17 - 12 - 2024
بازار توافقی ارز، محرک بازار سرمایه است
شاهین چراغی، عضو اسبق شورای عالی بورس در تحلیل سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر قیمتگذاری توافقی ارز، این اقدام را محرک قوی برای بازار سرمایه و گامی موثر برای حذف رانت در اقتصاد کشور دانست. وی در گفتوگویی اظهار داشت که این تصمیم میتواند تاثیر قابل توجهی بر صورتهای مالی شرکتها داشته باشد و سودآوری شرکتهای صادراتمحور، به خصوص آنهایی که پیشتر مجبور بودند محصولات خود را با نرخ دستوری در سامانه نیما معامله کنند، با جهش چشمگیری مواجه خواهد شد.
چراغی با اشاره به سیاستهای جدید ارزی بانک مرکزی گفت که این نهاد پولی و بانکی از مدتها قبل در تلاش بود تا بازاری شفاف و رقابتی ایجاد کند که صادرکنندگان و واردکنندگان بتوانند مشابه بازار سرمایه، قیمتها را به صورت توافقی و براساس عرضه و تقاضا تعیین کنند. در نتیجه این تلاشها، بانک مرکزی پس از بررسیهای متعدد، اقدام به راهاندازی بازار توافقی ارز کرده و طبق برنامهریزیهای انجامشده، گروهها و شرکتهای کالایی به تدریج به این بازار افزوده خواهند شد.
وی همچنین خاطرنشان کرد که سیاستهای جدید بانک مرکزی نشاندهنده عزم جدی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی برای کشف قیمت واقعی ارز در یک بازار شفاف و رقابتی است. چراغی افزود: با ایجاد بازار توافقی ارز، اقتصاد کشور به سمت مدار صحیح حرکت خواهد کرد و این موضوع زمینهساز بهبود عملکرد بازار سرمایه و شرکتهای بورسی خواهد شد. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که در این بازار جدید، قیمتگذاری دستوری حذف شده و قیمت ارز به صورت توافقی و واقعی مبادله شود.
تاثیر بر سودآوری شرکتهای صادراتمحور
چراغی در بخش دیگری از سخنان خود، بر اهمیت این تصمیم برای شرکتهای صادراتمحور تاکید کرد و گفت که صورتهای مالی این شرکتها تحت تاثیر نرخهای جدید بازار توافقی دچار تغییرات قابل توجهی خواهد شد. شرکتهای صادراتمحور، به ویژه آنهایی که پیشتر مجبور بودند در سامانه نیما با قیمت مصوب بانک مرکزی محصولات خود را بفروشند، با این تغییر قادر خواهند بود محصولات خود را براساس قیمت توافقی به فروش برسانند. این موضوع منجر به افزایش سودآوری این شرکتها خواهد شد و جهش سود آنها را به دنبال خواهد داشت.
وی توضیح داد که در شرایط گذشته، برخی گروهها امکان استفاده از نرخهای آزاد یا ارز کوتاژی را داشتند اما اکنون با ورود نرخهای توافقی به بازار، عدالت بیشتری در مبادلات ارزی ایجاد خواهد شد. از این منظر، سیاست جدید بانک مرکزی میتواند یک محرک قدرتمند برای رشد بازار سرمایه باشد و زمینه حذف رانتهای ارزی را فراهم کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد