6 - 11 - 2023
بازپسگیری کانال ۲ میلیون واحدی
«جهانصنعت»- شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دیروز با افزایش ۱۷ هزار و ۵۳۶ واحد توانست کانال ۲ میلیون واحدی را دوباره به دست آورد. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دیروز هم مانند روز گذشتهاش روند رو به رشد به خود گرفت و توانست کانال ۲ میلیون واحدی را که در هفته قبل از دست داده بود، بازپس بگیرد و با افزایش ۱۷ هزار و ۵۳۶ واحد معادل ۸۸/۰ درصد به رقم ۲ میلیون و ۱۶ هزار و ۷۴۵ واحد برسد. شاخص هموزن نیز دیروز با افزایش ۵ هزار و ۹۱۵ واحد به رقم ۶۷۸ هزار و ۹۲۳ واحد رسید. ارزش بازار در بورس تهران به بیش از ۷ میلیون و ۳ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران دیروز بیش از ۹/۵ میلیارد سهام و اوراق مالی در قالب ۳۰۸ هزار فقره معامله و به ارزش ۳ هزار و ۷۶۶ میلیارد تومان دادوستد کردند.
همه شاخصهای بورس دیروز سبز شدند شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی نسبت به روز گذشته و همچنین این دو شاخص با معیار هموزن ۸۸/۰ درصد افزایش یافتند. شاخص آزاد شناور ۷۹/۰ درصد رشد کرد، شاخص بازار اول بورس ۱۹/۱ درصد افزایش یافت و شاخص بازار دوم بورس به میزان ۵۲/۰ درصد افزایش یافت. نمادهای شاخصساز به ترتیب شامل گسترش نفت و گاز پارسیان، سرمایهگذاری غدیر، پتروشیمی پردیس، پتروشیمی خلیجفارس، مخابرات ایران و پتروشیمی شیراز بودند. در فرابورس ایران هم دیروز شاخص کل با رشد ۱۳۱ واحدی به رقم ۲۴ هزار و ۵۶۹ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران بیش از یک میلیون و ۳۸۰ هزار میلیارد تومان شد. ارزش بازار پایه فرابورس ۴۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شد. معاملهگران دیروز بیش از ۸/۲ میلیارد سهام و اوراق مالی در قالب ۱۶۰هزار فقره معامله و به ارزش ۳ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان دادوستد کردند. دیروز همه شاخصهای فرابورس سبز شدند و میزان افزایش زیر یک درصد بوده است/ شاخص کل و شاخص قیمت فرابورس با ۵۴/۰ درصد افزایش همراه شدند. این دو شاخص با معیار هموزن ۸۳/۰ درصد رشد کردند. شاخص بازار اول فرابورس ۶۳/۰ درصد رشد کرد و شاخص بازار دوم فرابورس ۵۱/۰ درصد افزایش یافت.
دیروز نمادهای پتروشیمی زاگرس، مالی سپهرصادرات، آریا ساسول، نیروی برق دماوند، پتروشیمی تندگویان و صنعتی مینو به ترتیب بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشتند و تجلی توسعه معادن بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را از خود به جای گذاشته است. بازار سرمایه محلی برای شفافیت شرکتها و معاملهگران حقیقی و حقوقی بوده و یک بازار رقابتی است که مردم با کمترین سرمایه در حد ۵۰۰ هزار تومان میتوانند در آن شرکت کنند. اگر از بازار سرمایه حمایت واقعی شود، میتوان امیدوار بود که بخش عمدهای از سرمایههای سرگردان جذب شده و از این طریق به تولید تزریق شود. در حال حاضر بیش از ۶۰ میلیون کد معاملاتی بورسی در کشور داریم که حدود ۷۵ درصد جمعیت کشور را شامل میشوند و این یک پتانسیل مهمی برای مردمی کردن اقتصاد به شمار میرود، به شرط اینکه منافع سرمایهگذاران حقیقی در کنار شرکتهای حقوقی رعایت شود و بازار از معاملات صوری و همچنین غیرواقعی برحذر شود.
تحلیل بازار یکشنبه
شاخص کل بورس دیروز موفق شد به مدد نمادهای نفتی و پتروشیمی، سطح دو میلیون واحدی را پس بگیرد. با این حال هنوز معاملات خرد سهام جاندار نیست و حجم و ارزش پایینی را تجربه میکند. دیروز اعلام شد نرخ خوراک گاز شرکتهای پتروشیمی در شهریورماه با قیمت ۴۸۸۰ تومان محاسبه خواهد شد. این خبر به منزله کاهش ریسک فروش گاز گرانقیمت به پتروشیمیهاست؛ ریسکی که در اردیبهشتماه بازار سهام را در کما فرو برد و دوران نقاهت آن نیز هنوز پایان نیافته است. انتشار این خبر در روز جاری سبب شد سهامی که درگیر نرخ خوراک گاز بودهاند، دیروز افزایشی شوند و مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرند. بهویژه دیروز نمادهای پتروشیمی بورس کمک کردند شاخص کل این بازار با رشد قابل توجهی مواجه شود. گفتنی است دیروز گروههای محصولات شیمیایی و سرمایهگذاریها، بیشترین ورود پول حقیقی را ثبت کردند.
عملکرد شاخصها
شاخص کل بورس دیروز رشد ۱۷ هزار و ۵۳۶ واحدی را تجربه کرد و با ۸۸/۰ درصد افزایش توانست دوباره بر فراز قله دو میلیون واحدی قرار گیرد. به این ترتیب نماگر بازار دیروز ارتفاع دو میلیون و ۱۶ هزار و ۷۴۶ واحدی را تجربه کرد. شاخص هموزن نیز دیروز روند رو به رشدی داشت و با پنج هزار و ۹۱۶ پله افزایش، معادل ۸۸/۰ درصد بالا رفت و به سطح ۶۷۸ هزار و ۹۲۴ واحد رسید. گفتنی است شاخص کل فرابورس دیروز ۱۳۱ واحد رشد کرد و در ارتفاع ۲۴ هزار و ۵۶۹ واحدی قرار گرفت.
نمادهای موثر
دیروز هر کدام از نمادهای پارسان، وغدیر و شپدیس، شاخص کل بورس را بیش از ۱۴۰۰ واحد بالا بردند. نمادهای فارس، کگل، اخابر و شیراز هم در رشد شاخص کل بورس اثر بسزایی داشتند. در همین حال، حفارس، شستا، ثشاهد، خگستر، سصفها، پترول و خودرو، پرتراکنشترین نمادهای بورسی بودند. در آن سوی بازار، نمادهای زاگرس، وسپهر، آریا، دماوند، شگویا، غصینو و تجلی، بیشترین اثر مثبت را بر رشد شاخص کل فرابورس داشتند. در این بازار، بمولد، کرمان، خاور، فرابورس، نیان، گدنا و سدبیر، پرتراکنشترین نمادهای فرابورسی بودند.
حجم و ارزش معاملات خرد
طی معاملات دیروز سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی، ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون برگه سهم با ارزش چهار هزار و ۱۴۳ میلیارد تومان دادوستد شد. در همین حال، حقیقیها ۳۴ میلیارد تومان پول از بازار خارج کردند، این در حالی بود که صندوقهای درآمد ثابت هم با خروج ۱۰۱ میلیارد تومانی پول حقیقی روبهرو بودند.
نزدیک شدن بازار به اواخر سیکل قیمتی
محمد رحمانی *- با توجه به نزدیکی فصل مجامع و همچنین مشاهده چارتها میتوان گفت بازار به اواخر سیکل زمانی و قیمتی خود نزدیک شده است. پس از ۱۷ اردیبهشت امسال، شاهد شروع یک سیکل نزولی بودیم که در کاهش شدید قیمتها و همچنین ارزش معاملات بازار سرمایه خود را نشان داد، به شکلی که در حال حاضر ارزش معاملات کمتر از یکسوم پیکهایی است که در اردیبهشت ماه ثبت کرده بود، همین عامل باعث شده است که خبرهای بد سیاسی و اقتصادی خود را به شدیدترین شکل ممکن در کاهش شدید ارزش مارکت کپ شرکتهای بورسی و سهام این شرکتها در بازار نشان دهند. اولین عامل فروش بیش از انتظار نفت کشور بود که باعث شد انتظارات تورمی و نیز توقعی که از رشد دلار در نیمه دوم سال داشتیم به شدت کاهش پیدا کند، همچنین تثبیت نرخ دلار نیمایی که کمتر کسی میتوانست چنین انتظاری داشته باشد بعد از ۱۰ ماه حوالی ۵۰۰/۳۷ و ۵۰۰/۳۸ تومان که استارت این نرخ زده شده بود که باعث عدم افزایش نرخ فروش عمده شرکتهای بورسی شد، سیاستهای انقباضی و افزایش سود در بازار اوراق و بینبانکی، دیگر عاملی بود که باعث رقم خوردن این رکود در بازار سرمایه و در بقیه بازارهای سرمایهگذاری کشور شد.
* کارشناس بازار سرمایه