه تنوع و تعدد تولیدات وجود دارد سبب خواهد شد تا سینمای ایران در سال1۴۰۴ هم تعداد سالن بیشتری برای نمایش فیلم در اختیار داشته باشد و هم تولیدات اجتماعی، کمدی، کودک و… برای پوشش بازههای مهم سال برنامهریزی شود. بنابراین با این چشماندازی که از تنوع گونه در اکران نوروزی مشاهده شده، میتوان نتیجه گرفت که سال آینده، اتفاقهای بهمراتب بهتری برای سینمای ایران چه به لحاظ رشد مخاطب و چه افزایش سرانه گیشه رخ خواهد داد. کمدی «۷۰سی» با بیش از ۵میلیون و ۴۰۰هزار مخاطب، «تگزاس۳» با ۴میلیون و ۴۵۰هزار، «زودپز» با ۴میلیون و ۵۰هزار، «تمساح خونی» با ۲میلیون و ۸۵۰ و «مست عشق» با ۲میلیون و ۱۰۰هزار مخاطب، بیشترین میزان جذب تماشاگر در سینمای ایران را به عهده داشتهاند.
۱۸ درصد بیشتر از مخاطبان سال گذشته
از طرفی سینمای ایران درحالی به جذب ۳۳میلیون و ۳۰۰هزار مخاطب رسیده که این آمار برای سال گذشته، ۲۸میلیون و ۲۶۰هزار مخاطب بود و این یعنی سینمای۱۴۰۳ تا امروز، حدود ۱۸درصد بیشتر از سال گذشته مخاطب داشته است. البته ذکر این نکته نیز ضروری بهنظر میرسد که تعطیلات مناسبتی امسال سینماها نیز در مقایسه با سال گذشته، حداقل برای دو هفته بیشتر بود که این مهم، توقفی نسبی در روند استقبال از سالنهای تاریک را رقم زد. تعداد مخاطبان سینما در سال۱۴۰۱، ۱۳ میلیون و ۷۰۰هزار نفر بود. این آمار برای سال۱۴۰۰، ۷ و ۲۰۰هزار نفر اعلام شد. به این ترتیب، در سال ۹۹، ۷۰۰هزار نفر، در سال ۹۸، ۲۶میلیون و ۴۰۰هزار نفر، در سال۹۷، ۲۷ میلیون و ۵۰۰هزار نفر، در سال۹۶، ۲۲میلیون و ۹۰۰هزار نفر، در سال۹۵، ۲۵ میلیون و ۹۰۰هزار نفر، در سال۹۴، ۱۳میلیون و ۴۰۰هزار نفر، در سال۹۳، ۱۲میلیون و ۷۰۰هزار نفر، در سال۹۲، ۹میلیون و ۷۰۰ هزار نفر، در سال۹۱، ۱۰میلیون و ۷۰۰هزار نفر، در سال۹۰، ۱۴میلیون و ۶۰۰هزار نفر، در سال۸۹، ۱۱میلیون نفر، در سال۸۸، ۸ میلیون و ۲۰۰هزار نفر، در سال۸۷، ۱۵میلیون و ۲۰۰هزار نفر، در سال۸۶، ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار نفر، در سال۸۵، ۱۶میلیون نفر، در سال۸۴، ۱۵میلیون و ۲۰۰هزار نفر، در سال۸۳، ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، در سال۸۲، ۱۳میلیون و ۳۰۰ هزار نفر، در سال۸۱، ۱۸ میلیون و ۱۰۰هزار نفر، در سال۸۰، ۲۱میلیون و ۷۰۰هزار نفر، در سال۷۹، ۳۳میلیون نفر و در سال۷۸، ۳۳میلیون و ۹۰۰هزار نفر به سینما رفتند.
رکوردشکنی با طعم بهبود
وضع کیفی
اینکه سینما بتواند تا پایان امسال، رکورد مخاطبان ۲۷ساله سینما را بشکند، رخدادی قابلتوجه است؛ سینمای۱۴۰۳ در شرایطی به این مهم دست مییابد که تعداد فیلمهای تاثیرگذار برای رقم خوردن چنین آماری، به بیش از 1۰عنوان میرسد حال آنکه این اتفاق در رقمخوردن مخاطبان سال گذشته، تحتتاثیر فروش تنها دو فیلم بود. این امر نشان داد روند افزایش تعداد بازیگران موثر اتفاق مهمی است که ادامه آن برای سال آینده نیز کارآمد است. با توجه به اینکه تعداد مخاطبان سینما در سال۱۳۷۷، حدود ۳۱میلیون نفر بود، به این نتیجه میرسیم که سینمای امسال در روزهای ابتدایی اسفند موفق خواهد شد تا بیشترین میزان مخاطب طی ۲۷سال اخیر را تجربه کند. ایرادی که سال گذشته به کیفیت استقبال مخاطبان وارد میآمد، محدود بودن این استقبالها به تنها دوفیلم «فسیل» و «هتل» بود. امسال این تعداد فیلمها افزایش یافته و شاخص کیفی روی «تجمع فیلمهای کمدی در رقم خوردن این آمار» معطوف شده است. بهنظر میرسد که حفظ تعدد فیلمهای تاثیرگذار در میزان مخاطبان و افزودهشدن گونههای دیگری از جمله اجتماعی، کودک و… بتواند سال پرفروشتر و پرمخاطبتر را برای سینمای فردا برنامهریزی کند. همچنانکه نگاهی به روند تولیدات ماههای گذشته، این امیدواری را ایجاد کرده است که در اکران سال آینده، سهم سینمای اجتماعی و کودک به میزان قابلتوجهی افزایش یافته و این فیلمها نیز رقابت تنگاتنگی را با کمدیها در حوزه مقبولیت مردمی آغاز کنند.
تنها یک برنامهریزی هدفمند برای بازههای مختلف سال میتواند مخاطبان هدف بسیاری را به سینما بیاورد. نخستین چالش اکران سال آینده از همین اکران نوروز آغاز میشود که انتخابهای خوب و هوشمندانهای صورت گرفت؛ ماه مبارک رمضان از نیمههای اسفند آغاز میشود و نخستین روز سال آینده نیز با لیالی قدر همزمان است. همین امر برنامهریزی مدون و هوشمندانه برای اکران سال آینده را میطلبد تا روند صنعتیشدن سینمای ایران دستکم در حوزه میزان استقبال مخاطب، به یک استاندارد قابلاعتنا نزدیک شود.
در نهایت رکوردشکنی سینمای ایران در سال۱۴۰۳ نشان میدهد که با برنامهریزی درست، تنوع در تولیدات و درک نیازهای مخاطب، میتوان دوران رونق را دوباره تجربه کرد. استقبال بیش از ۳۳میلیون تماشاگر از فیلمهای اکرانشده، گواهی بر این است که سینمای ایران همچنان ظرفیت بالایی برای جذب مخاطب دارد و میتواند با ارتقای کیفی و بهکارگیری استراتژیهای نوین، مسیر رشد خود را ادامه دهد. با این حال، حفظ و توسعه این روند صعودی نیازمند حمایتهای پایدار، بهبود زیرساختهای سینمایی و تولید محتوای متناسب با ذائقه روز است. در صورتی که این عوامل در نظر گرفته شوند، میتوان امیدوار بود که سینمای ایران نهتنها رکوردهای جدیدی ثبت کند، بلکه در سطح بینالمللی نیز حضوری پررنگتر و تاثیرگذارتر داشته باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد