18 - 10 - 2023
بازار پول، رقیب قدرتمند بازار سهام
گروه بورس- شارژ مالی از سوی صندوق توسعه به میزان ۱۰۰۰ میلیارد تومان به بورس اوراق بهادار تهران حالا برای دومین روز پشت سرهم شاخص کل قیمت سهام در این نهاد را افزایش داده است. کارشناسان باور دارند جایی مثل بورس محل برخورد آزادانه عرضه و تقاضا برای دادوستد سهام است و شارژ مالی بیرون از این نهاد شاید برای چند روز به تقویت کوتاهمدت بازار سهام کمک کند اما اگر وضعیت سیاستگذاری اقتصادی در ارز، تجارت و سرمایهگذاری به رشد منجر نشود و بورس هم همپای شاخصهای کلان رشد را تجربه نکند، نمیتوان به آینده آن امیدوار بود. این روزها با توجه به رشد شاخصهای کلان در بازار سهام و سردرگمی سهامداران، نوسان شدید در این بازار حاکم است. شاید یکی از دلایلی که رشد سپردهگذاری ۵۰ درصدی بلندمدت بازار پول در بانکها همین نوسان شدید در شاخص کل قیمت سهام باشد و بیثباتی در سیاستهای مرتبط با فعالیتهای صنعتی و پتروشیمی نیز مزید علت شده است. به نظر میرسد بازار پول به دلیل ریسکهای پایین در برابر بازار سهام با توجه بیشتر سرمایهگذاران مواجه شده است. با این همه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز با افزایش ۱۳ هزار و ۹۰ واحد همراه شد.
بورس اوراق بهادار تهران دیروز در یک روند رو به رشد قرار گرفت، بهگونهای که شاخص کل در پایان معاملات با افزایش ۱۳ هزار و ۹۰ واحد به رقم ۲ میلیون و ۳۱ هزار و ۲۴۰ واحد رسید. همچنین شاخص هموزن با افزایش ۳ هزار و ۲۷۵ واحد به رقم ۹۶۰ هزار و ۵۵ واحد رسید. ارزش بازار در بورس تهران به بیش از ۷ میلیون و ۱۱۹ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران دیروز بیش از ۶/۶ میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب ۲۷۴ هزار فقره معامله و به ارزش ۴ هزار و ۱۱۸ میلیارد تومان دادوستد کردند. همه شاخصهای بورس روز گذشته سبز شدند اما میزان افزایش شاخصها زیر یک درصد بود. شاخص کل و شاخص هموزن نسبت به روز ما قبل ۶۳/۰ درصد افزایش یافتند. این دو شاخص با معیار هموزن ۴۸/۰ درصد رشد کردند.
شاخص آزاد شناور ۶۸/۰ درصد افزایش یافت، شاخص بازار اول بورس ۷۸/۰ درصد رشد کرد و شاخص بازار دوم بورس ۴۷/۰ درصد افزایش یافت. نمادهای پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران، پالایشگاه بندرعباس، گلگهر، چادرملو، شستا و پتروشیمی ایران به ترتیب بیشترین اثر افزایشی در شاخص بورس را از خود به جای گذاشتند. در فرابورس ایران هم شاخص کل با ۱۳۵ واحد افزایش به رقم ۲۵ هزار و ۲۹۳ واحد رسید. ارزش بازار پایه فرابورس ۴۳۶ هزار میلیارد تومان شد.
معاملهگران بیش از ۸/۲ میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب ۱۶۰ هزار فقره معامله و به ارزش ۳ هزار و ۶۵۷ میلیارد تومان دادوستد کردند. دیروز نمادهای مالی سپهرصادرات، آریا ساسول، پالایش نفت لاوان، پتروشیمی تندگویان، مدیریت انرژی امیدتابان حور و فولاد هرمزگان بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشته و نماد ایرانخودرو دیزل بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را از خود به جای گذاشتند. دیروز شاخص کل و شاخص قیمت فرابورس ۵۲/۰ درصد افزایش یافتند. این دو شاخص با معیار هموزن ۶۲/۰ درصد رشد کردند؛ شاخص بازار اول فرابورس ۵/۰ درصد رشد و شاخص بازار دوم ۵۲/۰ درصد رشد کردند. بازار سرمایه میتواند به سکویی برای تامین مالی شرکتها و دولت تبدیل شود به شرط آنکه از این بازار حمایت شود و حجم و اندازه بازار و عمق بازار افزایش یابد. در حال حاضر ۶۰ میلیون کد بورسی در کشور صادر شده است، اما تعداد معاملهگران فعال کمتر از یک میلیون نفر هستند. بنابراین باید مدیران برنامهریزی کنند که مردم به صورت فعال و هوشمند در بازار سرمایه حضور پیدا کنند.
در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، خروج نقدینگی حقیقی (فروش حقیقی به حقوقی) به ارزش ۹۷۰ میلیارد تومان را نشان میدهد، اما دیروز ۱۳ میلیارد تومان ورود نقدینگی انجام شد. این دومین روز متوالی است که نقدینگی حقیقی وارد سهام میشود. برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۶۳۰ میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی به این صندوقهاست. اما صندوقهای درآمد ثابت دیروز شاهد ۱۳۴ میلیارد تومان خروج نقدینگی بودند. این دومین روز متوالی است که نقدینگی حقیقی از این صندوقها خارج میشود. ارزش صفهای خرید ۱۹۴ میلیارد تومان است که نسبت به میانگین هفتگی ۵۳ میلیارد تومان افزایش داشته است.
از سوی دیگر ارزش صفهای فروش با کاهش ۱۵ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۲۹۱ میلیارد تومان قرار دارد. بیشترین خروج حقیقی پول دیروز سهام واحدهای فلزات اساسی با ۷/۲۴ میلیارد تومان و پس از آن با خودرو ساخت قطعات با ۲/۱۹ میلیارد تومان بود.
در مقابل سهام بانکها و موسسهها شاهد بیشترین ورود پول حقیقی با ۳/۳۰ میلیارد تومان بودند و نیز انبوهسازی املاک با ۱/۱۶ میلیارد تومان بیشترین ورودی پول حقیقی را شاهد بود.